Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Tiltakozó aláírásokat gyűjtenek ausztriai magyarok az ORF dokumentumfilmje miatt

Tiltakozó beadvánnyal akarnak fordulni az osztrák közszolgálati televízió (ORF) Közönségtanácsához és ehhez támogató aláírásokat gyűjtenek ausztriai magyarok.
Tiltakozó beadvánnyal akarnak fordulni az osztrák közszolgálati televízió (ORF) Közönségtanácsához és ehhez támogató aláírásokat gyűjtenek ausztriai magyarok - tájékoztatta az MTI-t az EUROPA Club bécsi magyar szervezet.

A beadvány szerint, amelyet a szervezet az MTI bécsi irodájához is eljuttatott, Andrea Morgenthaler és Paul Lendvai Nemzeti álmok - Magyarország búcsúja Európától? című, szeptember 26-án sugárzott dokumentumfilm nem teljesíti a kiegyensúlyozottság és az objektivitás követelményét, és ezzel megsérti a közszolgálati tájékoztatás kötelezettségét.

Többek között kiegyensúlyozatlannak tartják a filmben megszólaltatott szereplők kiválasztását. "A kormány tizenegy, többé vagy kevésbé kinyilvánított ellenzőjével szemben egyvalaki képviselt más álláspontot, a magyar külügyminiszter, aki összesen 29 másodperc erejéig jutott szóhoz" - fogalmaztak. Emellett úgy látják, hogy a film egyoldalúan mutatta be Magyarország helyzetét és a jelenlegi kormánypolitikát is. A film "árt a magyarság külföldi megítélésének, függetlenül attól, hogy ki van kormányon" - tette hozzá az 1956-os menekültek által, 1964-ben alapított egyesület elnöke, Smuk András az MTI-nek.

Az ORF-ről szóló törvény szerint 120 aláíró fordulhat beadvánnyal a Közönségtanácshoz a törvényben előírt kötelezettségek megsértésének tárgyában.

A film miatt korábban a bécsi magyar nagykövet is tiltakozott Alexander Wrabetz ORF-vezérigazgatónak írt levelében. A vezérigazgató válaszlevelében visszautasította a bírálatot. Az ORF-törvényre hivatkozott, amely rögzíti az ORF újságíróinak függetlenségét és egyéni felelősségét. Nézete szerint mind a dokumentumfilmben, mind pedig az azt követő Club 2 vitaműsorban a magyar kormány képviselői is szóhoz jutottak. Közlése szerint az ORF többször is próbált interjút kérni Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ORF a magyar kormánnyal szemben is "az újságírói tisztesség, hitelesség és szakmaiság alapelveihez igazodik" - írta Wrabetz.

A válaszlevélre reagálva Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek kifejtette: véleménye szerint a vezérigazgató levelében saját maga ismeri el, hogy a film nem volt eléggé kiegyensúlyozott. A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy Wrabetz levelében azt írta: a közszolgálati feladatnak a tudósítás egészét tekintve kell teljesülnie, és ezért tartotta fontosnak, hogy a dokumentumfilm sugárzása után egy Magyarországról szóló vitaműsor is adásba került.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2012. október 16. 10:47
  „7. friedel 2012.10.15. 17:05
  A libákat tömik, nagymamám is így tett, a kacsákkal libákkal. A szűkebb pátriámba a Szigetközban számtalan helyen ma is tömnek libát, élő gyakorlat. A túlfűtött magyar nacionalisták akkor is összeesküvésről beszéltek, mindig azt teszik ha szembesítik őket a tényekkel.
  A témánál maradva milyen indítéka lehetne az ORF-nek összeesküdni vagy abban részt venni Magyarország ellen? Az a baj vele, egyesek úgy vélik ők a legkülönbek a világon. Ezért már néhányszor beleverték az orunkat a ........ba! Nem tanultunk belőle!”
 • 7. friedel 2012. október 15. 17:05
  „Volt egy riport a német tévében a magyar libahizlalásról, rettenetes volt, ahogy tömik (a nagyobb máj miatt) és tépik ki a tollukat. erre egy magyar rokonom azt mondta, nem az Alföldön forgatták azt a filmet, csak magyar nyelven tették ki a táblát a bejárathoz. Ehhez nem kell kommentár.”
 • 6. pancser 2012. október 14. 21:09
  „2. Köszörűs 2012.10.14. 14:06
  Bocs, gondoltam, hogy vicc de hát itt annyi rövidlátó és világtalan szittya is írogat... Tanulhatnának odafönt a tyúkólban az ORF-től tárgyilagosságot!”
 • 5. Pretorianus 2012. október 14. 17:57
  „3. pancser 2012.10.14. 15:01
  Ha figyeltél volna,már vagy 20 éve a "köztévé" a párttévé...Mindegyik kormánynak...”
 • 4. Köszörűs 2012. október 14. 16:19
  „Úgy tűnik, ez sem ment át...
  Bennem van a hiba.
  Túl fanyar a humorom.”
 • 3. pancser 2012. október 14. 15:01
  „2. Köszörűs 2012.10.14. 14:06
  Nem a magyarok gyűjtenek aláírást, hanem azok akiknek semmi bajuk azzal, hogy a magyar állami televízió a kormány szócsöve lett. Úgy gondolják, hogy az osztrák is legyen az.
  Már megint öngól, kár a hajrázásért!”
 • 2. Köszörűs 2012. október 14. 14:06
  „Hajrá Magyarország!
  Hajrá magyarok! :)))”
 • 1. Eva- 2012. október 14. 13:46
  „hiába keresték a kormányt---az nem reagált idejéen--most meg tiltakozik---cseles!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbán Viktor fejezze be a hazudozást!

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök szinte minden társadalmi csoportnak hazudott, amikor… Tovább olvasom