Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tisztességtelen eljárás? Tömeges perek indulhatnak a bankok ellen

A Legfelsőbb Bíróság elé került egy szegedi takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításainak ügye, miután az ítélőtábla kimondta, hogy azok tisztességtelenek voltak.
Az LMP törvényben szabályozná az egyoldalú szerződésmódosítást és mozgatható kamatplafont vezetne be az ügyfelek védelmében. Közben a kormány cáfolta, hogy a problémás ügyfeleket és a magas hitelösszeget felvevőket is kizárja azok közül, akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon törleszthetik devizahitelüket - írja az atv.hu.

A szegedi ítélőtábla kimondta, hogy egy szegedi takarékszövetkezet összes egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt és három évre visszamenően érvénytelen. Most a Legfelsőbb Bíróság elé kerül az ügy, ha ők is egyetértenek az ítélőtáblával, akkor tömeges perek indulhatnak a bankok ellen az elmúlt évek kamatemelései miatt, ami újabb 100 milliárdos nagyságrendű veszteséget jelenthet számukra.

Az LMP szerint is elfogadhatatlan az egyoldalú szerződésmódosítás gyakorlata. A párt egy mozgó kamatplafont is bevezetne, amellyel szerintük valóban meg lehetne akadályozni, hogy a bankok „kizsákmányolják" a hiteleseiket és azokra extra költségeket hárítsanak át. „A bankoknak nagyon komolyan fel kell ajánlani egy megoldási javaslatot, a kormánynak pedig azonnal törvényben és nem magatartási kódexben kell szabályozni azt, hogy betiltsa az egyoldalú szerződésmódosítást, hiszen eddig látjuk, az önszabályozás oda vezetett, hogy ez egy tisztességtelen gyakorlat volt, ami a teljes bankszektorban szinte általános volt" – vélekedett Ertsey Katalin, LMP-s országgyűlési képviselő.

Közben sajtóinformációk szerint a kormány azt fontolgatja, hogy a hitelösszeg nagyságától tegye függővé a végtörlesztés lehetőségét. Felmerült az is, hogy azokat is kizárják, akik legalább harminc napos fizetési hátralékban vannak, sőt, azok is elveszíthetik a lehetőséget, akik a 100 százalékhoz közeli hitelfedezet mellett, vagy afölött adósodtak el. Ezeket az értesüléseket azonban cáfolta a miniszterelnök.

Péntek este a Parlament elé került a végtörlesztéssel kapcsolatos törvényjavaslat is. Rogán Antal egyéni képviselői indítvány formájában nyújtotta be a csomagot az Országgyűlés elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selmeczi lesz a Fidesz szóvivője

Selmeczi Gabriella lesz a Fidesz szóvivője - tudta meg a Magyar Nemzet. Tovább olvasom