Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Tizenhét év után elítélték a viszkis rabló unokaöccsét

Két év fogházra ítélte a viszkis néven elhíresült bankrabló unokaöccsét, V. László Leventét kedden a Fővárosi Ítélőtábla két, 1993-ban Ambrus Attilával közösen elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás miatt.

A jogerős ítélet szóbeli indoklásában Czine Ágnes tanácselnök kiemelte: az elévülés határát megközelítő időmúlás miatt nagyon különös ügyről van szó. A férfi egészen fiatalon, 1993 nyarán Ambrus Attilával közösen, az ő hatására, kezdeményezésére és irányítása alatt vett részt két fegyveres pénzintézeti rablásban Magyarországon, amelyek során mintegy 3 millió forintot zsákmányoltak.

Ezután a fiatalember "kiszállt", visszatért szülőhazájába, Romániába, s az eltelt több mint másfél évtized során egy kis faluban törvénytisztelő életet élt, családot alapított, gyermekeket nevelt. Dolgozott például a Budapest-Csíkszereda között közlekedő buszjáraton vezetőként és jegykezelőként.
V. László Leventét 2008 őszén kerítették kézre a román hatóságok, majd átadták Magyarországnak, ahol tavaly őszig, az elsőfokú ítélet kihirdetéséig előzetes letartóztatásban volt.

A viszkis unokatestvére első fokon 3,5 év fegyházat kapott, továbbá mellékbüntetésként 5 évre kiutasították Magyarországról. Azt a döntést az ügyészség tudomásul vette, a védelem azonban enyhítésért fellebbezett.
A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú döntésében jelentősen enyhítette a büntetést, és jogerősen 2 év fogházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a férfit, a kiutasítást pedig mellőzte.

A tábla szóbeli indokolása szerint nyomatékos enyhítő körülmény a tetemes, elévüléshez közeli időmúlás, a vádlott beismerése, megbánása, törvénytisztelő életmódja, továbbá, hogy fiatalon, unokatestvére, Ambrus Attila befolyása alatt követte el a bűncselekményeket. Ugyanakkor a másodfokú bíróság szerint mégsem maradhat következmények nélkül a két súlyos, erőszakos bűncselekményben való részvétel.

A romániai férfi büntetését, a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint, szülőhazájában hajtják végre, de a fogva tartásban töltött csaknem egy évet feltehetően beszámítják a román hatóságok.
A férfit egyébként az unokatestvére buktatta le évekkel a cselekmények után, az elfogásakor tett vallomásaiban.

A viszkis rabló néven ismertté vált Ambrus Attilát 1999-ben fogták el a magyar hatóságok és mintegy félszáz, 1993 és 1999 között elkövetett fegyveres pénzintézeti rablás, illetve más bűncselekmények, például fogolyszökés miatt ítélte 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen 17 év fegyházra.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2010. március 10. 11:24
    „Érdekes egy história.
    Pl. minek buktatta le Ambrus Attila az unokatestvérét 1999-ben, ha csak 6 évvel azelőtti ügyről volt szó. Neki így is úgy is mindegy volt, így viszont bemártotta egy rokonát is.
    A másik: saját nevén élt az unokaöcs? Ha igen, hogy tarthatott 1999-től 2008-ig a kézrekerítése? Miközben munkát vállalt, családot alapított. Vagy álnéven élt? A szülőfalujában aligha tehette ezt, mert pont az lett volna gyanús!”
  • 1. Fürgeszarvas 2010. március 09. 14:07
    „Azokat a "konyakos" rablókat,akik a különböző bankok vezető székeiben ülnek, és jogszerűnek tűnő, törvényesnek mondott módszerekkel rabolják ki az embereket , mikor ítélik el ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosíthatók a kétkerekű járművek

A motor- és kerékpárszezon kezdetekor érdemes a biztosítás lehetőségét is megvizsgálniuk a… Tovább olvasom