Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Tizennégy széfet támadtak meg a rablók

A napokban ismét bankautomatát téptek ki a falból. Az utóbbi alig egy évben a szigetszentmiklósi eset a tizennegyedik széftámadás volt sorozatban. Riportunkból kiderül, hogy a bankautomaták kifosztásának szülőföldje Olaszország, s a robbantásos módszer során valószínűleg nem egy bűnöző halt már meg.
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének elmondása szerint drótsodronyt kötöttek a szigetszentmiklósi bankautomatához, és egy teherautóval kirántották a falból.

Alig négy nappal korábban ugyanezzel a technikával 100 millió forintnál is többet zsákmányolhattak a bankautomata tolvajok Solymáron. A Havaria Press értesülése szerint a rablók gépkocsi segítségével vihették el a készüléket: az alumínium és üveg szerkezetű épület homlokzata félig leomlott emiatt. Az automatában azért volt több mint 100 millió forint, mert a hétvége miatt nem sokkal a rablás előtt töltötték fel. A hírügynökség értesülése szerint az épületen nem volt biztonsági kamera.

Győr volt a második célpont

Magyarországon elsőként tavaly novemberben a zirci Tescóból, majd pár héttel később a győri Tescóból szakították ki a falból az automatát. A győri automatából több tízmillió forintot zsákmányolhattak a rendőrség tájékoztatása szerint. „Az elkövetők kivették a külső szekrényből a páncélozott szekrényrészt, gyorsvágóval felnyitották, s kivették belőle a pénzkazettát. A tettesek feltehetően előre gyúrtak a bűncselekmény elkövetése előtt, hogy az összesen féltonnás szerkezetet – csak a páncélrész 400 kilogramm – az autóba tegyék" – számolt be a Kisalföld akkor még szenzációszámba menő, mostanra már-már „megszokott" bűncselekményről. A két széttrancsírozott és kifosztott automata decemberben, illetve 2008 januárjában került elő a Komárom-Esztergom megyei majki horgásztóból.

A sor folytatódott: 2008 februárjában a karcagi Tescóból próbálták kirángatni a falból az automatát, de a biztonsági őr megzavarta a tolvajokat, így azok elmenekültek. Március 3-án Nagykállón sikerült kiszakítani a falból a gépet. Egy BMW-vel több száz méteren keresztül húzták maguk után a szerkezetet, amiből végül kiszakadt a pénzkazetta. A tolvajok ezt berakták az autóba és elhajtottak. Áprilisban 4 millió forintot zsákmányoltak a rablók, akkor egy hajdúdorogi bank előteréből másfél perc alatt kirángatták a bankomatot.

 Az utóbbi alig egy évben a szigetszentmiklósi eset a tizennegyedik széftámadás volt sorozatban.
Az utóbbi alig egy évben a szigetszentmiklósi eset a tizennegyedik széftámadás volt sorozatban.


Az olasz módszer robbantásos

Nyugat-Európában már a 2000-es évek elején specializálódtak bűnözők a bankautomatákra – csakhogy tőlünk nyugatabbra más módszert alkalmaztak. A Magyarországon többnyire végrehajtott, falból kitépős taktika helyett ugyanis külföldön felrobbantották a szerkezeteket a bűnözők. A robbantásos módszert nyolc éve először Észak-Itáliában „fedezték fel". Később számos ilyen eset történt Franciaországban, Ausztriában és Németországban is.

2004-2005 között egy banda hét automatát robbantott fel Ausztriában és mintegy 350 ezer eurót zsákmányolt plusz 400 ezer eurónyi kárt okozott. A robbantáshoz a hegesztésnél alkalmazott autogén gázt használták. A gázzal feltöltötték az automata réseit, majd egy gyújtószerkezetet helyeztek bele és robbantottak.

Mivel nehéz kiszámítani, mennyi elegendő a gázból, a robbanás nemcsak az automatában és az épületben okozhat súlyos károkat. Európában már több ATM-robbantás helyszínén találtak vérnyomokat a sérült rablóktól. Becslések szerint ilyen akciókban már legalább tíz bűnöző is meghalhatott, igaz, a sérülteket és halottakat a tettesek minden esetben elvitték a helyszínről.

A „talján módi" egyébként Magyarországra is átterjedt két alkalom erejéig. Március 19-én a Vác közepén lévő szupermarketben lévő bankomat repült a levegőbe. A robbanás kitörte az áruház ablakait és megrongálta a tetőszerkezetet. A banda azonban végül nem vitte magával a pénzkazettát. Egy héttel később, március 27-én Fóton robbant a következő automata. A rablók valószínűleg vittek el innen pénzt, de sok bankjegy maradt szétszóródva a helyszínen.

Egyelőre nincsenek gyanúsítottak

„A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt vizsgálja, van-e összefüggés az egyes esetek között" – mondta az MTI-nek Csécsi Soma, az NNI szóvivője. Az egyes esetek között voltak kísérletek és sikeres próbálkozások is, de arról Csécsi Soma nem kívánt tájékoztatást adni, mennyi pénzt zsákmányoltak összesen az ATM-eket kiszakító és felrobbantó bűnözők. „Ezekben az ügyekben egyelőre nincs gyanúsított" – zárta szavait a szóvivő.

A pénzintézetek próbálnak védekezni

Gázérzékelőkkel, pénzt megfestő patronnal, erősebb rögzítéssel és a gépekbe szerelt nyomkövetőkkel védekezhetnek a bankok a pénzkiadó automaták kiszakítása vagy felrobbantása ellen. Bankbiztonsági szakemberek szerint ugyanakkor nem várható, hogy az ATM-eket visszatelepítik a bankok biztonságosabb épületeibe. Lényegük ugyanis éppen az, hogy az ügyfelek bárhol elérjék a terminálokat.


Olvasóink írták

  • 1. ludvig 2008. szeptember 21. 08:53
    „Mikor tesznek már festékport az autómatákba? Amikor már a keletkezett kár olyan nagy lesz, hogy nem is érdemes? Mi Magyarok mindig ezt tesszük. Ahhoz kell több halott, hogy a gyalogátkelőhely közlekedésrendjét módosítsuk stb.
    Ludvig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sivataggá válhat fél Magyarország

Horvátország egyes területein a nyári időszakban már a folyó bornál is drágább egy pohár csapvíz.… Tovább olvasom