Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Tisztelgés a magyar hősi halottak emlékművénél

A II. világháborúban az orosz fronton működő komáromi katonai kórház hosszan tartó visszavonulása alatt is mindvégig ellátta a beteg és sebesült magyar katonák gyógyítását. 1944-ben a Nyugatra menekítéskor Németországban a Harz-hegységben fekvő kisvárosban, Osterodéban kaptak végső elhelyezést egy nagy laktanya területén. Bátyám volt a szolgálatvezető Oroszországtól idáig. Tőle tudom, hogy a kórház még az amerikai fogságba esés után is működött, egészen 1946-ig a helybéli lakosság is sokszor hozzájuk fordult segítségért, pedig a kórház lehetőségei akkor már igen korlátozottak voltak. Így igen becsülték a magyar orvosokat, a kórház személyzetét és a menekült magyar családokat.

Az osterodei temető a város fölött egy kis hegy-, de inkább dombtetőn fekszik, akkora, mint a régi győri köztemető. A temető egyik legszebb helyén, a városra néző domboldalon adtak helyet az elhunyt magyarok eltemetésére. Innen csodálatos kilátás van a város egyik részére és a Harz-hegység távolabbi számtalan hegycsúcsára. Elszomorító, hogy ezt már csak a tisztelgő látogató láthatja, bár biztos, hogy az itt nyugvók lelkei is.
2006. november 2-án az ebben az évben elhunyt bátyám helyett én látogattam meg a hősök sírjait az itt született és itt élő unokahúgommal, bátyám lányával együtt, aki biztosított, hogy az emlékhely gondozását kötelességének tartja. Tudom, hogy Alma Wollrabe Války ezt be is fogja tartani.
Ottlétünkkor több német ember érdeklődött, hogy kik vagyunk. Amikor elmagyaráztam jövetelünk okát, az egykori magyar kórház történetét és az emlékoszlopra kötött nemzetiszínű szalag közvetítő erejét, azonnal mécsest gyújtottak ők is.
Meghatódottan hagytam el Osterode gyönyörű kisvárosát. Állandóan az volt a gondolatom, hogy most az én szememen és tudatomon keresztül látják az itt örökre megpihenő magyarok a tájat és emlékeznek a háború kényszere miatt elhagyott magyar hazára és otthonra. Nevüket tudjuk, de ki tudja, honnan jöttek, kit hagytak otthon, kik siratják őket. Tény, hogy Osterode és a gyönyörű Harz-hegyvidék örökre befogadta őket. Nyugodjanak békében!
Dr. Války István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - közölte az Egészségügyi… Tovább olvasom