Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Tizenötmilliós hangszerlopás Budapesten

Értékes mesterhangszereket loptak el az Ad Arco műhelyből, Kemény Zsombor és Székely Márton hangszerkészítőtől a budapesti Király utcából a napokban. A muzsikusok internetes riadóláncon küldtek értesítést.

Mint Kemény Zsombor hétfőn az MTI-nek elmondta, múlt csütörtökön reggel viszonylag későn értek be a műhelybe, mert anyagot szereztek be, és a rácsot felnyitva, és az ajtó zárját feltörve találták. "Gyakorlatilag minden eltűnt: hét hegedű, négy brácsa, három cselló, egy bőgő, hét vonó és nyolc különféle hangszertok. Ilyen mennyiség elszállításához teherautó kellett. És a kasszát is kiürítették" - idézte fel a hangszerkészítő.

Az elvitt hangszerek értékét mintegy 15 millió forintra becsülik. Az instrumentumok kétharmada javítás miatt volt a műhelyben, gazdáikat tehát kártalanítani kell, egyelőre nem tudni, miből, hiszen a műhely csupán a megnyitása után volt egy évre biztosítva. Mivel egy félévi díj 80 ezer forint volt, és ilyen profitot képtelenek kitermelni, a további biztosítástól elálltak, ráadásul a hangszerkészítő szerint a biztosító olyan kondíciókat kínált, amelyek ekkora kár esetén nem is segítenének.
Kemény Zsombor megjegyezte: bár több utcai táblán az áll, hogy Erzsébetvárost, Terézvárost bekamerázták, a Vörösmarty és Király utca sarkán nincs olyan kamera, amely látta volna a kapujukat. Szerinte olyan valaki szervezte meg a lopást, aki valahogy megszerezte a kapukódot vagy lemásolta valakinek a kulcsát.

"A zenésztársadalom szolidáris, a muzsikusok azonnal közhírré tették az ellopott hangszerek listáját a fotókkal együtt az interneten, a külföldi hangszerész szövetségek ugyancsak csatlakoztak a riasztáshoz, tehát a hangszerek rövid időn belül biztosan nem értékesíthetők" - fűzte hozzá a hangszerkészítő.

Kemény Zsombor megjegyezte: bár ilyen nagyságrendű hangszerlopásra nem emlékszik az utóbbi években, az sűrűn előfordul, hogy egy-egy konzervatóriumi növendéket hárman-négyen körbevesznek, és hangszere átadására kényszerítik.

A rendőrségi nyomozás folyik, "a helyszínelők a munkastílus alapján profiknak tartják az elkövetőket" - mondta végül a hangszerkészítő.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2011. március 08. 14:18
    „-aztan lehet hogy kiderul hogy a dilettans tolvajok,Radiatorokat,es poroltokat loptak el,azt hiven hogy Tangoharmonika es szep piros szaxofon!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román kamion gázolt el egy gyalogost Szegeden

Életét vesztette az a férfi, akit egy román kamion gázolt el hétfőn este Szegeden - tájékoztatta a… Tovább olvasom