Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, amellyel nyerő lehetsz.

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

Számtalan, vaskos könyvet írtak már a tökéletes önéletrajz elkészítésének titkairól, azonban a tanácsok ritkán következetesek. Ez abból fakad, hogy nincsen recept a hibátlan önéletrajzhoz, ez minden esetben függ az adott helyzettől, pozíciótól és a jelentkező képességeiről. Az ideális CV ismérve, hogy a konkrét munkától függően a lehető legjobb fényben tüntet fel téged és adottságaidat.

Hacsak nincs konkrétan meghatározva, olyan formátumban írd meg önéletrajzodat, amely az erősségeidre hívja fel elsőként a figyelmet.

Amennyiben azt szeretnéd hangsúlyozni, hogyan fejlődtél egyre nagyobb felelősséggel járó, magasabb beosztásba, használj időrendi sorrendet, a jelentől visszafelé indulva. Ha a bejárt karrierutad során szerzett képességeidet is megemlítenéd, használj kombinált formátumot, amelyben a különböző szakértelmek szerinti csoportokra bontva részletezed, eddig milyen munkát végeztél. A kronológiai sorrendet ez esetben az önéletrajz végén, vázlatos formában helyezd el. Ha nincs túl sok korábbi munkatapasztalatod, azonban tanulmányaid közvetlenül kapcsolódnak a munkádhoz, elsőként korábbi tanulmányaidat tüntesd fel.

Ha elkészítetted az önéletrajzod vázlatát, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

- Tömör és lényegre törő lett? Ez annyit tesz, hogy lehetőség szerint egy, legfeljebb két oldal hosszú. Az elfoglalt munkaadók ritkán olvasnak végig egy terjengős önéletrajzot.

- Jó minőségű, fehér papírra nyomtattad, legalább 2,5 centiméteres margóval?

- Átlátható, egyértelmű a szöveg elrendezése? Az egyes részek jól elkülönülnek a többitől? Nincs túl sok üres hely az oldalon?

- Megfelelően kiemelted a különböző részek fejléceit? A szemed egyből a fontos részeket találja meg – amelyeket a munkaadók is keresni fognak?

- Megemlítetted, hogy korábbi munkahelyeid mennyit profitáltak a jelenlétedből (bevétel-, vagy hatékonyságnövekedés)?

- Megfelelő a nyelvhelyességed, egyszerűen, tömören és átláthatóan fogalmazol?

- Az önéletrajzban található információk mindegyike odaillő és pozitív hangvételű? Sohasem szabad negatív kicsengésű dolgokat leírni egy ilyen helyzetben!

- Pontosan és a valóságnak megfelelően fogalmazol? Mivel a legtöbb munkaadó leellenőrzi a jelentkezőket, ezért könnyen lebukhatsz, ha füllentesz, vagy indokolatlanul felnagyítod korábbi érdemeidet. Természetesen azzal sem javítod az esélyeidet, ha túlzottan szerénykedően, lekicsinyítően tünteted fel korábbi feladatiadat.

- Megfelelően feltüntetted az elérhetőségeidet – postai cím, e-mailcím, telefonszám? Fényképet – hacsak nem kérik – ne mellékelj, s szintén ne említs meg olyan – teljesen szükségtelen – adatokat, mint a testsúly, magasság, nem, illetve egészségi állapot. A dokumentum tetejére ne írd oda, hogy „Önéletrajz", valamint dátumot se írjál rá és a szignóddal sem kell ellátnod.

- Biztos vagy benne, hogy nincsen helyesírási, nyelvtani hiba a szövegben? Ha egészen biztos vagy benne, és többször átolvastad, kérj meg valakit, hogy ellenőrizze ő is.

- Megfelelő referenciákat írtál az önéletrajzba, akik megbízhatóan és objektíven el tudják mondani a – lehetőleg pozitív – véleményüket, ha a munkaadók felkeresik őket?

Ha csak egy esetben is nemmel válaszoltál a kérdésekre, alakítsd át az önéletrajzod, s csak akkor küldd el nyugodt szívvel, ha magabiztos igent tudsz felelni minden esetben, s mások is egyetértenek veled.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom