Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tilos Rádió, Ice T - Figyelmeztetés kell

A törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést a ICE T amerikai rapper It' on című dalának lejátszása előtt - közölte szombaton az MTI-vel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Korábban azért indítottak közigazgatási eljárást a csatorna ellen, mert még szeptember elején délután hat óra előtt pár perccel játszották le az említett dalt, megsértve ezzel a kiskorúak médiával szembeni védelmére vonatkozó törvényi szabályozását.

"Nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőrségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban" - hangsúlyozták, de a hatóság szerint ha valaki elolvassa ICE T dalának szövegét nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra".

Az NMHH közleményében azt írta, hogy a rapper megbízható internetes források szerint figyelemmel kíséri a hatóság eljárását.

Az NMHH figyelemreméltónak tartja, hogy Ice T amerikai rapper lassacskán a magyar sajtószabadság hősévé kezdi kinőni magát - írták, de hozzátették: "talán az internet bátor, gyakran névtelen szabadságharcosai is belátják, hogy azért Ice T még messze van Kossuth Lajostól, a sajtószabadság igazi hősétől" - fogalmaztak.

Szerintük felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, mivel nem történt más, mint a törvény megfelelő alkalmazása. A gyermekek és kiskorúak védelme a média területén pedig Európa-szerte kiemelt téma.

Mindemellett arra is felhívták a figyelmet, hogy saját hazájában Ice T dalát csak este tíz óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését - tették hozzá. Nyílt levél

ben tudakolja Molnár Csaba (MSZP) Szalai Annamáriától, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökétől, hogy ki és mennyiért készítette annak a dalszövegnek a magyar fordítását, amely miatt a hatóság vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő és volt kancelláriaminiszter pénteken az MTI-hez is eljuttatta azt a nyílt levelet, amelyben azt iránt érdeklődik, ki készítette a dalszöveg magyar nyelvű fordítását, s ha az NMHH megbízásából készült a fordítás, annak ellenértékeként mennyit fizetett a hivatal, ha pedig nem az NMHH megbízásából készült a fordítás, rendelkezik-e a hivatal annak felhasználási jogaival. A levélben az iránt is érdeklődik a szocialista politikus, hogy a magyar nyelvű fordítás hivatalosnak tekinthető-e, és a hatóság munkatársai megfelelő minőségűnek tartják-e azt.

A médiahatóság azért indított vizsgálatot a rádió ellen, mert az szeptemberben egy amerikai rapper, Ice-T erőszakra buzdító és trágár szavakkal teli dalát sugározta este hat órakor. A hatóság szerint a zeneszám alkalmas a tizenhat éven aluliak fejlődésének "kedvezőtlen befolyásolására", ezért csak este kilenc és hajnali öt óra között lehetett volna közzétenni. A médiahatóság tartalomfelügyeleti főosztálya által készített, a Tilos Rádió mögött álló Tilos Kulturális Alapítványhoz eljuttatott levele a Warning (intro), Itís on című Ice-T-szám kapcsán "törvénysértést valószínűsít", amely közigazgatási eljárás lefolytatását indokolja. E levélben idézte a főosztály szó szerint a szám angol szövegét, majd közölte annak magyar fordítását is.
A hatóság illetékes főosztálya szerint a kifogásolt dal annak ellenére is képes kifejteni negatív hatását a fiatalokra, hogy angol a szövege, hiszen az érintett korosztályon belül - mint írták - igen magas az idegen nyelvet beszélők száma.

A Tilos Rádió a hivatalnak válaszul elküldött - és több portálon is olvasható - érvelése szerint hallgatóik között nagyon alacsony a 16 éven aluliak száma, a számban elhangzó szlenget pedig csak néhány fiatal lenne képes megérteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezető próbálta megvesztegetni a rendőröket

Ittas vezető próbálta megvesztegetni a rendőröket péntek hajnalban a VIII. kerületben - közölte a… Tovább olvasom