Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Tizenötmilliárdos bevétel jövedéki adóból

Győr-Moson-Sopron - A vám- és pénzügyőrség győri Regionális Ellenőrzési Központja tavaly 15 milliárd forint jövedékiadó-bevételt könyvelhetett el. Az utólagos vámellenőrzésekből 61 millió, környezetvédelmi termékdíjból 740 millió forint folyt be a költségvetésbe.
Megalakítása utáni első évértékelő értekezletét tartotta a Jövedéki Központ jogutódjaként létrejött győri Regionális Ellenőrzési Központ (REK). A szervezet vezetője, Geiszbühl Róbert őrnagy beszámolójában elmondta, a központ 2008-ban 32 százalékkal több jövedékiadó-ellenőrzést végzett, a megállapított fizetési kötelezettségek 42 százalékkal emelkedtek, ami a hatékonyság javulását mutatja. A REK munkatársai tavaly közel 5 ezer jövedéki bevallást dolgoztak fel.

Az új feladatok közül a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatok elvégzése, ezen belül az adóbevallások feldolgozása jelentette a legnagyobb kihívást. Az év során a bevallások száma ezen a területen a háromszorosára emelkedett, 16 ezer bevallást dolgoztak fel, amelynek 60–70 százaléka hibás volt.

Idén a második negyedévtől megkezdik a termékdíjjal kapcsolatos átfogó adóellenőrzéseket, 5 évre visszamenőleg vizsgálódhatnak.

Jelentős leterheltség jelentkezett a jövedéki engedélyezési szakterületen, ahol közel 1500 engedély folyamatos felülvizsgálata, továbbá ezres nagyságrendű regisztráció történik. A vám utólagos szakterület is új feladatokat jelentett 2008-ban, 43 vizsgálatot folytattak le. A legjellemzőbb hiányosságok a vámmentes vámkezelésekhez, illetve az áruosztályozási szabályok be nem tartásához, ennek következtében rossz vámtételek alkalmazásához kapcsolódtak. Számos hiányosságot állapítottak meg az EU-gabonaintervenciós témakörben is.

A parancsnoki beszámolót követően az állománygyűlésen Fekete Attila alezredes, regionális parancsnok a győri REK 2008-as tevékenységét kiválóra értékelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőöv a kicsi gyerekeknek

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld amikor tudja, felkarolja a jó szándékú akciókat. Ezúttal a megyei… Tovább olvasom