Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tizenöt új műemlék lesz

Győr-Moson-Sopron - Régen volt ilyen jó napjuk a városvédőknek. Két és félszeresére bővül a soproni műemléki jelentőségű terület, Győr-Gyárváros egy része is védettséget kapott.

Az országban 195, a megyében 15 új műemlék lesz a hét végétől – derül ki Hiller István kulturális miniszternek a Magyar Közlöny múlt pénteki számában megjelent, a kihirdetéstől számított nyolcadik napon hatályba lépő rendeletéből. A megyeszékhelyen védelmet kap az 1900-ban emelt selyemfonoda épülete. A listára került az 1950 és 1953 között épült ipari tanulóiskola (ma: Lukács Sándor-iskola), a kismegyeri, 1897-ben felállított Napóleon-emlékmű, illetve az ottani – az 1809-es győri csatában szerepet játszó – magtár is.

Sopronban a Deák téren négy épületet nyilvánítottak műemlékké: a Trinkl-házat, a Mayer-házat, az egykori evangélikus teológiai fakultást (ma általános iskola) és az egyetem alkalmazott művészeti intézetének épületét.

Tizenöt új műemlék a megyében

A Deák téri épületek mellett védett lesz Sopronban a Trebitsch-selyemgyár Csengery utcai munkáslakóháza, az egykori Országos Társadalombiztosító Intézet Kis János utcai székháza, a Petőfi Színház és a tűzoltólaktanya.


Táp is bekerült

A két nagyvároson kívül egyetlen megyei település, Táp került a rendeletbe a Győri utca 126. szám alatti, a XIX. század elején épült népi lakóház révén.

A hétvégétől a Handler Nándor tervei szerint 1880-ban épült, historizáló stílusú soproni Mayer-ház is műemlék lesz.
A hétvégétől a Handler Nándor tervei szerint 1880-ban épült, historizáló stílusú soproni Mayer-ház is műemlék lesz.

Sopronban nagy a többlet

Két paragrafus nem épületről szól. Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodájának vezetője lapunknak elmondta: két, két és félszeresére nő Sopronban a műemléki jelentőségű terület. Ennek határa a Deák tér, nyugaton a Csatkai, a Jókai, a Kossuth, a Ferenczy, az Újteleki és a Patak utca, északon a Stornó utca, keleten a Híd, a Gazda utca és a Kurucdomb, délen pedig a Fapiac és a Magyar utca. A szakember magyarázatul hozzátette, hogy a műemlékvédelem régen a történeti városmagokra koncentrált, noha azokon kívül is jelentős értékek találhatók. „A befektetők tudják, hogy a műemléki területen nehéz »garázdálkodni«, ezért arra törekedtek, hogy minél közelebb kerüljenek hozzájuk" – említette a bővítés egyik okát az irodavezető.


Munkástelep az utókornak

Győrben a Belváros és Újváros egy része után Gyárváros egy részét nyilvánították a harmadik műemléki jelentőségű területnek. Ennek középpontja nagyjából a Mátyás tér, és felöleli a Külső Árpád út, a Munkás, a Kölcsey, a Nagysándor, a Szondi, a Madách, a Szigetvári, a Bolyai, a Klapka, a Bajza utca és a Templom köz egészét vagy egy szakaszát. Figler András ezt a miniszteri döntést úgy indokolta, hogy érdemes a pesti Wekerle-telephez hasonló, 1902 és 1930 között létesült munkástelepet egységesen megőrizni az utókornak.

A szakember megjegyezte: az ország 195, a megye 15 új műemléke soknak tűnhet, de csak a régióban ötszáz védési javaslat vár sorára, amelyek döntő többsége Vas és Győr-Moson-Sopron megyében van.

Olvasóink írták

  • 1. Hozzászóló 2009. március 11. 18:49
    „A második képen szerintem a soproni Petőfi Színház látható és nem a Deák téri Mayer-ház. Ráadásul szecessziós és nem historizáló. Sebaj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó kocsik: A németek veszik a használt autóinkat

A forint gyengeségét kihasználva egyre több a német vásárló a magyarországi használtkocsi-telepeken… Tovább olvasom