Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Tiltakozók fogadták Kolozsváron Mesterházy Attilát

Kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöksége.
Kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöksége. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a programot bemutató szerda esti fórumon úgy fogalmazott, hogy pártja számít az erdélyi magyarok szavazataira, de egyben realista is az esélyeket illetően.

Az elnökségi ülés után tartott szerdai sajtótájékoztatón Mesterházy Attila bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson "egy rosszul feltett kérdésre rossz választ" adtak. Hozzátette, ma már belátják, hogy a pragmatizmus mellett a szimbolikus gesztusokra is szükség van a nemzetpolitikában.

Mesterházy Attila Kolozsváron - Tiltakozás is volt az MSZP ellen

Mesterházy Attila az MSZP nemzetpolitikájának alapelvei között említette, hogy nem kívánják exportálni a magyarországi politikai vitákat, az egyenlő távolság elvét akarják követni a törvényesen megválasztott határon túli képviselőkkel és szervezetekkel való kapcsolattartásban, nem akarnak beavatkozni ügyeikbe, partneri együttműködést és érdemi párbeszédet akarnak folytatni velük.

A célok között a határon túl magyarság céljainak támogatását, a szülőföldön való boldogulás segítését említette. Azt is hozzátette, hogy meggyőződése szerint a jószomszédi politika is a határon túli magyar érdekképviseletet segíti.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, kiváló személyes kapcsolatokat ápol Victor Ponta román miniszterelnökkel, a romániai Szociáldemokrata Párt elnökével, és ezek a kapcsolatok megkönnyítik a problémák megoldását. Ígéretet tett arra, hogy Románia közigazgatási átszervezésének tárgyában e személyes kapcsolatait is latba veti annak érdekében, hogy Bukarest a magyar közösség számára kedvező megoldást fogadjon el.

Mesterházy Attila este a nagy nyilvánosság előtt is bemutatta pártja nemzetpolitikai programját. Kérdésre válaszolva elmondta, pártja természetesen számít a határon túli szavazatokra, de realista a kérdés megítélésében, és úgy látja, hogy csak hosszú távon, a bizalom helyreállításán keresztül juthat el oda, hogy a határon túli magyarok pártjára adják szavazataikat.

A fórum előtt együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szocialista Párt Táncsics Mihály Alapítványa, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői által alapított Kós Károly Akadémia Alapítvány.

A felek megállapodtak abban, hogy közös rendezvényeket, konferenciákat, találkozókat szerveznek, különös tekintettel az oktatás a tudomány és a kultúra területére, támogatják a magyar kulturális élet kiválóságainak határon túli fellépéseit, és szorgalmazzák az Európai Parlamentben működő frakcióközi nemzeti kisebbségi csoport munkájának határon túli bemutatását.

Nyilatkozatban bírálta a kolozsvári rendezvényeket Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Tőkés László így fogalmazott: "madarat tolláról, embert barátjáról". Szerinte szíve joga Markó Bélának (az RMDSZ volt elnökének, a Kós Károly-alapítvány elnökének) azt meghívnia, akit akar, azzal barátkozni, akivel akar. "Az ellen viszont határozottan fel kell emelnünk a szavunkat, hogy az erdélyi magyar nemzeti értéknek - valóságos transzilván hungarikumnak - számító Kós Károly megszentelt nevét és művét bárki is a meghívott nemzetietlen politikusokkal (...) kompromittálja" - írta nyilatkozatában az EMNT elnöke.

A kolozsvári fórumra érkező Mesterházy Attilát MSZP-ellenes, tiltakozó fiatalok csoportja fogadta, akik meghiúsították, hogy autóval hajtson be a fórumnak otthont adó épület belső udvarára. A kolozsvári helyi rendőrség és a csendőrség is a helyszínre vonult, és megakadályozta, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által mozgósított, transzparensekkel felszerelkezett mintegy 30 fiatal bejusson a fórumra.

Mesterházy Attila megjegyezte: természetesnek tartja a tiltakozó fiatalok véleménynyilvánítását. Hozzátette, azt tekinti céljának, hogy ha egy év múlva újra előadást tart Kolozsváron, kevesebben tiltakozzanak, két év múlva pedig már ne tiltakozzanak ellene.


Olvasóink írták

 • 13. Valaki 2013. január 20. 10:40
  „pancsika, te is külföldről kiabálsz. :)))

  Neked szabad?”
 • 12. pancser 2013. január 17. 18:32
  „No kedves MSZP, ti sem vagytok különbek. Most úgy gondoljátok, hogy a magyaros mellveregetés a divatos, azt teszitek ti is mint a Fidesz. Mi a francot keresnek a magyar pártok Romániában? Mit keresnek a magyarországi szavazófülkében más állam fennhatósága, törvényei alá tartozó emberek. Engem nem érdekel milyen nyelven beszélnek semmi közük az itteni pártokhoz. Otthon szavazzanak az RMDSZ-re akkor teszik a legjobbat maguknak.”
 • 11. Pretorianus 2013. január 17. 16:44
  „http://szinonimaszotar.hu/keres/h%C3%BClye
  Lehet válogatni, Valaki! :)”
 • 10. Pretorianus 2013. január 17. 16:27
  „De le lehet! Tedd elegánsan, akkor megjelenik. :)”
 • 9. Valaki 2013. január 17. 15:39
  „Pncsikát miért nem lehet le<moderálva>ézni? :)))”
 • 8. Valaki 2013. január 17. 15:38
  „23 millió román szavazatot várnak a cocik. :)))

  <moderálva> élvtárs már az övék.”
 • 7. Valaki 2013. január 17. 15:37
  „<moderálva> vagy pancsika. :)))”
 • 6. Szabra 2013. január 17. 15:14
  „Ezek a neo- fasiszta és új. nácik nem becsülik meg az értük harcoló szocialista - demokrata - liberális embereket, kik mindent megtesznek a bel- és külhoni magyarok békés egymásmelletti éléséért.....”
 • 5. pancser 2013. január 17. 12:39
  „Az igazság az, hogy senki nem tagadta meg a külhoni magyarokat. A népszavazás érvénytelen volt. Semmilyen problémát nem okozott, ha valaki áttelepült és állampolgárságot akart. A tömeges honosítás értelmetlen, felesleges, káros. 1945 után, úgy a magyarokat mint a németeket kész listák segítségével telepítették ki otthonaikból.
  Nincsen arra semmilyen biztos garancia arra, hogy nem borul a rend, és akkor aki magyar állampolgár mehet Magyarországra. A volt Jugoszláviáról sem gondolta senki, 35 évvel ezelőtt, hogy mi fog történni.
  Az MSZP beállt a sorba, az álságos nacionalizmus ezt a pártot is elérte. Most látszik, hogy a politika nem más mint az emberek manipulálásért folytatott verseny, ha kell akár káros eszmék, mint a nacionalizmus mentés is. az igazságot már régen megfeszítettek. A külhoniak szavazása a magyar választásokon becstelen játék a hazai és a külhoni szavazókkal szemben.”
 • 4. Eva- 2013. január 17. 10:16
  „egyébként kaptak állampolgárságot , szavazati jogot?

  Más kérdésen akkor sem volt volt vita.
  Hiába mond most bárki bármit.
  Sőt azóta is hiába mond bármit.

  Felesleges korbácsolás az érzelmeken-----
  mesterien tálalva!”
 • 3. btl 2013. január 17. 06:49
  „Ezek megtagadták a határon túli magyarokat, azt a rémhírt terjesztették, hogy miattuk nem lesz munkája és nyugdíja az anyaországiaknak, akkor mit csodálkoznak, hogy nem szeretik őket Erdélyben (sem)!”
 • 2. k2968 2013. január 17. 05:02
  „"egy rosszul feltett kérdésre rossz választ"
  Hát még ha kampányolnak is ellene!!A kérdéssel semmi baj nem volt.”
 • 1. Valaki 2013. január 16. 21:47
  „Ez ám a coci jellem, előbb megtagadom, utána lenyalom. :)))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön 30 centiméternyi hó is hullhat

Riasztást adott ki a várható hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére szerda délután a… Tovább olvasom