Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Timosenko-ügy: Áder sem vesz részt az ukrajnai elnöki találkozón

Áder János megválasztott köztársasági elnök halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt nem tud részt venni a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján.
Áder János megválasztott köztársasági elnök halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt nem tud részt venni a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján - közölte a Külügyminisztérium pénteken.

Vele együtt már tíz európai államfő jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen. Arról viszont még semmilyen döntés nem született, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ellátogat-e az Európa-bajnokság bármelyik mérkőzésére.

A közép-európai elnökök XVIII. találkozójára - amelyet az ukrajnai Jaltában rendeznek május 11-12-én - korábban Schmitt Pál volt államfő kapott meghívást.

A rendszeresen megtartott eseményen Magyarország "hagyományosan képviselteti magát", ahogyan az a legutóbb tanácskozáson, tavaly Varsóban is történt.

A magyar külügyi tárca szerint az Ukrajnában tapasztalt kedvezőtlen tendenciák több esetben is "jogos kritikát váltottak ki" az ország nemzetközi, mindenekelőtt európai partnereitől.

Az eddigi felhívások ellenére nem látható komoly előrelépés a kritikus területeken-, mint például az emberi jogok és az igazságszolgáltatás, beleértve a Julija Timosenko volt kormányfő és más ellenzéki politikusok elleni, "a szelektív ítélkezés feltételezését megerősítő" eljárásokat - fogalmazott a minisztérium.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. A politikus jelenleg - rossz egészségi állapota ellenére - egy harkivi börtön foglya. Ügyvédje szerint a napokban bántalmazták őt, amikor akarata ellenére kórházba szállították, de az ukrán illetékesek ezt cáfolták.

Az ügy miatt eddig tíz európai - Áder János mellett a többi között a német, az osztrák, a cseh, az olasz, a román, a horvát - államfő jelezte, hogy nem vesz részt a jaltai csúcstalálkozón.

Részt veszt viszont a közép-európai államfők május 11-12-én esedékes ukrajnai csúcstalálkozóján Bronislaw Komorowski lengyel államfő. Több vezető politikus lemondta részvételét a júniusi közös lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokságon is.

Azzal kapcsolatban ugyanakkor egyelőre semmilyen döntés nem született arról, hogy Orbán Viktor ellátogat-e az Európa-bajnokság bármelyik mérkőzésére. Az MTI a kormányfő szóvivőjét kérdezte azzal kapcsolatban, hogy több európai politikus is bojkottálja a júniusi közös lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokságot a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel szembeni bánásmód miatt.

Szijjártó Péter azt mondta, a Miniszterelnökségen ezzel kapcsolatban egyelőre semmilyen döntés nem született. Ukrajna gazdasági következményekkel fenyegette meg Németországot Timosenko ügye, illetve a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeinek esetleges német bojkottja miatt Berlinnel kialakult vitájában. "Megállapodás nélkül korlátozott lesz a német hozzáférés az ukrán piachoz" - mondta Leonyid Kosara, az ukrán kormánypárt külpolitikáért felelős alelnöke pénteken a Spiegel Online-nak nyilatkozva, az Ukrajnával kötött, jelenleg jegelt EU-társulási egyezményre célozva. "A német gyártók ezzel veszíteni fognak" - figyelmeztetett.

Guido Westerwelle német külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogállamiság érvényesítése nélkül nem ratifikálható az Ukrajnával kötött társulási megállapodás. "Úgy tűnik nekem, hogy Timosenko ügye egyes nyugati politikusok számára nagyon személyes jellegű" - mondta Kosara.

Berlin a Timosenko által vezetett "narancsos forradalom" kudarcát a jelek szerint "személyes vereségnek" tekinti - fűzte hozzá. Az ukrán politikus egyúttal védelmébe vette az ukrán hatóságok eljárását Timosenkóval szemben. Miniszterelnöksége idején Timosenko "bűnöző módon" járt el, és a 2009-ben Moszkvával zajló gáztárgyalásokon "óriási kárt" okozott Ukrajnának - mondta.

A nemzetközi hírű berlini Charité klinika egyik orvosának felügyeletével május 8-án az ukrajnai Harkivban kezdődik meg a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök gyógykezelése.

Ezt a Charité kórház igazgatója közölte az ukrajnai Harkivban, miután a börtönben felkereste az 51 éves, súlyos porckorong-bántalmakkal küszködő Timosenkót. Az egykori kormányfő - akit hivatali visszaélés vádjával az elmúlt év végén hét évi börtönre ítéltek - maga kérte, hogy a kezelést Ukrajnában folytassák.

Olvasóink írták

 • 5. machers 2012. május 06. 20:25
  „3.machers 2012.05.05. 16:32
  Még be sem iktatták, de már megy a hazudozás. Itt a harmadik verzió:
  "Hírré vált, hogy nem vesz részt a V4-ek találkozóján. Miért?
  - Mert jelenleg még nem vagyok Magyarország beiktatott köztársasági elnöke, azaz még nincs alkotmányos lehetőségem elnöki jogaim gyakorlására. Így országunk hivatalos képviseletére sincs módom május 10-éig. A visegrádi országok államfőinek találkozója viszont május 10-e előttre esik."”
 • 4. gjozsi88 2012. május 05. 17:02
  „Megint a kettős beszéd!
  remélem nem követik el azt az öngyilkosságot, hogy a németek elvesztett ukrán piacaira ácsingóznak, mert akkor mi bukjuk az összes és nagyobb méretű németet....!”
 • 3. machers 2012. május 05. 16:32
  „Ennyit a kommunikációjukról:

  "Áder János megválasztott köztársasági elnök halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt nem tud részt venni a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján - közölte a Külügyminisztérium pénteken. "

  "Az ügy miatt eddig tíz európai - Áder János mellett a többi között a német, az osztrák, a cseh, az olasz, a román, a horvát - államfő jelezte, hogy nem vesz részt a jaltai csúcstalálkozón. "

  Most akkor az "ügy", vagy "halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt" nem vesz részt a találkozón?!”
 • 2. tovari 2012. május 05. 07:25
  „előre rohant, azért milyen ciki lenne, amikor kiderül meg se hívják :D”
 • 1. háté 2012. május 04. 23:02
  „Még meg sem hívták, hogyan mondhatta le?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Kazahsztánban: a keleti nyitás politikájának újabb sikere

A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartja Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos kazahsztáni… Tovább olvasom