Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tizenötödik évfordulóját ünnepli a teátrum

Tizenöt éves fennállását ünnepli a hétvégén a soproni Petőfi Színház. Ebből az alkalomból Mikó Istvánt a Petőfi Színház Örökös Tagja elismerésben részesítik, aki jutalomjátékul Neil Simon: Furcsa pár című vígjátékát mutatja be egykori soproni színésztársaival együtt szombaton este 7-kor. Ezt megelőzően délután 5-kor a Festőteremben Pillanatok a Petőfi Színház 15 évéből címmel kiállítás nyílik.

Sok évszázados színjátszási gyökerek

Sopronban közel hatszáz évvel ezelőttről, 1412-ből származnak adatok a helyi színjátszás kezdeteiről, a húsvéti passiókról. A XVII. század elejétől már rendszeressé válnak a színielőadások, Lackner Kristóf latin nyelvű darabjait 1716-tól a hivatásos német vándortársulatok előadásai követték. Az ország második kőszínháza is Sopronban épült, 1769-ben. 1792 mérföldkő a helyi színháztörténetben: magyar nyelvű darab került színre, az evangélikus líceum diákjai előadták Lakos János Hunyadi László című drámáját.

1991: Mikó alapíthatott önálló társulatot

A rendszerváltás hónapjainak választási küzdelmeiben elhangzott ígéretek között a megyei jog visszaszerzése mellett a cél Sopron kultúrvárosi rangjának erősítése: a politikai közhangulat meglódította a képzeletet az addig befogadó színházként üzemelő teátrum irányába. Az önálló színtársulat megteremtésének igényét egyre markánsabb elképzelések követték. 1991 februárjában az önkormányzat a minisztérium színházi osztályának vezetőjével tárgyalt, majd Sopron akkori polgármestere, Hirschler Rezső által vezetett delegáció kereste fel Andrásfalvy Bertalan akkori művelődési minisztert. A soproniakat lázba hozta az önálló társulat kérdése. A leghatározottabb elképzelésekkel a Kiss Csaba, Csányi János, Matúz János alkotta Soproni Reneszánsz Társulat jelentkezett, márciusban pedig megalakult a Színpártoló Társaság. Színházalapítási tervek készültek, a Reneszánsz-társulat mellett Merő Béla zalaegerszegi rendező és a helyi Civitas Színházi Egyesület nyújtotta be papírra vetett elképzeléseit. A soproni színházalapítás azonban kútba esett: az ellenzők szerint inkább szociális kiadásokra, infrastrukturális beruházásokra kellene a pénz. Ekkor lépett a színre Nyerges Ferenc, az Arizona Színház akkori ügyvezetője: az Arizona több művésze – így Mikó István, Haumann Péter, Benkő Péter – júniusban egy kabaréval vendégszerepelt Sopronban. A társulat soproni születésű zenei közreműködője, Szentirmay Ákos volt az, aki megmutatta nekik azt az országos lapot, amelyben a soproni színházalapítás meghiúsulásáról írtak.
Nyerges Ferenc fölvetette Mikó Istvánnak, keressék fel a soproni városházát egy javaslattal: alakítson a Petőfi Színház és az Arizona Színház közös társulattal színházat. Az ötlet kedvező fogadtatásra lelt a Tűztorony árnyékában.
A végső döntést ígérő közgyűlés napján, 1991. október elsején pedig már minisztériumi szinten is megerősítették, a költségvetési csomagban szerepel a soproni színház rekonstrukciója. Az október elsejei közgyűlés előtt a nagy kérdés: lesz-e színház? Ha igen, Kiss Csabával – aki leginkább a művészszínházi elképzeléseket pártolta – vagy Mikó Istvánnal, az ország egyik legnépszerűbb komikusával? Újabb egyeztetések és megismételt szavazás után végleg eldőlt: a megalapított színház igazgatója 1991. október 15-től Mikó István. (A parlament az 1992-es költségvetési törvényben a Petőfi Színház rekonstrukciójára százmillió, az önálló társulatú intézmény működtetésére 20 millió forintot biztosított.)

Dürrenmatt-darabbal kezdték az első évadot

Az újjávarázsolt színház átadásán, egyszersmind az önálló társulatú Petőfi Színház első évadának ünnepélyes nyitányán, 1992. december 3-án csütörtökön este a világhírű svájci író, Dürrenmatt: Meteor című komédiája került színre, Valló Péter rendezésében. Az első évadban tizenegy – hét bérletes és négy fogadott – előadást láthatott a helyi közönség. Az idei évadban hat nagyszínházi és két kamaraszínházi művet visznek színre. Az elmúlt 15 év alatt a Petőfi társulata a drámairodalom igen széles skáláját mutatta be. A teljesség igénye nélkül Shakespeare-től, Carlo Goldonitól Arthur Millerig, Jaroslav Hasektől Tennessee Williamsig, G. Bernard Shaw-tól Molnár Ferencig, Ibsentől Romain Rolland-ig, Hervétől Kálmán Imréig, Tamási Árontól Örkény Istvánig ível a repertoár.

Sztárszínészek és -rendezők

a soproni színpadon


Kétféle színházlátogató létezik: van, aki a darab vagy a szerző, s akad, aki a szereplők kedvéért vált belépőt. A soproni színház elkényeztette a helyi közönséget: olyan országos hírű színészek játékát élvezhettük e másfél évtized alatt, mint – ugyancsak a teljeség igénye nélkül – Mikó István, Szilágyi Tibor, Gálvölgyi János, Haumann Péter, Hacser Józsa, Schütz Ila, Bács Ferenc, Nemcsák Károly, Székhelyi József, Hernádi Judit, Szombathy Gyula, Incze József, Gáti Oszkár, Maros Gábor, Trokán Péter, Benkő Péter, Borbás Gabi, Győri Péter, Rátonyi Hajni, Sinkó László, Keresztes Ildikó, Ivancsics Ilona, Selmeczi Roland, Nagy-Kálózy Eszter, Bregyán Péter, Dóczy Péter, Schubert Éva, Makay Sándor, Piros Ildikó, Rudolf Péter, Szélyes Imre, Gesztesi Károly, Zsolnay András, Szakács Tibor, vagy épp a Nemzet Színészei közül Agárdy Gábor, Avar István és Kállai Ferenc. Megjegyzendő, hogy a soproni színházalapítók közül csak Tándor Lajos és Incze József maradt mind a mai napig a társulat tagja.
A Sopronban tevékenykedett rendezők – köztük Ferkai Tamás, Valló Péter, Szőke István, Szikora János, Hegedűs D. Géza, Szinetár Miklós, Tordy Géza, Málnay Levente, Csiszár Imre, Iglódi István, Ács János, s nem megfeledkezve Mikó Istvánról és Szilágyi Tiborról – túlnyomó részben hosszú vastapssal jutalmazott, emlékezetes estékkel ajándékozták meg a nagyérdeműt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom