Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tíz emberbQl kilenc spórol

Folytatás az 1. oldalról.

Koczkáné Tóth Katalin édesapjával sétáltatta Anna lányát, amikor nekiszegeztük a kérdést.

– Építkezünk, ez már önmagában nyomós ok a spórolásra – mosolyog a fiatalasszony. – Az biztos, hogy a jó idQ beköszöntével rendbe hozzuk a bicikliket, és ahová lehet, azzal megyünk autó helyett.
– Nálunk otthon már természetes, hogy figyelmeztetjük egymást a feleségemmel, ha nyitva felejtette valamelyikünk a villanyt vagy a vízcsapot – teszi hozzá édesapja, Tóth János. – De már ez is kevés.

Ruha a turkálóból

A rezsiköltségek levonása után Hangyál Mihályné csak 15 ezer forintig jut a gyors fejszámolással.

– EnnyibQl kell megélnem hónapról hónapra – kesereg a gyQrszentiváni asszony. – Soha nem ittam, nem cigarettáztam, csak a koszt meg a ruha maradt, amivel spórolhatok. Szerencsére a lányommal hasonló az alkatunk, gyakran osztozunk azon, amire a turkálóban bukkanok. A fqtéssel már nem tudok tovább takarékoskodni, napközben 16–17 fokon tartom, csak este csavarom fel. Nyaranta virágot árulok, de a család segítsége nélkül így sem tudnám kifizetni a fogorvosomat.
Németh Jánosnak nincs gondja a rezsire, a felesége osztja be kettejük szerény nyugdíját. – Ha másra nem is nagyon jut, azt muszáj kifizetni, engem ki nem pakolnak az utcára! – csattan fel. Amit tehet, hogy kiegészíti valamivel a napi megélhetést: takarít, állatokat etet, ami jön, elvállalja.

Tízórai otthonról

Zalai Péternének alaposan be kell osztania a család jövedelmét, három gyermeket nevelnek a férjével. Gondolkodás nélkül sorolja, mi mindenen lehet spórolni.

– Felesleges többször melegíteni az ételt, ha mindannyian egyszerre ülünk asztalhoz, a zuhanyozás lassabban pörgeti a vízórát, mint egy kiadós fürdés. Még a gyerekek zsebpénzét is felírtuk, amikor sorra vettük a költségeket a párommal. Kevesebbet költenek, amióta itthonról visznek több

tízórait, mint amikor az iskolabüfében, a bolti árnál jóval drágább péksüteménnyel kellett kipótolniuk, ha megéheztek.
Minden megszólított olvasónk megosztotta keserqségét a Kisalfölddel, egy középkorú férfit kivéve. P is csak azért, mert nem spórol. Bár nem látszott különösen jómódúnak, azt mondta, nem látja értelmét. Ami van, elkölti. Elvégre egyszer él...

Olcsóbbat, részletre

Nemcsak kicsiben spórolnak az emberek, legalábbis errQl gyQzött meg bennünket több mqszaki áruház vezetQje. Akár egy másik vízforraló, akár új mosógép kerül a háztartásba, egyre többen választják az olcsóbb, kevésbé minQségi kategóriát. Inkább kockáztatják a rövidebb élettartamot, mert a 10–20 ezer forint különbözetnek másutt a helye. Emellett a készpénzfizetéseket látványosan felváltotta a részletfizetés. Ki bevallotta, ki elhallgatta: a forgalom még az ilyenkor szokásos holtszezonénak is csak töredéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom