Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tilos lenne külön díjat felszámítani a sárga csekkes fizetésért

Véget vetne a fogyasztóellenes gyakorlatnak, és megtiltaná a szolgáltatók számára a sárga csekkel történő fizetés miatti külön díj felszámítását az a kapcsolódó módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának alelnöke és képviselőtársa nyújtott be kedden az Országgyűlés elé a fogyasztóvédelmi törvényhez - írta közleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), amely üdvözli a javaslatot.
Az Országgyűlés honlapján közzétett, Zsigó Róbert és Mágori Józsefné fideszes képviselő által benyújtott kapcsolódó módosító javaslat szerint a fogyasztóvédelmi törvény olyan mondattal egészülne ki, amely megtiltja, hogy a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás a számla kiegyenlítésének Posta Elszámoló Központon keresztüli készpénzbefizetéssel történő kiegyenlítését, valamint — ha jogszabály eltérően nem rendelkezik — a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadását külön díj fizetéséhez kösse.

Az indoklás szerint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme céljából a módosítás kizárná, hogy a közszolgáltató külön díjat állapítson meg a számla nyomtatott példányáért, illetve a számla
"sárga csekken" keresztül történő kiegyenlítéséért.

A FEOSZ közleményében azt írta: a szövetség már több alkalommal is fellépett egyes szolgáltatók azon gyakorlata ellen, hogy az úgynevezett sárga csekkes befizetést megsarcolva a kiegyenlítendő összegen felül még egyéb költséget vagy díjat terheljenek át a fogyasztókra.

A FEOSZ szerint tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításának javaslatában a közszolgáltatók rendkívül széles körét határozzák meg, így a tilalom kiterjedne egyebek mellett a víziközmű-szolgáltatást, távhőszolgáltatást, elektronikus hírközlési szolgáltatást, postai szolgáltatást, a villamos energia- és földgázszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is.

