Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Tisztelgés Schéner Mihály festőművész előtt

Hogy létrejött a Boldogságbetakarítás című, Schéner Mihályról, e Szegedhez számos szállal kötődő festőművészről szóló könyv – az csak Ladányi Zsuzsannán múlott. Ő találta ki, hogy szólaljon meg félszáz alkotó Schénerről, ő szerkesztette az ebből és sok másból összeállt, a Bába Kiadónál megjelent kötetet. Tizenöt éve kíséri figyelemmel a nemzetközi hírű, Kossuth-díjas alkotó életét.
Mi ragadta meg Ladányi Zsuzsannát a sokoldalú – festőművész-filozófus-költő – alkotóban? Az ötletgazda-szerkesztő fölhívja a figyelmet a „Schéner, a garabonciás" című – a művész által készített, a kötetben foglalt – kollázsra. A Schéner-i garabonciás – az alkotó maga – nem szokványos, nem lúdvérces-boszorkányos garabonciás, nem komor-borzongató, viszont annál kacagtató-vidámabb. Akad benne valamennyi a télűző-tavaszköszöntő busóból, az életvidám, haszid csodarabbiból, a vásári komédiásból, a messzi városban (talán egy egykori Pest-Budán) nyomtatott, a pusztákban terjesztett kalendáriumok „százesztendős jövendőmondójá"-ból, a pogányba oltott keresztény, de még inkább panteista püspökből, földet nem érő lábával, mellyel hétmérföldeseket lép... Azaz nem lép: forog, mint egy napsütötte viharfelhő, örvendező időkerék, nem pusztító, ám teremtő forgószél... S mindez a régi falusi búcsúk mézeskalácsbábjainak színvilágában.

Ladányi Zsuzsanna

Szabadfoglalkozású újságíró, szerkesztő, Schéner Mihály életművének gondozója – Szegeden mindenki ismeri. 1985-től 2002-ig a Magyar Rádió, ezt megelőzően, 1974-től a Délmagyarország munkatársa volt. Már állítja össze az alkotóval együtt a soron következő Schéner-kötetet. Az új könyv Békességcsengető címmel jelenik meg majd, szintén a szegedi Bába Kiadónál.

De nem súlytalan, illó mosolygást-kacagást vált ki a nézőből a „Schéner, a garabonciás", hanem valamiképp nagyon is súlyosat. Schéner Mihály messze nem ok nélkül játszik és kacagtat. Játékossága rámutat: a játék, a derű lehetőség, amellyel az alapvetően tragikus élet elviselhetővé tehető – magunk és mások számára egyaránt. Így látja ezt az a félszáz, országosan ismert alkotó is, aki leírja a kötetben, mit jelentett, jelent számukra a Kossuth-díjas, a Magyar Örökség művészeti díjában, a Táncsics Alapítvány életműdíjában, s a XXI. Század Társaság Hazám-díjában részesült, nemzetközileg is ismert alkotó. Kik ők? Például: Ágh István, Baránszky-Jób László, Csukás István, Dobos Marianne, Gyurkovics Tibor, Halász Miklós, Határ Győző, Juhász Ferenc, Kabdebó Lóránt, Nagy Gáspár – akinek emlékezetes Kádár-verse miatt a valahai Tiszatáj-ügy kirobbant –, Szepesi Attila, Veress Miklós, és így tovább.

Schéner létrehozza a műveket, a Schénerről szóló művet pedig létrehozta Ladányi Zsuzsanna. Nincs fontossági sorrend, egyik sem hat a másik nélkül. Fél évet foglalkozott a művel, míg összeállt a könyv, ő gondozta az előszót, állította össze Schéner-pályaképet, s számára mit nyújtott ez a munka? – Lehetőségem nyílt arra, hogy foglalkozásom, a közéleti újságírás vágányáról másik vágányra terelődjek – mondja. Schénerről beszélve hozzáteszi: ez a művész még az esetleg elrontott képből is tud hihetetlenül jót készíteni. Az ember ilyen az élettel is. Elrontja, de nem dobja el, tovább dolgozik rajta, s egyszer csak – számára is váratlanul – valami vakítón felragyog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom