Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Tíz perc: Trombita (Ten Minutes Older: The Trumpet)

Hét világszerte köztiszteletnek örvendő rendező különböző perspektívából közelíti meg az idő és a sors témáját - ki szellemesen, ki komoran - ebben a vázlatok sorozatából álló filmben, melynek történeteit a nagyszerű Hugh Masekela dzsessz előadása köti össze.
rendező: Chen Kaige, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Wim Wenders, Aki Kaurismäki, Spike Lee, Víctor Erice
forgatókönyvíró: Víctor Erice, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Aki Kaurismäki, Wim Wenders, Tan Zhang
operatőr: Frederick Elmes, Ángel Luis Fernández, Phedon Papamichael, Timo Salminen
jelmeztervező: John A. Dunn
zene: Paul Englishby
producer: Ulrich Felsberg, Nigel Thomas
látványtervező: Juiping Cao
vágó: Mathilde Bonnefoy, Joe Bini, Barry Alexander Brown, Julia Juaniz, Aki Kaurismäki, Jay Rabinowitz

szereplő(k):
Charles Esten (Bill)
Amber Tamblyn (Kate)
Wim Wenders (Orvos)
Markku Peltola
Kati Outinen

A film sztorija

Hét világszerte köztiszteletnek örvendő rendező különböző perspektívából közelíti meg az idő és a sors témáját - ki szellemesen, ki komoran - ebben a vázlatok sorozatából álló filmben, melynek történeteit a nagyszerű Hugh Masekela dzsessz előadása köti össze.

Aki Kaurismaki A kutyák nem jutnak pokolra (Dogs Have No Hell) című filmesszéje egy férfi szokatlan útját meséli el, aki a börtönből való szabadulását azzal ünnepli meg, hogy Szibériába utazik és hirtelen elhatározással megnősül.

Victor Erice rendezte az impresszionista hangulatú Életvonal (Lifeline) című epizódot, melyben egy spanyol földműves család beteg csecsemője életéért küzd.Werner Herzog a dél-amerikai Uru Eus törzshöz látogatott - úgy tartják, ők voltak a Föld utolsó világtól elzárt bennszülöttei egészen 1981-es felfedezésükig - és a Tízezer évvel később (Ten Thousand Years Older) címet viselő epizódban azt vizsgálja, hogy felfedezésük milyen (sokszor szomorú) áldozatokat követelt tőlük.

A Jim Jarmusch rendezte Éjjel, bent, lakókocsiban (Int.Trailer.Night) című epizódban Chloe Sevigny egy filmszínésznőt alakít, aki a lakókocsijában várakozik egy tízperces forgatási szünetben és távoli szerelmével próbál néhány szót váltani telefonon.

Wim Wenders jegyzi a Tronától tizenkét mérföldnyire (Twelwe Miles to Trona) című epizódot, melyben egy kábult fiatalember egy kopár sivatagon át próbál meg autójával eljutni egy kórházig.


Spike Lee rövidfilmje Megloptak minket (We Wuz Robbed) a floridai szavazat-újraszámlálási botrány témájához nyúl, s bemutatja Al Gore segítőinek és híveinek reakcióit.


Chen Kaige 100 Flowers Hidden Deep (Mélyen elrejtett 100 virág) című opuszának főszereplője egy hallucináló férfi, aki abban a tévhitben él, hogy a bútorai még mindig ott vannak az egykori otthona helyén tátongó üres telken, és meggyőz néhány munkást, hogy segítsenek neki elszállítani ingóságait. www.port.hu

Kritikák

Bérczessy Gergely, Port.hu


"A különböző kulturális közegben, más-más alkotói látásmóddal született alkotásokban van valami közös: mindegyik egyre betegebbé világunk fő fogyatékosságára, a harmónia hiányára mutat rá. (Már azzal is, hogy e változatos műfajú kisfilmek ilyen jól megférnek egymással!) A tömegfilmek dömpingjében külön öröm ilyen, a kor tendenciáinak ellentmondó jelenlét-filmet látni, amely a művészetben és a világ fejlődésében is egy reményt adó mag létét igazolja."
A teljes cikk

Mancs.hu

"Remek kis szombat délutáni szórakozás, asszem ilyen lesz a következő is. Világmegváltás a filmmúzeumokban kapható, én azért sajnálom, hogy csak ott.
Ja, aki pedig a trombitaszó hívására, a jó nevű trombitás játékában urasan gyönyörködni menne, az nyugodtan otthon maradhat. A zene olyan, ahogy Wenders szereti: említett."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag kínálat a könyvünnepen

Kétszázegy magyarországi és határon túli kiadó újdonságai örvendeztetik meg mától június 16-ig a… Tovább olvasom