Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Tízéves mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt fél évben jelentősen romlott a lakosság magyar egészségügybe vetett bizalma.
A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt fél évben jelentősen romlott a lakosság magyar egészségügybe vetett bizalma. A GfK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelte: az egészségügyi bizalomindex csaknem tíz éve zajló felmérésében az egészségügy egyéves és ötéves jövőjével kapcsolatos várakozások eddigi mélypontjukra zuhantak.

Kifejtették: az elmúlt hónapok egészségügyi átszervezéseit a lakosság meglehetősen borúlátóan veszi tudomásul. Minden egyes vizsgált jellemző azt mutatja, hogy a lakosság úgy látja: az egészségügy színvonala romlott, és romlani fog az elkövetkező öt évben. A megkérdezettek kétharmada az elkövetkező tizenkét hónapban a gyógyszertámogatás általános szintjének további csökkenésére számít, és alig egynegyedük bízik abban, hogy új gyógyszercsoport kerül a támogatotti körbe.

A megkérdezettek kétharmada határozottan úgy gondolja, hogy érdemes figyelmet fordítania egészségére és abba befektetnie. Ők hajlandók is lennének fizetni, illetve többet fizetni a jelenleginél magasabb színvonalú ellátásért: arányuk a lakosságon belül most érte el az eddig valaha mért legmagasabb szintet - emelték ki.

A GfK felmérése szerint a szakorvosok saját jövedelmük egy éven belüli változására "inkább pozitívan" gondolnak, de az egész egészségügy helyzetét tekintve borúlátóbbak. A szakorvosok úgy vélik, az egészségügy háttérbe szorul a nagypolitika rangsorában, így az öt éven belüli várakozásaik náluk is a mélyponton vannak.

A háziorvosok a többletjuttatások nyomán újra bizakodóbbak anyagi helyzetüket tekintve, mind rövid-, mind pedig hosszabb távon. Az egészségügy átszervezései nem befolyásolták jelentős mértékben az orvosok egészségügybe vetett bizalmát, inkább stabilizálódtak a bizalmi értékek - olvasható a GfK közleményében.

A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása októberben készült el 750 ember, köztük 250 orvos megkérdezésével.

A közlemény szerint a GfK a világ egyik legnagyobb piackutató vállalata, több mint száz országban több mint tízezer szakértővel dolgozik. A Szinapszis Kft. 13 éve a magyarországi egészségügyi piackutatások meghatározó szereplője.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. november 07. 21:45
    „A kedves lakosság egyrészt duguljon el, nem kellett volna felülni a süketelésnek és lelőni a vizitdíjat.
    Másrészt a kórházakat, szakrendeléseket is jól fenékbe kellene rúgni, csak senki nem foglalkozik vele, mivel olyan dolgokat sem csinálnak meg, amik nem kerülnek semmibe. Pl nem 50 embert kéne egy időpontra behívni, nem fél órával később kellene elkezdeni a rendelést, nem a tv-t kéne éjszaka bámulni a nővérkéknek, és egyáltalán a beteggel, nem mint egy állattal kéne bánni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: az Együtt 2014 a legerősebb ellenzéki erő

A Medián felmérése szerint az október 23-án megalakult Együtt 2014 mozgalom máris a legjelentősebb… Tovább olvasom