Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Tippek a béralkuhoz

A fizetésről folyó megbeszéléseken különösen fontos a türelmes, taktikus viselkedés.

A fizetésről folyó megbeszéléseken kell az állásra jelentkezőknek a legtürelmesebben, legtaktikusabban viselkedniük. Mert bár a munkaadók nagyon örülnek, ha a munkatársaik elégedettek, de a megtakarításoknak legalább ennyire örülnek.

1. Légy felkészült!
Aki felvételi interjúra megy, s komolyan gondolja, hogy az adott cégnél el is helyezkedik, hát készüljön fel leendő munkahelyéből. Tudjon meg minél többet a cég tevékenységéről, termékeiről, szolgáltatásairól, ügyfeleiről, ismert személyiségeiről, s ha lehet szerezzen első kézből (azaz ottani alkalmazottaktól) információkat a cégkultúráról és a jövedelmek mértékéről és struktúrájáról is.

2. Ismerd a legalsó határt, amit még elfogadhatsz!
Ahhoz, hogy azt a megvalósítható életet éld, amit elképzeltél magadnak tudnod kell, hogy azt mennyi pénzből hozhatod ki. Ez nagyjából meghatározza az elfogadható fizetés minimumát. Ha ennél kevesebbért is elvállalod az állást (van, hogy erre kényszerül az ember) előbb utóbb jelentkezik a frusztráció. Ha helyben nem sikerül előrelépned, hamarosan ismét az álláskeresők között leled magad.

3. Add el magad!
Hangsúlyozd, hogy miért is érdemelsz egy jó ajánlatot. Dokumentáld a képességeidet, az ismereteidet és az elhivatottságodat, s készülj fel rá, hogy erről beszélgess.

4. Sohase tárgyalj a fizetésről, amíg nem kapsz ajánlatot!
Ha mégis megteszed, akkor azt kockáztatod, hogy hátrányba hozod magad az állásért folytatott versenyben, hiszen a munkaadó valószínűleg még nem győződött meg róla, hogy valóban akar téged. Arról nem is beszélve, hogy minél tovább tart a beszélgetés egy állásról, annál több információ birtokában árazhatod be a pozíciót, amit el szeretnél nyerni.

5. Sohase hozd szóba elsőként a fizetést!
Aki időnek előtte pénzről beszél, olyan képzetet kelthet, hogy csak a fizetés érdekli, de legalábbis túlzottan anyagias. Ezzel szemben a munkaadó arra kíváncsi, hogy a feladat vonzó-e a jelentkezőknek.

6. Passzold vissza a labdát!
Előbb utóbb eljön a pillanat, amikor felteszik a kérdést, hogy mennyi fizetést is szeretnél kapni. Ilyenkor a kérdést azonnal érdemes visszapostázni, például ezzel a fordulattal: Mekkora is a fizetések szóródása ebben a pozícióban az önök cégénél? De azt is lehet mondani, hogy: Természetesen szeretnék annyit megkapni, amennyit a hozzám hasonló képességű, végzettségű és tapasztalatú emberek megkeresnek. De azt is lehet kérdezni, hogy: Mennyi is most ebben a pozícióban az átlagos fizetés a cégnél? Egy másik stratégia szerint csak a nagyságrendet érdemes megjelölni, amelynek alsó határa némileg magasabb, mint az elfogadható minimum. Például: A konkrét feladattól és felelősségtől függően az alapfizetést évi 3 és 5 millió forint közé eső sávba teszem.

7. Ne akarj mindenáron nagyobb fizetést!
Az állásváltoztatások egyik gyakori motívuma a magasabb fizetés elérése. Jó döntést azonban csak az adott feladat és az érte felajánlott kompenzáció összevetésével lehet hozni. Lehet, hogy azonos fizetésért nagyobb szabadságra, több fejlődési lehetőségre, több szabadidőre lehet szert tenni, míg másutt a magasabb fizetéshez aránytalanul nagyobb teljesítmény kritériumok kapcsolódnak.

8. Ne feledkezz meg a prémiumokról és juttatásokról a fizetés megtárgyalásánál!
A fizetés önmagában keveset mond egy álláshoz kapcsolódó javadalmakról. A munkakörülmények, a háttérapparátus minősége, a prémiumrendszer, a szolgálati eszközöktől, az extra szabadságon, utazási lehetőségeken a részvényvásárlási opciókig és biztosításokig terjedő juttatási rendszer jelentősen átalakíthatják a munka kompenzálásáról kialakuló képet. Egyes esetekben a kiegészítő jövedelmek az alapfizetés 40-50 százalékát is elérhetik.

9. Légy barátságos, amikor a fizetésedről tárgyalsz!
A munkaadónak azt kell éreznie, hogy olyan megoldást keresel, amelyben komfortosan érzed majd magad, s így – a fizetéssel való elégedetlenség miatt frusztráltság nélkül – odaadóan láthatod el a feladatodat. Azaz azt kell éreztetned, hogy olyan úton haladtok, amelynek a végén mindenki elégedetten rázhat kezet.

10. Ne kapkodd el a választ!
Ha eljutott a tárgyalás abba a fázisba, amikor már nem folytatható tovább, s az egyezség vagy az elutasítás következik, kérj gondolkodási időt! Ekkor rögzíteni kell, hogy mire sikerült jutni, s legalább 24 órás szünetet kérni, hogy nyugodtan áttekinthesd a vállalandó feladatokat és a hozzájuk kapcsolódó kompenzációt. Ilyenkor már többnyire nem csak a fizetés nagyságáról kell dönteni, azaz jogos az alapos megfontolás.

11. A szó elszáll, az írás megmarad
Ha elfogadtál egy állásajánlatot, és sikerült megállapodni a fizetés nagyságában is, akkor az egyezség részleteit foglaltasd írásba, mert ez képezheti a munkaszerződésed alapját, és sok kellemetlen vitát előzhet meg egy olyan időszakban, amikor már védtelenné válsz, mert felmondtad a régi pozíciódat.

12. Egy ajánlat vissza is utasítható
Ha valaki komolyan foglalkozik az állásváltoztatáson, és egy ajánlat megtárgyalásánál elég messzire jut, akkor nyomós okok kellenek ahhoz, hogy visszautasítsa. A kompetenciaszintje nem éri el a szükségeset, vagy ellenkezőleg, a feladat nem tartogat elég kihívást. Esetleg alacsony a fizetés, de lehet, hogy nem szimpatikusak a leendő új kollégák, főnökök, netán a cégkultúra elfogadhatatlan. Ha így van, akkor azonban kifejezetten hiba volna átpártolni. Ha azonban jó az ajánlat, akkor csak az szólhat a visszautasítás mellett, hogy a váltás olyan nem tárgyiasuló veszteségeket okozhatna, mint barátságok megszakadása, szakmai kapcsolatok ellehetetlenülése, stb.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bajnokok

A Soproni Ünnepi Hetek sportrendezvényein újabb sportágakban avattak bajnokokat, köztük több megyei… Tovább olvasom