Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Testvérek svéd szerencséje

Svédországban tárt karokkal és ingyenes nyelvtanfolyammal várják a magyar munkavállalókat.

A kalandvágy mellett a szerelem is közrejátszott abban, hogy éppen Svédországban találta meg a szerencséjét a téti Hegedüs Zita. A ma már étteremvezetőként dolgozó lányt fodrász öccse is követte a skandináv országba. 

Pályakezdő pincérként nem sok időt töltött Hegedüs Zita Győrben: az érettségi után nem sokkal munkát kapott egy óceánjáró hajón, ahol négy évig dolgozott. Alulról kezdte, s nem sokkal később már a kapitány asztalának pincére lett, ami csak keveseknek adatik meg. S hogy hogyan került Svédországba? Nem a józan ész, de még csak nem is a karriertervezés döntött: a szerelem szólt közbe. Zita az „álomhajón" ismerkedett meg párjával, a svéd Michaellel, aki –  miután öt év feszített munka után szívproblémái lettek –  főpincéri állását otthagyva visszatért szülővárosába, Malmőbe. Zita két hónapig bírta nélküle, majd „lesz, ami lesz alapon" utánament.

Ingyenes a nyelvoktatás a külföldieknek

– Kezdetben turistaként lehettem csak kint, s mivel 2002-ben még nem voltunk EU-tagok, fél évet kellett várnom arra, hogy megkapjam az ideiglenes letelepedési engedélyt – meséli Zita, aki hamar megtapasztalta, hogy a svédek mennyire támogatják a bevándorlókat: ingyen járhatott nyelviskolába, sőt, még a tankönyvekért és szótárakért sem kellett fizetnie. A nyelviskola kifejezetten külföldiek számára indított, intenzív kurzusai, amelyek beszédközpontúak, s rövid idő alatt a

A téti testvérpár gyorsan beilleszkedett a skandináv országban.
gyakorlatban hasznosítható tudást adnak, annyira népszerűek, hogy várólista van. Zitának szerencséje volt, hamar sorra került, és alig három hónap alatt letette a nyelvvizsgát. Az ingyenes nyelvoktatás egyébként csak annak jár, akinek megvannak a hivatalos papírjai, ellenkező esetben fizetni kell, méghozzá nem is keveset, több mint 60 ezer forintnak megfelelő összeget havonta. A nyelvtanulás azért is fontos, mert legalább alapfokú nyelvtudás kell ahhoz, hogy a munkaügyi hivatal egyáltalán foglalkozzon az emberrel. Hegedüs Zita hamar hasznosíthatta a pincérként szerzett tapasztalatait: egy étteremben kezdett el dolgozni, s néhány hónappal később kinevezték étteremvezetőnek.

A frizurájába szerettek bele

Nem Zita az egyetlen a családból, akit elvarázsolt Svédország. Öccse, