Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tévében a kisalföldi receptek

Lapunk receptversenyének híre elért az országos nézettségű TV Paprikához. A gasztronómiai csatorna olvasóink, Csapó Ernőné, dr. Sipos Erzsébet és Gangl András szereplésével forgatta az Ízes hagyományok című sorozat megyénkről szóló adását.
A TV Paprika Közép-Európa első tematikus gasztronómai csatornája, amely igen népszerű a háziasszonyok körében. A másfél éves csatorna külső helyszínen forgatja az Ízes hagyományok sorozat adásait. Amint azt a műsor címe is mutatja, elsősorban olyan településekre látogatnak el, ahol a régi ízeket, hagyományokat még őrzik. A műsor készítői megyénkre is fókuszálni szerettek volna, az adatgyűjtés során találtak rá lapunk receptgyűjtő versenyére.
Bár Gangl András már hozzászokhatott a más jellegű közszerepléshez, igencsak izgatott volt, hiszen a tv-felvétel során Móczár István operatőr-rendező közvetlen közelről vette kézmozdulatait, hiszen a főzés minden fázisa rögzítésre került. Mivel a csanaki részeges csülök sütési ideje közel négy óra, maga a forgatás majdnem 7 óráig tartott. Hogy a csülökre sokat kellett várni, annak azonban volt pozitív hozadéka: a győr-ménfőcsanaki házigazda a nagymamájától tanult májpástétom elkészítését is megmutathatta a TV Paprika nézőinek.
Csapó Ernőné álmában sem gondolta volna, hogy a beküldött receptek közül a citromos ciberelevest és a tökös bélest egyszer majd kamera előtt kell „lefőznie”. Először még azt hitte, hogy a konyhája kis mérete miatt alkalmatlan helyszín lesz, de a műsor készítői egyrészt ragaszkodtak az otthoni környezethez, ráadásul ügyesen alkalmazkodtak a körülményekhez. P viszont rettenetesen izgult, amikor reflektorfényben kellett nyilatkoznia.
Dr. Sipos Erzsébet a török csirkét és a fokhagymás marhahúst készítette el krumplifánkkal. A forgatás szünetében elmondta, rövid hezitálás után miért is bólintott rá a gasztronó-

miai csatorna felkérésére. Távol álljon tőle minden nemzedéki vitatkozás, de ő annak idején azt tanulta a mamájától, hogy a családot a fehér asztal mellett lehet összefogni, összetartani. Ez mostanában kezd kimenni a divatból a fiatal feleségek körében. Hogy valaki feleség, édesanya, munkahelyen dolgozó nő, ezeket a dolgokat össze lehet egyeztetni. Fiatalasszonyként akkoriban nem volt kérdés, hogy szereti a főzést vagy sem, hozzátartozott az élethez.
A doktornő nagyon érdekesnek találta az újságban megjelent ételeket, ezért döntött úgy, hogy ő is beküldi az általa ismert öreg recepteket, de ekkora érdeklődésre nem számított.
Dr. Sipos Erzsébet végezetül mosolyogva elmesélte, amióta megjelent a receptjeivel Bizalmasan mellékletünkben mint nyertes, nem is tudja, hogy a rendelőben orvosi vagy ételreceptet írt-e többet, ugyanis a hozzá érkező betegek nemcsak gyógyszert szeretnének, sokan az ételek elkészítési módját is igénylik.
A megyénkről szóló adás előreláthatólag öt hét múlva lesz látható a TV Paprikán. Mivel a kész anyagokat a cseh és szlovák kollégák is átveszik, garantált, hogy határainkon túl is látható lesz, hogyan főzőcskéznek konyhájukban a Kisalföld-receptverseny résztvevői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullpártrendszer

Javaslom a tisztelt Olvasóknak a nullpártrendszert, az anarchia szabályozott változatát. Tovább olvasom