Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Tíz éve emlékeznek a busztragédia áldozataira

A tíz évvel ezelőtti deutschlandsbergi buszkatasztrófa áldozataira emlékeztek a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium előkertjében lévő emlékműnél. A tragédiának megyei áldozata is volt.


1999. január 24-én, amikor a magyar diákokat szállító autóbusz balesetet szenvedett, 18 fiatal veszítette életét Ausztriában. Azóta kilencedszer gyűltek össze - a korábbi évekhez képest most jóval nagyobb számban - hozzátartozók, túlélők, barátok, iskolatársak és emlékezők.

Mécseseket, gyújtottak meg, virágokat helyeztek el. Némán, tapintható csendben, többen könnyes szemmel. A résztvevők közül néhányan Deutschlandsbergbe is elutaztak, és a buszkatasztrófa helyén is meggyújtották az emlékezés lángját - írta a Vas népe.

1999.

A kőszegi mezőgazdasági és kereskedelmi szakközépiskola kollégiumának diákjai, tanárai és néhány szülő utazott azon a magyar autóbuszon, amely vasárnap délután szakadékba zuhant a dél-stájerországi Deutschlandsberg közelében.

A deutschlandsbergi kórház sebészeti ügyeletese vasárnap este arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy a mentés este fél kilenc körül fejeződött be a baleset helyszínén. A buszban és abból kisodródva a helyszínen tizenheten vesztették életüket, egy személy pedig a kórházba szállítás után. A 27 súlyos sérültet a környék kórházaiban látják el. A halottak és a sebesültek azonosítása még folyik, így az sem ismeretes, hogy hány felnőtt és hány gyermek veszítette életét a baleset következtében. A deutschlandsbergi csendőrség ügyeletesének közlése szerint nem voltak helytállóak azok az értesülések, miszerint a baleset után az autóbuszban tűz ütött ki. Néhány személy viszont a zuhanás közben kiesett a buszból, másokat lángvágóval kellett kiszabadítani a roncsból. A kőszegi gyerekek egy hétet akartak eltölteni sieléssel Dél-Stájerországban, és vasárnap érkeztek.

A napot a síterepen töltötték, és a szállásukra, a limbergi kastélyba tartottak, amikor a busz száraz úton eddig ismeretlen okból megcsúszott és lezuhant egy meredek domboldalon. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a busz sofőrje életben van-e, de értesülések szerint sokéves vezetői tapasztalattal rendelkezik. Egyelőre azt sem ismeretes, hogy életben van-e a csoport vezetője, a kőszegi kollégium vezetője. A gyerekek egyébként a kőszegi Express Travel utazási iroda autóbuszával indultak útnak. Mint később kiderült, az autóbusz sofőrje jól ismerte az útvonalat, és a kanyargós meredek szakaszt is, ahol a jármű lesodródott az útról, hiszen az utóbbi hetekben több iskolai csoportot is hozott ugyanolyan síhétre, mint amilyet a szerencsétlenül járt kőszegi diákok kezdtek meg vasárnap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: nem kell új költségvetés, de...

A kormány átfogó intézkedéscsomagot készít, a miniszterelnök szerint sok tekintetben modellváltásra… Tovább olvasom