Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Tilos osztálypénzt szedni

Bár törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék, évről évre szinte minden iskolában beszedik a havi hozzájárulást a diákoktól.
Bár törvény tiltja, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék, évről évre szinte minden iskolában beszedik a havi 500-600, néhol több ezer forintos hozzájárulást a diákoktól - írta a Magyar Nemzet pénteki száma.

Nem kérhet osztálypénzt a szülőktől a pedagógus - mondta a lapnak Adry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, aki szerint a pénz gyűjtéséről kizárólag a szülők dönthetnek, önkéntes alapon, és a befizetett összeg akkor sem az iskoláé, ha a kezelésével a pedagógust bízzák meg.

A lapnak nyilatkozó Csapos Zoltánné, általános iskolai magyartanár úgy vélte, hogy az osztálypénz szedése a legtöbb intézményben elkerülhetetlen, hiszen a nehéz helyzetben lévő iskolák és fenntartóik saját költségükön nem tudnák megteremteni a színvonalas oktatás vagy tanulmányi programok feltételeit, nem lenne pénz karácsonyi meglepetésekre, korcsolyázásra, érettségi bankettre, vagy egyszerűen elfogyna a kréta és a másolópapír.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. pamutzokni 2012. augusztus 18. 20:52
  „Mankapunka Te mindig annyira okos meg jól informált vagy.
  De akkor meg mi a fenének a kis...hu-ra írogatsz.
  Írjál könyvet mint Havas Henrik, meg bratyizz is vele. Nagyképűségben egy szinten vagytok :) (Habár Ő azért ért is el valamit, nincs ideje hülye újságok hülye fórumain hülye embereknek hülyeségeket írni)”
 • 31. kertbarat 2012. augusztus 18. 18:50
  „A Senki* -nek nagyon igaza van. Már majdnem alsó tagozat 2.-ban elvárják a gyerektől, hogy deriváljon. :D
  Pedig még fel sem tudja fogni egymaga a feladatot , ami le van írva - már ha le van.
  Néha olyan a feladatlap, mint a kereszt rejtvény Vágó Pista módra.”
 • 30. Mankapunka 2012. augusztus 18. 17:38
  „Középiskolában,hogyha értelmes lenne a gyereketek,akkor az 1 évvel feljebb járó tanulótól megkérdezni,mennyi könyvet használnak.

  Érdekes,nekem nem volt fölösleges,mert elmondták,hogy mi az,ami úgysem kell. Már alapból nem gondolkodik a gyerek.
  Ti isszátok a levét,mert az életre nem nevelitek.”
 • 29. 49. 2012. augusztus 18. 14:11
  „Ne osztálypénznek hívják, hanem költségtérítésnek, vagy képzési költségnek.”
 • 28. Senki* 2012. augusztus 18. 12:04
  „Kedves Tricse!
  Látszik a hozzáértésed. :(
  Sajnos a tankönyvekben sok feladat van, amit nem lehet használni. Ráadásul minden pedagógus másképp dolgoz fel egy -egy anyagrészt. Sokszor kevés a feladat a gyakorláshoz. Ilyenkor szoktunk fénymásolni máshonnét ( mondjuk régi feladatgyűjteményekből ,amik esetleg már nincsenek forgalomban) Az egyénre szabottakat is ugyanúgy keresgéljük több helyről, manapság már a netről is akár. Persze igaz, régen nem volt fénymásoló. Akkor én másoltam esténként a feladatokat indigóval. No, de azért ne felejtsük el, hogy most már a XXI. századbal élünk! Igazad van, régen elég volt egy palavessző és palatábla is ahhoz, hogy kijárja valaki a négy elemet. Gondolod a mai követelmények is ugyanazok, mint anno? :)))”
 • 27. pamutzokni 2012. augusztus 18. 07:44
  „Most sírtok, hogy nem használják a tankönyveket?
  Bakker, én pont rencerváltáskor jártam a keribe.
  Törikönyv: szinte mindegyik évben kuka.
  Gazdaságtan: minden évben kuka.
  Szerintem többet írtunk, mint Benedek Elek meg a Grimm fivérek együttvéve :)

  Plusz ami nem kapcsolódott a rendszerváltáshoz:
  Magyar: nem kell a tankönyv, mindent írjanak kérem!
  Matek: Vegyék meg külön a Zöld Könyvet! Tehát azokon az órákon se nagyon használtuk az iskola által vásároltatottat :)”
 • 26. kertbarat 2012. augusztus 18. 02:37
  „Az a szomorú, hogy a tanárnéninek az előírt tananyagot csak az általa innét-onnét kifénymásolt lapokon lehet a nebulók fejecskéjébe betuszkolnia - már ha be tudja :)
  Az okostojás tankönyvírók magasröptű tankönyveikben ide-oda csapongva írnak valami misztikus feljegyzést a korabeli tanokról. Egyszóval egy alsó tagozatos gyerek nem tudja belőlük még a feladatot sem kiolvasni, nem, hogy megoldani. - Ezért kellenek a fénymásolt, maszek, célratörő feladatokat tartalmazó lapocskák.

  Nem beszélnék a Reklám újság jellegű át- és megfordítom tankönyv és munkafüzet szerkezetről. Aki kitalálta, azt abba jól bele kellene kötözni... :D

  Vagyis sajnos kell adni, ha az ember nem buta gyereket akar felnevelni. A sok alulképzett gyerek meg nem fogja a mi nyugdíjunkat megkeresni. Aztán majd mi is nyöghetünk, de az fájni fog - és jobban mint az a mostani 1000 Ft.”
 • 25. ekkenekepen 2012. augusztus 17. 18:45
  „21. bettih 2012.08.17. 16:26
  Bettikém, még nem jöttél rá hogy a tankönyv biznisz a legpofátlanabb pénzcsináldák egyike manapság? nem lehet elég nagy xart összecsapni ahhoz hogy ne kapkodják el, ugyanis kötelező megvenni, mindeközben pofátlanul drága de legalább semmire se jó a legtöbb.
  Eszébe jut valami utolsó senki szobatudósnak összevágni egy ilyet, megken pár kiadót meg bürokratát az okt.minisztériumban, aztán máris best seller lesz a minősíthetetlen sz*rja. Te meg megveszed minden évben”
 • 24. ekkenekepen 2012. augusztus 17. 18:42
  „bóvliország szánalmas és sose volt közoktatása, inkább legalizáljátok a paraszolvenciát a közoktatásban is, és egyből meg van oldva a gond.
  Csak azt nem fogja senki tudni hogy milyen gondot oldot meg ezzel, mert a reális tudás pont nem lesz támogatás nélkül se mint vele, ha valaki felkészülten akar itt egyetemre menni, annak el kell tartania jópár magántanárt is a köziskolák mellett.”
 • 23. Nooormális? 2012. augusztus 17. 18:10
  „Hú, ez nagy baj. A feleségem osztályfőnök, minden évben ebből mentünk nyaralni. :)))
  Most borítékolom, hogy ezzel megszűnnek sok iskolában az osztálykirándulások. Amit ugyanis a szülők apránként befizettek, azt nem biztos, hogy egyben is be tudják fizetni. Ha a szülők fele nem fizet, az egy főre jutó költségek (pl.:busz) miatt a többiek sem tudnak elutazni.
  Most legalább a "gonosz" tanárok, akik nem számoltak el az osztálypénzzel, nem szedhetik, nem őrizhetik otthon a pénzt, sőt szabad idejükben a gyerekeket sem vihetik kirándulni. Pedig ennyit 25 év egy helyben eltöltött munkaidő után, diplomával, 114000 Ft nettó fizetésért az én feleségem is igazán megtehetne... Igaz, idáig meg is tette.”
 • 22. öröksoproni 2012. augusztus 17. 16:51
  „Osztálypénz? Óvodai csoportpénz 500 Ft/hó, minden hónap elején szalvéta, WC papír, papírzsepi, fogkrém, folyékony szappan és a zöldséget, gyümölcsöt is mi visszük. Ezt sem lehetne. És akkor mi van? A rajzoláshoz a papírt is tőlünk kérik. Ehhez képest a másik gyerekem szintén 500,- Ft/hó osztálypénze semmi.”
 • 21. bettih 2012. augusztus 17. 16:26
  „Nem egészen idevágó de 2 gyermekemet lassan végig iskoláztatom a közép iskola végéig és meg kell állapítanom a megrendelt tankönyvek nagy részét nem is használnak a gyerekek sőt a munkafüzetek 90% kitöltetlen!Könyörgöm minek kell akkor megrendelni ???!!!!Volt olyan évem 41000ft-ot fizettem az egyik gyerek tankönyveire és év végére a fele használatlan volt!De legalább féláron visszavásárolná az iskola hogy ne legyen kidobott pénz a szülőnek!Vagy odafigyelnének hogy csak olyan könyvet vetetnek meg amit használnak is az évben !!!! Felháborító kedves iskolák!!!!”
 • 20. Mankapunka 2012. augusztus 17. 16:02
  „"15. sx486"