A szövetség szerint mindenképpen indokolt a módosítás: a fogyasztókat terhelő külön díjfizetési kötelezettséggel mint ellenszolgáltatással szemben a vállalkozás ugyanis semmilyen valós szolgáltatást nem nyújt, a nyugta, csekk kiállítása a nyújtott szolgáltatás elválaszthatatlan részét képezi.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. miracle 2012. április 27. 19:20
  „erőslátóra
  is vonatkozik, ő sem tud olvasni.
  Szerinte a fidesz vezeti be sárgacsekkes különdíjat, mert természetesen ő is keveri a tranzakciós adóval. Ha elolvasta volna legalább az első sort, láthatná, hogy - sajnos - pont a fidesz tenne ennek keresztbe.
  Engem meg fideszesnek titulálni, hááát, ez tényleg nagy vakság.”
 • 29. soproni 2012. április 26. 13:07
  „28.miracle! Egész pontosan a 10-es . erőslátóra(őt kifelejtetted)és magamra gondoltam,tehát ez már többes számnak bizonyul.”
 • 28. miracle 2012. április 25. 20:01
  „soproni
  Ki kell ábrándítsalak, nevezettek bizony azért háborogtak, idézem:
  "Ezek szerint mégsem lesz sárgacsekkadó?" (dwatson)
  "Végülis mindegy, hogy adónak vagy feladási díjnak hívjuk." (Tündenéne)
  "Emlékszik még valaki hány féle adót ígért őfensége?" (jandex)
  és végül szerénységed:
  "Miért kell ennyire haragudnod azokra,akik mentesülnek a banki tranzakciós díjak megfizetése alól?"
  Mégis a szádba kell rágnom: ez nem adó, amit a kormány (akit eszem ágában sincs védeni) mindenkire kivet, a cikk egyáltalán nem erről szól. Még akkor sem, ha te is kevered a tranzakciós adóval, (amit egyébként IS ki kell majd fizetnie aki csekkezni fog, már csak ebből is látszik, hogy 2 külön dologról van szó) amit aztán rajtam akarsz számonkérni, hogy miért örülök neki.
  Olvasd el pl 19.dacistát, ő is érti. Ha a fidesz adóztat az mehet, ha a szolgáltató talál ki valamit (ami jogosnak) tűnik, akkor persze pont a fideszes megy neki, hogy de nekik nem lehet ám.”
 • 27. soproni 2012. április 25. 19:31
  „26.miracle.Azt hiszem,hogy Te vagy az,aki nem tudja értelmezni a hozzászólásokat.Nem a cikkben leírtak miatt háborogtunk,ha nem a Te hangviteled és a lekezelő modorod miatt .”
 • 26. miracle 2012. április 25. 18:24
  „Tündenéne, soproni,Jandex,Dwatson
  és mindazok akik nem tudják értelmezni az olvasottakat:
  a cikk NEM a tranzakciós adóról szól, egyáltalán semmilyen adóról NEM szól! Lassan mondom: ez N-E-M a tranzakciós adó.
  Arról van szó, hogy a szolgáltatók többet akarnak fizettetni azokkal, akik csekkeznek. SEMMI köze a tranzakciós adóhoz. Egyes szolgáltatók már ÉVEK ÓTA eltérő díjat alkalmaznak, még ez a kormány sem volt sehol, nemhogy a tranzakciós adó!
  Kapizsgáljátok már, vagy a szátokba kell rágni?”
 • 25. Dwatson 2012. április 25. 15:44
  „4. miracle 2012.04.24. 21:45
  Tudom,Orbán újabb sarcáról,mindegy minek nevezik! Adót fizetsz majd azért is hogy ha az adódat befizeted,ha pedig a szolgáltató számítja fel a költségét,az már üldözendő,mert "a vállalkozás ugyanis semmilyen valós szolgáltatást nem nyújt"!”
 • 24. kohnvektor 2012. április 25. 14:14
  „Figyeljétek a dátumokat!! 2007-ben vettem fel használt autó vásárlásra svájci frank alapú hitelt 5 évre 153ft-ért. Azóta számolnak minden hónapban 750ft-ot a sárga csekkre! Nem nyafogok, mert én döntöttem így. Csak a lényeg, hogy nem biztos, hogy mindenben Orbán az ördög!!”
 • 23. sünci 2012. április 25. 13:22
  „Egyáltalán örüljenek,hogy még van aki befizeti a csekkeket! Ha igy folytatódik,akkor kajára nem lesz pénzük az embereknek,nem sárga csekkre!”
 • 22. bojtár 2012. április 25. 13:12
  „21. soproni 2012.04.25. 12:46
  csak ne,hogy pár év múlva sírjunk rajta:)”
 • 21. soproni 2012. április 25. 12:46
  „13.bojtár! Vicces:) O.V. még biztos nem látta,mert akkor ezeket az adókat is bevezetné:)”
 • 20. soproni 2012. április 25. 12:41
  „Most már nem csodálkozom azon,hogy a Németek Magyarországot egyszerűen csak Orbán KFT-nek nevezik.”
 • 19. dacista 2012. április 25. 10:02
  „A cinizmus, az álszentség netovábbja ez a javaslat!
  Nem a fidesz az aki most jelentette be minden pénzmozgás megadóztatását? Ja hogy ha ők akarják akkor nem szemétség! Ugyan úgy, mint a 98%-os különadó: amig nem az ő sleppjük vette fel a sokmilliós végkielégítéseket, addig erkölcstelen volt. Most maguknak osztják, már erkölcsös.
  Ezeknek nincs bőr a képükön az biztos!”
 • 18. Jandex 2012. április 25. 08:43
  „Emlékszik még valaki hány féle adót ígért őfensége? /Nem naponta hanem összesen!!!/
  Thx 2/3!”
 • 17. bojtár 2012. április 25. 08:32
  „Évente mintegy 60 ezer forintba kerülnek Orbán új adói egy családnak
  Ötezer forint plusz kiadást jelent havonta a családoknak a három új adó bevezetése - számolta ki a Portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila azt mondta, a tranzakciós illeték, a biztosítási és a telefonadó alól kevesen tudnak mentesülni.
  Hozzávetőleges számítások szerint éves szinten egy családnak 60 ezer forint többletkiadást okoz a három legfontosabb adóintézkedés - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila szerint azt kell feltételezni, hogy a hétfőn bejelentettekek tartós, a rendszerbe beégő intézkedések lesznek.
  Fenntartásokkal élhet az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, hogy mennyire megfelelő a kiigazítások szerkezete és mennyire takarnak strukturális reformokat, de ha csak abból a szempontból vizsgálja Brüsszel, hogy teljesítheti-e a megbízhatóan három százalék alatti hiánycélokat Magyarország, akkor a terv hozhatja a minimum elvárásokat - fejtette ki az elemző. Hozzátette: megnyílhat az út, hogy visszavonják a kohéziós pénzek felfüggesztését az uniós pénzügyminiszterek június 22-én.
  Weinhardt Attila hangsúlyozta: a kormány kettős szorításban döntött, és szűk mezsgyén egyensúlyozva vezet be olyan adónemeket, amelyek sok emberre szétterítve, sok kicsi sokra megy alapon jelentős bevételeket hozhatnak az államháztartásnak.
  Az elemző szerint az elmúlt években a kormányzati adópolitikát úgy lehetett leírni, hogy ha hiány keletkezett, akkor ehhez a lyukhoz keres a tárca lehetséges bevételeket, nem pedig a rendszerszintű átalakításokban gondolkodik. A makrogazdasági pálya kockázatokat hordoz magában, így újabb és újabb kiigazító csomagokra lehet szükség, és előállhat az, hogy a továbbra is lyukhoz keres bevételeket a kormány - emelte ki.
  (InfoRádió)”
 • 16. öröksoproni 2012. április 25. 08:30
  „miracle,
  nem vagyok nyugdíjas, de nincs bankszámlám. Nem is lesz. Bármilyen címen képesek plusz összegeket lehúzni a számláról, csak azért, hogy az anyabank ügyfelei ugyanazt a szolgáltatást, amiért én fizetek, ingyen kapják meg (pénzbefizetés, pénzfelvétel utáni jutalékok, minimális utalási jutalékok, stb.)
  A szolgáltató is pofátlan módon minden lehetséges költéségét rám, a fogyasztóra terheli, midenféle megmagyarázhatatlan címen - az ügyfélszolgálat ugyanis nem tudja (!), mit jelentenek a vízszámlán, vagy ELMÜ számlán feltüntetett ilyen-olyan tételek. Miről beszélünk? Rég nem a fogyasztás alapján fizetem a rezsiköltségeimet, de még az adózott pénzemből befizetett fogyasztásomat is megadóztatják? Kérdem én, meddig lehet ezt még megtenni azokkal, akik rendesen tudnak még fizetni?”
 • 15. arabella21 2012. április 25. 08:30
  „elvesznek, majd hoznak mást.. ezen nincs mit csodálkozni. addig nem nyugszanak, míg be nem szürkülünk és nem fordulunk be a 4 fal közé... nem véletlenül vagyunk híresek a depresszióról. a sok gyilkolászás, rablás sem véletlen, minden ettől a rohadt helyzettől van, amibe kényszerítik az embert. már nem is telózhatok nyugodtan az X helyen lakó mamámnak, m még többe kerül, mint minden más és nem telik rá, a plussz 30ft-ra se... kösz”
 • 14. nagyjancsi 2012. április 25. 08:12
  „A képmutatás netovábbja, hogy betiltja a külön díjszabást, akkor, amikor kiszabja rá a tranzakciós adót meg a telefonadót.. Mit gondoltok, a szolgáltató majd önként átvállalja a csekk nyomdai és postai díját eztán? Fenét, szépen be lesz építve minden az árba, aztán akkor minden mehet tovább.. Nyugati árszínvonal, keleti bérszínvonal. Egy darabig még megy, aztán visszafordíthatatlanul elkezd süllyedni az ország..”
 • 13. bojtár 2012. április 25. 08:10
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7j8yVlBcfI”
 • 12. Roly 2012. április 25. 08:04
  „"Tilos lenne külön díjat felszámítani a sárga csekkes fizetésért"
  Sok mindent tilos!!! Pl: Lopni is. Még is lopnak!”
 • 11. soproni 2012. április 25. 07:56
  „2.miracle! Mire jó ez az uszítás?Miért kell ennyire haragudnod azokra,akik mentesülnek a banki tranzakciós díjak megfizetése alól?Áruld már el légyszives,hogy akik kézbe kapják a fizetésüket ,azoknak milyen más befizetési módot tudsz ajánlani a csekkesen kívül?Majd,ha Te is nyugdíjas leszel,akkor is bosszankodni fogsz az ingyenes utazási lehetőségek miatt?
  10.erőslátó!Nem akartam ennyire erősen,de egyetértek veled:)”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán-Barroso találkozó: az ellenzék az adóemeléseket hangsúlyozta

Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója után kiderült: a magyar kormány gyors megoldásra törekszik. Tovább olvasom