Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Teszt alatt az új csomópont

„ Az Árkád-csomópontnál épült körforgalomnál elég nehéz közlekedni. A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak szánt zöld lámpa például – írd és mondd – 5 másodpercig tart.”

Alig másfél hete vették birtokba az autósok a győri Budai út–14-es főút–Fehérvári út új körgeometriás csomópontját, amely egyelőre a tesztidőszakát éli. Horváth Miklóstól, a megyei közlekedési felügyelet vezetőjétől megtudtuk: a többsávos, lámpás körforgalmat, amelyhez hasonló csak egy – a szintén győri, Fehérvári úti – van az országban, folyamatosan tesztelik a szakemberek, vizsgálják többek között a különböző irányokban áthaladó járművek számát és típusát. Ezt az aszfaltba süllyesztett, úgynevezett hurokdetektorok segítségével végzik, s az eredménytől függően alakítják ki a majd végleges lámpavezérlést. Bár az igazgató elképzelhetőnek tartja, hogy jogos olvasónk panasza, elmondta, hogy kell néhány hét, mire a valós forgalmi adatok alapján beállítható lesz a közlekedési lámpák optimális fázisideje. Végleges megoldásról valószínűleg még jó ideig nem beszélhetünk, hiszen egyelőre nem készült el az Árkád bejárati része, s folyamatosan vannak korlátozások az építkezés miatt, a bevásárlóközpont megnyitása után pedig újabb jelentős forgalomváltozással kell számolni.
A hasonló, ámbár kisebb Fehérvári úti csomópont esetében – ahol az átadás után szintén több helyen mérték detektorokkal az áthaladó forgalmat – Horváth Miklós már kedvező tapasztalatokról számol be: a haladás észak–dél és kelet–nyugat irányban is gyorsabb, mint a régi, lámpás kereszteződésnél volt. Más kérdés, hogy az új típusú csomópontokban tanulni kell a közlekedést, hiszen – különösen sávváltáskor – fokozottan veszélyes, ha valaki nincs tisztában a KRESZ-szel...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom