Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Tisztújítás a KDNP-ben - Semjén maradt az elnök

Semjén Zsoltot a párt élére a leadott 223 szavazatból 209 igennel választották meg.


16.25 - Ismét Semjén Zsoltot választották a KDNP elnökévé

Ismét Semjén Zsoltot választotta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökévé négy évre a párt országos választmánya szombaton a fővárosban. Semjén Zsoltot a párt élére a leadott 223 szavazatból 209 igennel választották meg. Más személyre a választmány helyszínén sem érkezett jelölés. A régi-új elnök a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a választmány hitet tett a Fidesz-KDNP szövetség mellett. Orbán Viktor - mint azt a KDNP elnöke elmondta - megerősítette, hogy kiemelten számít a kereszténydemokratákra a kormány és a szövetség munkájában egyaránt.

Semjén Zsolt elmondta, hogy az alkotmányban rögzítik a Szent Koronára, a kereszténységre, az Istenre való utalás mellett a KDNP kérésének megfelelően, hogy azt az összeget, amit a családok a gyermekek nevelésére fordítanak, az állam el nem veheti. Kérdésre válaszolva hozzátette: a KDNP legmarkánsabb programpontjai megvalósultak kormányon. Semjén Zsolt felidézte, hogy négy évvel ezelőtt meghirdette, a terheket nem szabad az emberekre hárítani, hanem fizessenek a bankok és a multinacionális cégek. "Mi mindig azt mondtuk, hogy a határon túli magyaroknak állampolgárságot kell adni (...) s most a határon túli magyaroknak meg van az állampolgárságuk" - fogalmazott. Megjegyezte: nem a KDNP változott, az 1990-es program szinte ma is szó szerint vállalható.

A Fidesz vált egy szabadelvű pártból "kereszténydemokrata ihletettségű" párttá. Kitért arra is, hogy a helyi szinten esetlegesen megjelenő Fidesz-KDNP feszültségek kezelésére megállapodtak egy egyeztető bizottság létrehozásáról is. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a nemzet jövőjéért érzett és vállalt felelősséget és a folytonosságot hangsúlyozta. Fontosnak tartotta a kereszténydemokrata alapelvek érvényesítését a politikában és a szövetségi rendszer egészében is. A párt alelnökévé választották meg Harrach Pétert, Bagdy Gábort, Kalmár Ferencet, Simicskó Istvánt és Surján Lászlót. Két új fiatal is alelnöke lesz a jövőben a KDNP-nek: Rétvári Bence és Seszták Miklós.

Semjén Zsolt értékelése szerint a névsor önmagáért beszél, és világosan megmutatja azt a politikai irányvonalat, amelyet képviseltek, és a jövőben képviselni fognak. Nem kapott az alelnökké választáshoz elegendő szavazatot ugyanakkor Szalma Botond, a KDNP fővárosi elnöke, akiről korábban megjelentek olyan sajtóinformációk, hogy akár a pártelnökségért is ringbe szállna, és a kettős párttagság ellen van. A választmány elnöke továbbra is Latorcai János lesz. Semjén Zsolt ismét megerősítette, hogy a kettős tagság tény, ezen nem kívánnak változtatni a jövőben sem. Az MTI-nek kereszténydemokrata források azt mondták, hogy "szövetségi hangulatú" volt a választmány ülése, Orbán Viktor miniszterelnök vastapsot kapott. Semjén Zsolt beszédében pedig egyértelművé tette, hogy az elkövetkező időben komoly hangsúlyt kell fektetni a pártépítésre, s vannak az országnak olyan pontjai, ahol tovább kell erősödnie a KDNP-nek.

14.07 - Ismét Semjén Zsolt a KDNP elnöke

Ismét Semjén Zsoltot választotta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökévé a párt országos választmánya szombaton a fővárosban - tudta meg az MTI. Semjén Zsoltot a párt élére a leadott 223 szavazatból 209 igennel választották meg.

Korábban - Teljes tisztújítást tart ma a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). Az országos választmány fővárosi ülésén - egyedüli jelöltként - ismét elindul az elnöki tisztségért Semjén Zsolt jelenlegi pártvezető.

A kisebbik kormánypártnak több új alelnöke is lehet. A választmány ülésére meghívást kapott Orbán Viktor miniszterelnök. Csorba Béla, a jelölőbizottság elnöke az MTI-nek korábban elmondta: valamennyi megye Semjén Zsolt jelenlegi pártelnököt javasolta ismét a párt élére. Másra nem érkezett jelölés a testülethez.

Tájékoztatása szerint az alelnökjelöltek között van Harrach Péter, Rétvári Bence, Bagdy Gábor, Kalmár Ferenc, Seszták Miklós, Simicskó István és Surján László, valamint Szalma Botond. Közülük Harrach Péter, Kalmár Ferenc, Simicskó István és Surján László most is betölti ezt a posztot. Semjén Zsolt az MTI-nek november 22-én adott interjújában jelentette be, hogy újraindul a KDNP elnöki székéért. A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: miután általános a bizalom, és felkérték, hogy folytassa pártelnöki munkáját, vállalja a jelöltséget. Az országos választmány 276 tagból áll, az elnök megválasztásához a jelenlévő küldöttek 50 százalékának szavazata plusz egy szükséges. A választmány ülése zárt, délután sajtótájékoztatót tartanak.

Olvasóink írták

  • 1. Fürgeszarvas 2010. december 18. 07:31
    „Miért is nem lepődök meg ! Ez a Fidesz-hátizsák párt - amely önállóan nem mérette meg magát a választásokon - olyan taglétszámmal rendelkezik,hogy mindegyik tag kap valamilyen vezető tisztséget a párt vezetésében ! Röhej !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új amerikai harcjárműveket kap a honvédség

A napokban tíz új MRAP harcjárművet kap a honvédség; az útszéli pokolgépek ellen is biztonságot… Tovább olvasom