Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Titkos ablak

Stephen King csak tudja: az írókkal többnyire soha nem történik semmi. Ők nem élik az életet, hanem kitalálnak valami ahhoz hasonlót, aztán eladják. Mort Rainey (Johnny Depp) azonban rég nem ír.
Korábbi sikerei sem segítenek; a válása nagyon megviselte. Naponta tizenhat órát heverészik egy hegyi házikó heverőjén, a többit átalussza. Szeretne dolgozni, de képtelen leírni egyetlen normális mondatot. Szenved. Azután minden még rosszabb lesz.

Mert feltűnik egy különös idegen (John Turturro), aki azt állítja, hogy Mort tőle lopta egyik korábbi bestsellerét. Az író szeretné bebizonyítani, hogy az ő változata jóval korábban jelent meg, de valahogy sehol nem talál egy példányt. Az idegen egyre gyakrabban látogatja meg, egyre erőszakosabb lesz, egyre idegesítőbb. Kezdetben csak rámenős. De lehet, hogy inkább őrült. A ház körül egyre furcsább események zajlanak. És az író, aki eddig csak a számítógép billentyűi előtt érezte elemében magát, lassacskán rájön, hogy olyasmikre is képes, melyeket korábban fel sem tételezett volna magáról…

Infó

A titkos ablak története akkor kezdődött, amikor a Columbia Pictures elkezdett érdeklődni Stephen King Four Past Midnight című kötetetének Secret Window, Secret Garden című novellája iránt. David Koepp író-rendezőt keresték meg, hogy írjon forgatókönyvet az elbeszélésből. Koepp nevéhez fűződik az utóbbi idők több nagy mozisikere, például a Pókember és a Pánikszoba, melyeknek ő írta a forgatókönyvét.
„King története nagyon emlékeztetett Koepp egyik korábbi rendezésére, a Hetedik érzékre, mert az is egy olyan fickóról szólt, aki látszólag elvesztette kapcsolatát a valósággal - magyarázza Gavin Polone producer.

- A Pánikszoba klausztrofób atmoszférájával is voltak hasonlóságok, hiszen ott is be van szorítva a történet egyetlen házba."
A titkos ablak jól illeszkedik Koepp eddigi munkáinak sorába. Minden rendezése thriller volt, az általa írt forgatókönyvek úgyszintén. „Nem tudom, mi vonz ennyire a thrillerben. Wisconsinból jövök, ott nagyon kedves emberek élnek. De mindenkiben bujkál valami sötét dolog, aminek ki kell jönnie valahogy. Én thrillerek írásával és rendezésével igyekszem randevút adni ezeknek a démonoknak."

„Vonzódom az olyan filmekhez, amikben a fickó bekattan egy szobában - vallja be nevetve Koepp. - Nagy kihívás olyan történetet kidolgozni, mely egy erősen behatárolt térben játszódik, szeretem az ilyen feladatokat. Noha a filmben van néhány külső jelenet, a történet tulajdonképpen Mort Rainey lakásában játszódik, és egy olyan fickóról szól, aki épp nagyon rossz passzban van, és túl sok időt tölt egyedül otthon. A bezártság és a paranoia témakörét akartam körbejárni, ez mindig nagyon érdekelt. A bezártság furcsa dolgokat hoz ki az emberből, és ha a saját lakásunkban történik velünk rossz, az nagyon rémisztő tud lenni."

King novellájának másik fontos aspektusa azon katasztrofális állapot bemutatása, amikor egy termékeny író alkotói válságban szenved. Koepp, a sikeres, keresett forgatókönyvíró saját élményeire támaszkodva, első kézből tudta bemutatni az írás néha nagyon is gyötrelmes procedúráját. „Részben azonosulok Morttal, mert ismerem ezt az életmódot - meséli Koepp. - Sok íróhoz hasonlóan Mort is azzal küszködik, hogyan hangolja össze a fejében zajló történeteket a külvilág eseményeivel. Én is szeretek teljesen egyedül lenni, amikor írok, bezárkózom egy szobába, és nem akarok senkivel találkozni. Nehéz a külvilággal foglalkozni, amikor az ember ennyire befelé fordul. Aztán Mort életében egyszer csak felbukkan John Shooter, aki szó szerint rátöri az ajtót, úgyhogy nem csoda, ha rosszul érinti, különösen, mivel éppen érzelmi válságban van.

Az íráshoz önmagunkból kell építkezni, ezért ha az ember depressziós, nehéz nekiállni. A heverő mindig nagyon csábítónak tűnik. Nagyon körültekintően választottuk ki Mort kanapéját, mert nem ismerek egyetlen írót sem, akinek ne volna egy jó kis döglős kanapéja. Én magam teszteltem mindegyiket, és szundikáltam is egy kicsit azon, ami végül a filmben látható."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teológiai gondolkodás ma is élő

A magyar könyvpiac többé-kevésbé „lefedetlen területe” az igényes teológiai művek… Tovább olvasom