Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Tíz éve alakult

az iváni baráti kör

Tíz évvel ezelőtt, 1996. augusztus 18-án alakult meg az Ivániak Baráti Köre. Az évfordulóra újabb könyvet jelentettek meg. A községben az augusztus huszadiki ünnepségek keretében szentelték fel – a kápolnánál – a stációképeket és újraáldották a Szentháromság-szobrot.
Az Ivánból elszármazottak, de a szülőföldjükhöz mégis kötődő emberek kezdeményezték, hogy alakuljon meg az Ivániak Baráti Köre. A jeles eseményre éppen tíz évvel ezelőtt került sor.

Újabb könyvön dolgozik

Az évfordulós ünnepségen mutatták be dr. Szabó János „Iván község településszerkezetének és népességszámának alakulásáról” szóló munkáját. A szerző nyugdíjas matematika–fizika szakos tanár Békéscsabán, de rendszeresen hazalátogat szülőfalujába, és már több írásában foglalkozott a település múltjával. A kötet szerkesztésében Németh László iskolaigazgató volt segítségére. A szerző jelenleg az iváni jobbágyság történetén dolgozik, de más tervek is foglalkoztatják, például a tizenkilencedik századi csecsemő- és gyermekhalálozás kérdése, amely rendkívül magas volt abban az időszakban.

Az önkormányzat segít

Linter Tibor polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az önkormányzat erejéhez mérten segíti a baráti kör munkáját, igyekszik felkarolni ötleteit, javaslatait. A most megjelent kötet immár a negyedik és újabbak is készülnek.

Faluházat szeretnének

– A baráti kör ötlete volt a kápolna felépítése, az új ravatalozó, és számos kisebb-nagyobb községfejlesztési elképzelés, amelyek megvalósultak – mondotta a polgármester. – A legújabb közös tervünk egy faluház kialakítása. Az önkormányzat már megvette az épületet, a közeljövőben pedig szeretnék felújítani. A baráti körnek köszönhető, hogy elkészült, és augusztus 19-én ünnepi szentmise keretében felszentelhettük a kápolnánál a stációképeket, amelynek elkészítéséhez az időközben elhunyt Pry János járult hozzá jelentős pénzadománnyal. A tűzzománc képeket Hertay Mária soproni születésű, budapesti művész készítette. A stációk állványzatát és a képkereteket ugyancsak művészi módon készítette el vörösfenyőből – ingyen – Németh Zoltán helyi asztalosmester.
Az iváni ünnepségsorozat része volt a huszadik század elején Amerikába kivándoroltak által állíttatott Szentháromság-szobor újraáldása is a Fő utcában. Az eseményre ugyancsak szombaton került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Széthullott” az ellenfél

Tovább olvasom