Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tévhitek és az igazság a tejről

„Végy egy zacskó tejet, öntsd lábosba, meglátod: már megaludni sem tud, annyira kivontak belőle mindent." „A tejnek ma már köze nincs a tehénhez", egy szegedi cég eleve „szójából készíti". Ilyen véleményeket gyakran hallani.
Illusztráció: Miskolczi Róbert
„Végy egy zacskó tejet, öntsd lábosba, meglátod: már megaludni sem tud, annyira kivontak belőle mindent." „A tejnek ma már köze nincs a tehénhez", egy szegedi cég eleve „szójából készíti". Ilyen véleményeket gyakran hallani. Egy internetes cikk pedig annyiféle káros hatását sorolja föl a tejnek, hogy azok alapján tömegpusztító fegyverként is be lehetne vetni ezt a táplálékot, holott nemrég még arról volt szó, hogy a tej: élet, erő, egészség.


– Tej szójából? Hát persze. Ez a szójatej, a szójanövény termésének vizes oldata. Külföldön rizsből is csinálják, az meg a rizstej. Vegetáriánusok, különösen a semmiféle állati terméket nem fogyasztó, úgynevezett teljes vegánok körében nagyon népszerűek ezek a termékek – mondja dr. Csanádi József, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Élelmiszeripari Főiskolai Karának docense, akinek a tej és tejtermékek a szakterülete. Hozzátéve: a csomagolás felirata tartalmazza is, hogy milyen készítményről van szó, és az miből áll.

Internetes rémhír

Terjed az interneten egy, a tej egészségkárosító hatásaival foglalkozó cikk. A külföldi források alapján készült szövegből az tűnik ki, hogy a tejet tömegpusztító fegyverként is be lehetne vetni, illetve aki tejet fogyaszt, annak tulajdonképpen nem is szabadna már élnie. Az internetes cikket megmutattuk dr. Csanádi Józsefnek, és Domonkos Rita dietetikusnak is.
A két szakember jóformán az egyik állítást a másik után cáfolta szakmai érvekkel. Kétségtelen, a tej bizonyos körülmények esetén nemkívánatos hatásokat is kifejthet, de ez nemcsak a tejjel, hanem minden egyéb élelmiszerrel kapcsolatban is így van. Az is igaz: a tej a tejcukorérzékeny emberek számára egyáltalán nem javasolt, de – hívja föl a figyelmet Domonkos Rita – ma már forgalomban vannak tejcukormentes tejek is. Gyógyszertárban pedig laktázenzimet tartalmazó készítmény is kapható, ami a közönséges tejet is fogyaszthatóvá teszi a tejcukorérzékenyeknek.

A hőkezelés túlbiztosítás

Ha bárki nem tejből készült terméket akarna tejként eladni, az élelmiszer-hamisításnak minősülne, megfelelő következményekkel. Még a Reggeli ital nevű termék – ami tejből, illetve a tejtermékgyártás során keletkező savóból és permeátumból készül – csomagolásán sem szabad feltüntetni a „tej" szót, holott az is százszázalékosan tehéntől származik. Azért gyártják, mert korábban nem hasznosított tejipari melléktermékek hasznosítását is lehetővé teszi, kevesebbe kerül, mint a tej, és sokan veszik.

Mi a helyzet a megaludni semmiképp sem akaró tejjel? – Miért is aludna meg? – kérdez vissza a szakember. Hiszen a nyers tejet a tejipar hőkezeli, hogy a tejbe jutható kórokozók elpusztuljanak. Sajnos nemcsak azok pusztulnak el, hanem a hasznos mikrobák is, melyek hatására, hőkezeletlen tej esetén, elindulhatna az alvadás. Kétségtelen: a tej hőkezelése túlbiztosítás, ám szükséges túlbiztosítás, mert csak így lehet garantáltan elkerülni az esetleges fertőzéseket. Mellesleg azt is elkerülhetővé teszi a hőkezelés, hogy a tejet tartósítószerrel is kezelni kelljen.

Csökkentett zsírtartalom

Ettől függetlenül tejből a gyártás során elvonnak különböző alkotórészeket. Másfél százalékos zsírtartalmú,
diétás tejet nem lehet a tehén tőgyéből csak úgy kinyerni: úgy állítható elő, hogy a tejzsírtartalmat az említett szintre csökkentjük. A csökkentett zsírtartalmú tej nagyon egészséges, a teljes tejnél viszont nagyságrendekkel íztelenebb, mert a zsírtartalom-csökkenés ízcsökkenéssel jár. Ha pedig a fehérjetartalmat csökkentik – mint a már említett, Reggeli ital nevű termék esetében –, akkor az már nem is árusítható tejként.

Aludttej, házilag

Mit tegyen, aki aludttejet akar készíteni, és azt szeretné, hogy meg is aludjon a boltban vásárolt tej? A szakember azt mondja: ha egy liter tejhez egy deci tejfölt keverünk, a tej tizenkét-tizennyolc órán belül megalszik.

Nemcsak elvenni lehet a tejből, hanem hozzá is adni. A vitaminokkal, ásványi anyagokkal való dúsításon túlmenően mesterséges színező-, illetve szintén mesterséges vagy természetazonos ízesítőanyagok hozzáadása is előfordul. Gyümölcsjoghurtot például csak így tud előállítani az élelmiszeripar, megfizethető áron. Az adalékanyagok között olyanok is vannak, melyek bizonyos mennyiségen fölül, hosszú ideig fogyasztva a szervezetre károsak lehetnek, a hatóságok épp ezért szigorú határértékeket szabtak meg velük kapcsolatban. Aki e határértékeken belül sem kíván adalékanyagokhoz jutni, az otthon is készíthet gyümölcsjoghurtot gyümölcsből és joghurtból.

A legeltetés szabálya

És a tehén által elfogyasztott táplálékkal, a gyógyítása során alkalmazott készítményekkel kerülhet-e az emberi szervezetbe káros anyag, a tej közvetítésével? Bizony kerülhet – épp ezért az állategészségügy és a nyers tej minősítését végző Magyar Tejgazdasági Minősítő Intézet ügyel rá: a feldolgozandó tej semmilyen vegyszert, gyógyszermaradványt ne tartalmazzon. Az utaktól például csak megfelelő távolságra szabad legeltetni; ha az állat gyógykezelésre szorul, tejét csupán akkor lehet értékesíteni, ha a hatóanyag már eltávozott szervezetéből, s így a tejből sem mutatható ki.

Olvasóink írták

  • 1. Szappanos Aliz 2008. február 05. 22:49
    „A tej nem egeszseges,eleve fajidegen!A tehen atejet nem nekunk embereknek szanja,hanem a borjanak.A kalciumot mashonnan is be tudjuk szerezni.Menjenek el szepen a farmokra es nezzek meg azokat a teheneket akiktol a tej szarmazik,szerencsetlenek csak kb 4 evet elnek a 22 ev helyet.Meg tobb informacio itt,sajnalom de angolul van:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Casomorphin
    En Alpro szoja tejet iszom,ami nem genezett Madagaszkarrol szarmazik es meg a szegeny orszagokat is tamogatja,mint peldaul Afrikat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom