Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Tétszentkút lassan Tét kertvárosa lesz

Tétszentkút már vagy másfél száz éve nem önálló település, az ott élők mégis külön faluként tartják számon. Jelenleg nyolcvanan laknak – főként sváb telepesek leszármazottjai – a faluban – amit sokak szerint szándékosan sorvasztottak el az ötvenes-hatvanas években, amikor építési tilalmat rendeltek el.
Tétszentkút büszkeségébe, a Szent Antal-templomba most vasárnap érkeztek a zarándokok, akiknek a négy éve emelt szabadtéri oltárnál tartottak szentmisét. Ugyanekkor, 2002-ben az egész templomot felújították, s már külső pompájában is méltó az országos hírnévhez. Érdekessége, hogy két búcsút is tartanak itt, Páduai Szent Antal napja mellett Máriát is megünnepli a hitközség. Ez a főbúcsú, míg az előbbit betiltották a szocializmus alatt. Mert Antal napján aratni kell – szólt a felsőbb utasítás.
Bajban lennénk, ha még több látnivaló bemutatását várnák tőlünk, bár romantikája és hangulata van a kisközségnek. De kezdjük sétánkat inkább Pápa irányából, a falu „sötétebb” végéről. Belebotlunk először is egy évek óta felújításra váró földszintes épületbe, amiről az a hír járja, hogy hamarosan éttermet és boltot alakítanak ki benne, ami igen időszerű, mivel Tétszentkútnak jelenleg nincs boltja. Volt egy – mondják a helyiek –, de állandóan betörtek, s a tulajdonos végül feladta a küzdelmet. A régi iskola épületéről – aminek évek óta bizonytalan a sorsa – egyelőre nem tudunk többet mondani annál, mint amit Szabó Ferenc polgármester is tud: talán néhány hónap múlva elkészül vele a tulajdonos.
Továbbmegyünk egy-két métert és bal kéz felé megpillantjuk a falu szégyenfoltját: a buszmegállót. A mintegy negyvenéves kőépületnek nincs létjogosultsága, vécének használják, mintha még arra sem szabadna méltatni, hogy legalább az évek óta törött üvegdarabokat lesegítsék az ablakkeretről. Bent trágár kifejezések a falon, amihez hozzátartozik a szagélmény: ne ragozzuk, undorító. Szabó Ferenc, Tét polgármestere szerint a kőtákolmányt hamarosan lebontják, mivel úgysem használta soha senki. Már csak azért sem, mert Tétszentkútról Pápa felé alig-alig utazik valaki.
Kicsit arrébb ismét balra nézünk, s már sokkal kedvesebb kép fogad. A megálló szomszédságában nádtetős ház és kerekes kút őrzi az évszázadot, vele szemben lakik a Tétszentkúton született Tibold József és felesége. A már nem a legjobb egészségnek örvendő, nyolcvannégy éves bácsi a falu élő lexikonja, helytörténészek figyelmébe ajánljuk.
– Hatvan éve vettük ezt a házat, akkor még hatvanhárom háza és hatvankilenc lakója volt Szentkútnak – meséli Józsi bácsi, a volt rézműves. – Parasztfalu volt, száztíz szarvasmarhával. Ma tudják, hogy hány fejőstehén van itt? Egy sem. Az enyészeté lesz ez a kis falu – mondja. – Aztán megkérdezzük Józsi bácsit a házával szemben álló, óriási akácfáról, biztosak lévén abban, hogy közös az ifjúságuk.
– Egy parasztember ültette, Sík Pálnak hívták. Akkor, amikor én ide jártam iskolába. Heten voltunk az osztályban, de csak négyen jöttünk haza a frontról. Itt volt az épület, az iskola kerítése éppen az akác és a kút mögött húzódott. A fa hozzátartozik az életemhez, akár az a kút. Az még az iskoláé volt és a tanács sem engedte betemetni, mert készenlétben tartották, amíg nem volt vezetékes víz – bök tekintetével a kútra, amit már csak az emlékek tartanak össze.
Elköszönünk Tétszentkút életének tanújától, s megyünk tovább a 83-as főút mentén. A falu tengelye fiatalos tempóban néhány perc alatt megjárható, a házsorok végén jó pár új épület – egy teljesen új világ – fogad baloldalt. Hatalmas és igényes fa- és kőházak épültek az elmúlt négy évben azon az öt telken, amit az önkormányzat kialakított. Pápaiak, győriek és tétiek vegyesen élnek az új részen, az utolsó – Győr felől tehát az első – ház udvarán egy kismama levegőzik kétéves gyerekével.
– Téten a nagyszülőkel laktunk, de Rebekával együtt már kicsi volt a ház – mutat a lábába csimpaszkodó csöppségre Kissné Varga Gabriella. – Nem titok, a telekár miatt költöztünk ide. Ami Téten kétmillió forint, az itt hatszázötvenezer – ennyiért vehettük meg az önkormányzat telkét. Kedvesek az itt lakók, és ha bármire szükség van, Tét mindössze három kilométerre van ide. Mert hát itt nincs se patika, se kisbolt, se más, ami kellhet. Bár állítólag nyitnak egy üzletet a falu másik végén – újságolja az anyuka, s bólintunk, hogy már hallottuk a hírt.
Igen, ez hiányzik: egy kis bolt, egy étterem és olcsó telkek, hogy Tétszentkút Tét kertvárosává válhasson. Különben nincs jövője hosszú távon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom