Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tetőtéri kulcskérdés

Jogszabály rendezi az emeletes házak tetőtéri vészkijáratainak használatát. Sopronban új megoldást találtak a gyakran eltulajdonított közkulcs védelmére, de sok helyütt továbbra sem férnek hozzá a vészhelyzetben életmentő kulcsokhoz.
Az egyik soproni lakótelepen a lépcsőház bejárati ajtajának hasonmás zárját beépítették a tetőtérre vezető ajtókba, így gyakorlatilag minden lakónak van kulcsa ahhoz.
Kelemen Imre, a Soproni Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője elmondta: tűzvédelmi jogszabály írja elő, hogy az emeletes épületekben a tetőtérre történő kijutást lehetővé kell tenni. Ezért egy-két évvel ezelőtt közös kulcs állt a lakók rendelkezésére, hogy vészhelyzetben azt használni lehessen. – Ezt a kulcsot azonban rendszeresen eltulajdonították. Végül megoldásként azt találtuk ki, hogy egy-egy lépcsőház bejárati ajtajának hasonmás zárját beépítettük a tetőtérre vezető ajtókba, így gyakorlatilag minden lakónak van kulcsa ahhoz.

– A kezelésünkben lévő hat-hét magas épületben mindenütt ezt az egyszerű rendszert vezettük be – nyilatkozta Kelemen Imre.
Míg a soproni Jereván-lakótelep középmagas épületeiben a lakók rendelkeznek a tetőtéri vészkijáratok kulcsaival, addig az Ibolya úti, Kőfaragó téri és József Attila-lakótelepi tömbházakban sok helyütt hiába keresnék a lakók a kulcsokat. – Komoly tűz esetén sem tudnám, hol keressük azt – mondta K. Tibor, az Ibolya út 20. szám alatti ház lakója.

A telefonokat is megrongálták

Kovács János soproni városi tűzoltóparancsnok nagyon fontosnak tartja a többemeletes házakban a tetőtérre való kijutás szabad biztosítását. – Sajnos a legtöbb esetben azt tapasztaltuk, hogy a zárt, üvegfedeles dobozba kihelyezett kulcsot elvitték. Így aztán a lakók élete is veszélybe kerülhet egy olyan tűznél, amikor menekülés csak felfelé lehetséges. Mit várhatnánk azonban akkor, mikor az évekkel ezelőtt felszerelt tűzjelző telefonokat is szinte egytől egyig megrongálták, letépték a falról? – összegezte véleményét a parancsnok.

A lakók biztonsága érdekében

Arra a kérdésre, hogy egyáltalán miért szükséges a menekülőajtókat és kibúvókat lezárni, Horváth Mihály lépcsőházi megbízott adta meg a választ. – A törvény nem tiltja, hogy bárki is felmehessen a magas épületek tetejére. Azonban a lakók biztonsága érdekében mégis fontos ez. Előfordult, hogy idegenek megrongálták a fenti technikai berendezéseket, átjártak egyik lépcsőházból a másikba és randalíroztak fenn. A legfelső szinten, a liftajtó közelében hajléktalanok telepedtek meg. Ártatlan esetben napozni mentek fel a tetőre.
„ Talán a közös képviselőnél található a kulcs, de erről ő sem tájékoztatott minket. Jómagam mindenesetre soha nem találkoztam ezzel a vészkijáratot nyitó kulccsal, pedig állítólag mindenki számára hozzáférhető helyen kellene elhelyezni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leromlott a hazai lakásállomány

A négymilliós magyarországi lakásállományból 600-800 ezer lakás lebontásra, teljes felújításra… Tovább olvasom