  Igazad van,törvényt kellene hozni,és mondjuk 20 %-os adót kivetni rá,mekkora ötlet.

  Kihoznák,mindenkori minimál bér adott %-a,és ezután csengetni az államkasszába.”
 • 19. cini 2012. augusztus 17. 15:54
  „Gyermekeim már évek óta abba a bizonyos iskolába jártak ahol félévente 5000,-Ft-ot szedtek, (nem állami iskola mellesleg) utolsó években pedig csak a felét. Eddig semmiféle problémát nem jelentett nekünk, (családunk nem a gazdag réteghez tartozik éppenséggel) természetesnek vettük, kultúrált körülmények közé mehetnek gyermekeink. (van wc papír, szappan, stb.) Hallottam hírét az állami iskolákban a körülményeknek. Előre megegyezünk évkezdéskor a szülői értekezleten, havonta átutaljuk bankszámlára. Mindenkinek jobb ez így nem kell év végén, vagy kirándulás előtt több tízezer forintot fizetgetni. jobb ez így kamatmentes részletre. Az iskola végeztével, esetlegesen ha valaki elhagyja az iskolát pedig még mindíg elszámoltak (sőt kamatosan kaptuk meg a maradékot) Lányom a 12. év végén pontosan 9000,-ft-ot kapott vissza (hozzáadva a papírgyűjtésből, egyebekből befolyt összegeket is) Igen is nagyon jól gazdálkodnak az osztályfőnökök és nem az iskola nyeli be a maradék osztálypénzt. Csak ezt nem derogál bevallani, mindenkinek csak a kötekedésen jár mindíg az esze. Az a baj, hogy mindenki ezekkel a fölösleges dolgokkal, maszlagokkal foglalkozik nem a lényeggel. Ámítanak bennünket, hogy más dologra ne figyeljünk.”
 • 18. HT 2012. augusztus 17. 15:40
  „Inkább arra kellene törvényt hozni hogy ne csak a kiváltságos pedagógusok fénymásoljanak,és nyomtassanak az iskolai gépeken.A tanítónő meg ha le akar fénymásolni egy-két feladatlapot,akkor sajnos az osztálypénzből vesz tintapatront.”
 • 17. tricse 2012. augusztus 17. 15:29
  „Kedves nyugdíjas pedagógus!

  Az érdekes feladatokat azokba az eszméletlenül drága tankönyvekbe kellene belerakni! Az egyénre szabott feladatot pedig miért is kell fénymásolni ha egyszer egyénre szabott?:)”
 • 16. ATX 2012. augusztus 17. 15:12
  „15-nek igaza van. Felesleges olyan törvényeket hozni, amelyeket úgysem tart be senki...”
 • 15. sx486 2012. augusztus 17. 14:47
  „Lehet ebből is törvényt csinálni, ha nincs jobb dolguk a honatyáknak.
  De jobb lenne ha nem ilyen baromságokkal foglalkoznának.És az idejüket jobb célokra használnák.
  Ez kölcsönös kompromisszum kérdése, olyan mint a borravaló.
  Ezt a kérdést jobb lenne nem feszegetni, mert úgy sem mennek vele semmire.
  Mindig is volt meg lesz is!”
 • 14. Tündenéne 2012. augusztus 17. 14:10
  „Na de ha a szülők dönthetnek róla, akkor az első szülői értekezleten ezt le is rendezik, és szépen be lehet szedni, nem?”
 • 13. bojtár 2012. augusztus 17. 13:48
  „Önkormányzati eladósodás
  A jogszabályalkotók tehetők részben felelőssé az önkormányzatok eladósodásáért. A közbeszerzésmentes kötvénykibocsátással ugyanis inkább csak a közbeszerzési folyamat meggyorsítására volt lehetőség, a megoldás a banki hiteleknél jóval alacsonyabb kamatot eredményezett a településeknek írja elemzésében a Napi Gazdaság.  A helyi önkormányzatok finanszírozási problémáiért részben a jogszabályalkotók a felelősek - derült ki az önkormányzati szövetségek vezetői és a Bankszövetség vezetőinek megbeszélésén. Európában lényegében példa nélküli az, hogy a helyhatóságok pénzügyi szolgáltatási tevékenységét közbeszereztetni kell. A törvény olyan szinten szakmaiatlan, hogy a folyószámlahitelek nyújtására is külön tendert kell kiírni, holott a településeknek csak egyetlen - közbeszerzés során kiválasztott - számlavezető bankjuk lehet, a folyószámlahitel pedig a számlához kapcsolt szolgáltatás. Érdekes ugyanakkor, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) 2010. január 1-jétől számlát vezethet az önkormányzatoknak, ráadásul közbeszerzés nélkül - ezt kihasználva nyitott számlát Heves Megye Önkormányzata, amikor az OTP Bank a megye tartozásainak egy részét inkasszálni igyekezett a számláról. Más kérdés, hogy a MÁK egyéb pénzügyi tevékenységet nem végezhet, így nem is hitelezhet - vagyis a MÁK-számlavezetés csak a már lényegében fizetésképtelen önkormányzatoknak éri meg.

  A bankok és az önkormányzatok évtizedek óta hatékonyan tudtak egymással dolgozni, ám a közbeszerzési törvény szabályozása ezt a kapcsolatot alapjaiban nehezítette meg: a számlavezetést jórészt ingyen biztosító bankoknak komoly árazási versenybe kellett kezdeniük minden kölcsönért. A jogszabályalkotók ugyanakkor itt is kiutat kínáltak: míg a hitelekre vonatkozott a közbeszerzési törvény, a tőkepiaci instrumentumok - így a kötvénykibocsátás - igénybevételét nem kellett tendereztetni. A közbeszerzésmentes kötvénykibocsátással ugyanakkor a piaci szakemberek szerint inkább csak a hónapokig elhúzódó, drága közbeszerzési folyamat meggyorsítására volt lehetőség, miután egy-egy kötvénykibocsátásra így is pályáztattak az önkormányzatok: a legkisebb település is legalább 3-4, a nagyobb városok és megyék akár 8-10 ajánlatból is kiválaszthatták a számukra legmegfelelőbbet. A megoldás a banki hiteleknél jóval alacsonyabb kamatot eredményezett a településeknek, s talán még ennél is komolyabb érv volt számukra, hogy a kötvénykibocsátáskor a hitelekkel ellentétben az önkormányzatoknak nem kellett megmondaniuk, milyen célra (beruházásra) költik el a befolyó pénzt. (Sok önkormányzat ezért ,,tőzsdézni" kezdett a pénzekkel: a carry trade esetleges nyereségét ugyanakkor mára elvitte a megugró árfolyam.)”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 16-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom