Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tizenötmilliós haltelepítés

Győr-Moson-Sopron - A megye egyesületi és szövetkezeti kezelésű, természetes vizeibe állami halkihelyezés keretében 15 millió forint értékű, kétnyaras ponty került az elmúlt két napban. Az összes halmennyiség 16.125 kilogramm. A telepítés célja a vizek rehabilitálása az elmúlt időszak viszontagságai után.
Országosan 200 millió, a megyében 15 millió forintot fordíthattak halivadék-kihelyezésre a természetes vizeket működtető horgászegyesületek, halászati szövetkezetek az állami halkihelyezés keretében. Összesen 16.125 kilogramm hal került az elmúlt két napban a Dunába, a Rábába, Marcalba, a szigetközi és más holtágakba.

A megyében a győri Előre Halászati Termelő Szövetkezet fogta össze a pályázókat, s nyerte el a kihelyezésre szolgáló összeget.

– Az állami haltelepítés célja, hogy rehabilitáljuk vizeinket az elmúlt időszak viszontagságos évei után. Sajnos a kormoránok nagy kárt okoznak, főként a Szigetközben és szinte tehetetlenek vagyunk ellenük. Talán ez a telepítés is segítségünkre lesz – mondta elöljáróban Szilágyi Gábor, a szövetkezet elnöke.

Az elnök elmondta, a parlament ez évben elutasította az államilag finanszírozott halkihelyezéseket. A mostani telepítést még a tavalyi pályázaton nyert pénzből végezték el.

– Nem adtuk fel a reményt, a haltermelők országos szövetsége és a horgászszövetség is lobbizik, hogy meg tudjuk győzni a képviselőket: ezek a haltelepítések a természetes vizeink védelmét szolgálják – mondta el Szilágyi Gábor.

A megye természetes vizeibe 16.125 kiló kétnyaras ponty került az elmúlt napokban.
A megye természetes vizeibe 16.125 kiló kétnyaras ponty került az elmúlt napokban.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesületekkel egyetértésben a telepítés utáni időszakban nem rendelnek el tilalmat. Azonban nagyon szigorú ellenőrzések lesznek, s aki lebukik, hogy a méreten aluli telepített ivadékból megpróbál hazavinni, hosszú idejű eltiltásra számíthat.

A megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke, Takács Antal elmondta, a keretet a megyei halászati bizottság osztotta fel. Eszerint a szövetség vizeibe – a Zátonyi-holtágba és a Mosoni-Duna-holtágba – ezer-ezer kiló, a Nádorvárosi Horgász Egyesület vizeibe 1580, a Magyar Vagon- és Gépgyáréba 1077, a Mofém vizébe 692, a szigetközi Barátság Horgász Egyesületébe 546, a Gyárvárosi HE-hez az Iparcsatornába 538 kiló kétnyaras pontyot telepítettek. Az Előre HTSZ 9700 kiló kétnyaras pontyot rakott a kezelésében lévő vizekbe.

– Szomorú, hogy a parlament erre az évre nem szavazta meg az állami halkihelyezést, de bízunk benne, hogy a jövőben ez nem marad el. A most telepített pontyok nagy része őszre már fogható méretű lesz, s ez a mennyiség a saját telepítések felett van. A megyei szövetség a terveink szerint március végén telepít – mondta Takács Antal, majd részletezte: A Zátonyi-holtágba 7500, míg a Mosoni-Duna-holtágba 6500 kiló háromnyaras pontyot raknak majd. A különbség a jegyeladásból adódik. A kihelyezést követően egynapos horgászási tilalom lesz érvényben.

Olvasóink írták

  • 1. Sally 2009. március 15. 09:35
    „Na végre egy fórum, amihez még hozzá lehet szólni!
    Éljen március 15, vesszen a Kúrcsány-kúrmány!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte nevelt fiát - elfogták a gyanúsítottat

Veszprém megye - A helyszínen meghalt egy fiú, amikor nevelőapja leszúrta péntekről szombatra… Tovább olvasom