Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Titanic-kiállítás Budapesten: Közép-Európában elsőként

Eddig 18 országban 16 millió látogatót vonzott az a Titanic-kiállítás, amely Közép-Európában először Magyarországon nyílik meg ma a Millenárison. A Budapestre érkezett mintegy 300 tárgyat több éves munkával hozták a felszínre az óceán mélyéről.
Korának legnagyobb óceánjárója első útján, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és süllyedt el. A katasztrófa 1517 áldozatot követelt. 1985. szeptember 1-jéig a tragédia okai rejtve maradtak, ekkor sikerült Robert Ballard expedíciójának felfedezni a roncsok pontos helyét. Többéves kitartó munka során, speciális robottechnológia kifejlesztésével tudták a 4000 méter mélyen lévő tárgyakat a felszínre hozni.

– Megtiszteltetés és izgalom, így jellemezhetném érzéseimet, amikor kiderült, hogy kiválasztottak a 2000. évi expedícióra, melynek célja kutatás és feltárás a Titanic roncsainál – emlékezik az életét meghatározó napra Tom Zaller, a kiállításokért felelős alelnök. Hosszú éveket töltött a leletek tanulmányozásával, míg végre megpillanthatta a tengerfenéken a hajót.

„A hajó legeleje éppen felettem tornyosult. Ott volt, egyenesen, szilárdan, éppúgy pihent, ahogy 1912-ben elsüllyedt. Sokkal szebb volt, mint azt magamban korábban elképzeltem. Csak bámultam lenyűgözve, izgatottan. Egy perc után lassan és halkan elindultunk az orr mellett, elhagytuk a hatalmas vasmacskákat, amelyek még mindig ott lógtak a hajó két oldalán, majd végül az orrkorlát felett megpillanthattam a Titanic elejét. A hajó első fedélzete felett haladtunk. Lenéztem, és az első és második rakodótér nyílásait láttam. Éppen a hajó törött elülső árboca felett tartottunk. Ugyanez az árboc tartotta az árbockosarat, ahonnan a hajóőrszemek először megpillanthatták a végzetes jéghegyet. Ahogy a hajó jobb oldala felé fordultunk, elhaladtunk Smith kapitány kabinja mellett. A kabin külső fala levált, így teljes belátásom nyílt a kabinba, olyan volt, mint egy mozidíszlet – de természetesen ez nem hollywoodi alkotás volt. Láttam a fürdőkádját, a helyet, ahol valamikor az ágya állt, és a szoba hátsó részében az ajtót, ami a kapitányi hídra vezetett" – emlékezett vissza a nem mindennapi élményre Zaller.

Ehhez hasonlóban lehet részük a Titanic-kiállítás látogatóinak is. Mindenki az óceánjárót üzemeltető társaság, a White Star Line beszállókártyájával „lép a fedélzetre". A kártyák mindegyikén az óceánjáró egy-egy utasának nevét és történetét tüntették fel a szervezők, az „utazás" végén ki-ki megnézheti az emlékezés falán, hogy „utasa" neve a túlélők vagy az áldozatok között szerepel-e.

A mesterien alkalmazott háttérzajok, zenék, a különleges megvilágítás mind segítenek abban, hogy a kiállítás látogatói átéljék a southamptoni indulás izgalmát, az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály puritánságát, a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját, a kapitányi híd sérthetetlenséget sugárzó erejét. A Titanic-kiállítás semmihez sem fogható hangulatát, egyediségét a szinte tapintható közelségben lévő, kiválóan konzervált leleteknek köszönheti. Ezek között fantasztikus állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve míves kristálypalackokon át az utasok olyan személyes tárgyait is láthatjuk, mint amilyen a szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok. A látogatók minden érzékszervére hat a kiállítás, az egyik teremben például egy hatalmas, valódi jéghegyet érinthetnek meg, így átélhetik, hogy milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a katasztrófa éjszakáján.
A november 26-áig látogatható kiállítás bemutatja a roncs felderítésére szerveződött expedíciót, a leletek felhozatalát és konzerválását is. A budapesti tárlaton a szervezők kialakítottak egy magyar sarkot Lengyel Árpád (1886–1940), a katasztrófa színhelyére elsőként megérkezett Car-
pathia hajóorvosának tiszteletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna Ivanovic műsorvezetőként debütál

Ana Ivanovic, a szerb teniszcsillag lesz valószínűleg a műsorvezető a 2008-as eurovíziós… Tovább olvasom