Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tizennyolcmilliárddal több a felsőoktatásra

Az idei 397 és fél milliárd forintról majdnem 402 milliárd forintra nő az oktatási és kulturális tárca büdzséje 2007- ben, ez valamivel több mint egyszázalékos emelkedés. A felsőoktatás kerete 18 milliárddal nő, a közoktatás ugyan- akkor két százalékkal kisebb támogatásra számíthat a csökkenő gyereklétszám miatt.
A tárca oktatási célú kiadásai a közel 286 milliárd forintos idei kerethez képest 303 milliárdra emelkednek. A hatszázalékos oktatási kiadásnövekedést elsősorban az egyetemek és főiskolák támogatási többlete, valamint a nem állami közoktatás támogatásának emelkedése eredményezi.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 18 milliárd forinttal megemelt felsőoktatási keretből elsősorban a képzés színvonalának emelkedését kívánja elősegíteni. Az állami intézmények jövőre arányaiban még ennél is többel, hét százalékkal kapnak többet, mint idén, ami 12 milliárd forintos pluszbevételt jelent számukra, a nem állami intézmények másfél milliárddal kapnak többet.
A 2007. évi költségvetésben már idén szeptembertől jelentősen megemelt hallgatói támogatásokkal kell számolni: a hallgatói normatíva 91 ezer forintról 116.500 forintra nőtt, a kollégiumi támogatás a tavalyi 80 ezerről szintén 116.500 forintra, a jegyzettámogatás is másfélszeresére emelkedett, majdnem 12 ezer forintra. Ez a növekedés összességében 5,4 milliárd forintos többletkiadást jelent az államnak.

Kevesebb jut a közoktatásra

A közoktatás ugyanakkor jövőre több mint 2 százalékkal kevesebb állami támogatást kap, mint idén. Ezt a tárca azzal indokolta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tovább csökken a közoktatásban tanuló diákok száma. A szaktárca adatai alapján most 307.800 gyermek jár óvodába, 2007-ben azonban már csak 306 ezren lesznek. Általános iskolában most 749.300 diák tanul, jövőre 731.100 várható. A középiskolákban a mostani adatok szerint nem változik a létszám: megmarad a jelenlegi 360 ezres tanulólétszám. Az oktatási tárca kiemelten fontosnak tartja a közoktatási reform megvalósítását, és biztos abban, hogy a héten benyújtott 2007. évi költségvetés megfelelő keretet ad a reformlépések folytatásához. Ez a költségvetés ugyanis ösztönzi az oktatási célú kistérségi társulások működését, amivel elérhető, hogy a csökkenő gyerekszám ellenére se kelljen bezárni egyetlen kistelepülési iskolát sem – olvasható a háttéranyagban.

Több jut a kistérségi társulásoknak

Miközben ugyanis 488,9 milliárd forintról 477,62 milliárd forintra csökken a közoktatási célú támogatások és hozzájárulások főösszege, addig majdnem 10 milliárd forintra emelkedik a többcélú kistérségi társulásokon keresztül oktatásra fordítható normatív összeg. A 158 többcélú kistérségi társulás túlnyomó részében működik már valamilyen oktatási célú összefogás, a minisztérium támogatja további társulások létrehozását is.
A közoktatási célú normatívák eddigi rendszere jelentősen átalakul 2007 szeptemberétől. Megkezdődik a közoktatási teljesítménymutató alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy a közoktatás valamennyi intézményében egységes elvek alapján számolják ki, a feladatok elvégzése mennyibe kerül. Az új számítási mód alkalmazásakor figyelembe kell venni intézménytípusonként a csoport átlaglétszámát, a pedagógusok foglalkoztatási időkeretét, a heti kötelező óraszámokat. Az új finanszírozási rendszer bevezetése 2011-re fejeződik be – közölte a tárca.

Kötelező angol

A közoktatási törvény idén júliusban elfogadott módosítása kötelezi arra a gimnáziumokat, hogy 2010-től tegyék lehetővé az angol nyelv tanulását a diákok számára. A közoktatás kiegészítő hozzájárulásai emelkednek azzal, hogy jövőre nő a nemzetiségi és kisebbségi oktatásban részt vevők létszáma mellett a nyelvi előkészítő évfolyamokon tanuló diákok száma is. A sajátos pedagógiai programokra fordítható összeg is emelkedik, így összesen 67 milliárd forinttal nő a kiegészítő hozzájárulások mértéke az idei évhez képest.
Jövőre is folytatódik a közoktatás és a felsőoktatás reformja. Az oktatási és kulturális tárca a jövő évi költségvetéssel jó alapokat kapott ahhoz, hogy a reform eredményeként a mainál ésszerűbben és gazdaságosabban működő oktatási rendszerek alakuljanak ki, amelyek képesek magasabb színvonalon tanítani és felkészíteni gyermekeinket az óvodától az egyetemekig – összegezte a tárca. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc emberrel

is nyert a kapuvár

Tovább olvasom