Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Tiszaeszlári vérvád: Felháborította a miniszterelnököt a jobbikos képviselő felszólalása

Felháborította Orbán Viktor miniszterelnököt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt heti, a tiszaeszlári vérvádat felidéző parlamenti felszólalása.
Felháborította Orbán Viktor miniszterelnököt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt heti, a tiszaeszlári vérvádat felidéző parlamenti felszólalása.

A kormányfő pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: egy rendkívül érzékeny kérdésről szól. A magyar alkotmány az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti, ebből pedig az következik, hogy az államnak kötelessége minden közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben "méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba". "Meg is fogjuk védeni, ideértve a zsidó közösséget is a többiek mellé" - erősítette meg.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával való találkozójára utalva ugyanakkor kifejtette azt is: hiába van egy ilyen alkotmányos szabály, ezek a közösségek igényt tartanak arra - "dacára annak, hogy egyébként biztonságban vannak", ám a történelmi tapasztalatok is rendkívül fájdalmasak -, hogy amikor valamilyen atrocitás éri őket, a kormányzat adjon jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el. Közölte, ő és kormánya ezt mindig meg is teszi.

Orbán Viktor szerdán fogadta hivatalában Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, ahol a miniszterelnök ismét határozottan elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő előző héten, az Országgyűlésben tett szélsőséges kijelentését, majd világossá tette, a kormány minden kisebbségnek garantálja, hogy biztonságban élhet - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője akkor az MTI-vel. A megbeszélésről a hitközség is közleményben számolt be, amelyben kifejtették: Köves Slomó az "egyértelmű határvonalak meghúzására" figyelmeztetett, továbbá arra is, hogy a szimbolikus értékű szavakat tetteknek kell követniük.

A jobbikos Baráth Zsolt múlt kedden, napirend utáni felszólalásában a korabeli vádakat felidézve azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni. A felszólalásra reagálva Fónagy János államtitkár közölte: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

A tiszaeszlári vérvád, amellyel 130 évvel ezelőtt helyi zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsítottak meg, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hivatkozása.

Olvasóink írták

 • 6. misa78 2012. május 08. 18:25
  „aki hiszi azt hogy a zsidók ölték meg a tizsaeszlari lányt az vegye elő a bibliáját és olvassa el Mózes harmadik könyvéből a 17.ik részéből a 10 verstől”
 • 5. Pretorianus 2012. április 14. 07:50
  „Csoda lett volna,ha ipszilon nem jelenik meg!hasbara harcos:)))Röhejmatrica...:)))”
 • 4. pancser 2012. április 13. 22:26
  „Eötvös Károly porrá zúzta az antiszemitákat a tiszaeszlári perben, ennyi történt akkor a bíróságon. A sötétség azonban nem halt ki láthatjuk mi van egyes fejekben itt ezen a topicon is.”
 • 3. Pretorianus 2012. április 13. 19:38
  „2. zeta62 2012.04.13. 16:15
  Tudod,én csak történelmi tényekre hívom fel a figyelmüket.Azt még ők sem tudják letagadni...Á,persze hogy letudják,/és én egyszerre csúnya nácikeretlegénybarnaingesfasisztarasszistasatöbbi leszek.../de azért a tények tények maradnak.:)”
 • 2. zeta62 2012. április 13. 16:15
  „Pret!
  Ne aludj! Vagy ha ébren vagy, ne álmodj! Tudod jól, hogy őket bírálni tilos, meggyőzni lehetetlen. :)
  Ha anno, és az óta csendben maradtak volna, akkor mára senki se tudná/kérdezné: mi is volt ez? De egyetlen bűnösüket sem hajlandóak "kiadni", így lassan-lassan görög ez (is), míg egyszer maga alá temeti őket. Remélem mihamarabb, mint Ukrajnában...”
 • 1. Pretorianus 2012. április 13. 11:01
  „"Köves Slomó az "egyértelmű határvonalak meghúzására" figyelmeztetett, továbbá arra is, hogy a szimbolikus értékű szavakat tetteknek kell követniük."
  "Csodálatos" ...
  Ajánlom kövics úrnak,tanulmányozza a magyar történelem 1918 utáni szakaszait,és húzzon egyértelmű határvonalakat,kik is voltak a Lenin fiúk,kik voltak az Ávó és az Ávh pribékjei,kik is voltak az ötvenes évek vezetői és mennyi kárt és fájdalmat okoztak a magyar népnek...Nézzenek már egy kicsit magukba!Miért is "imádják" őket mindenhol a világon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tranzakciós adó: Orbán szerint az illeték nem lehet több 1 ezreléknél

A miniszterelnök szerint a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Tovább olvasom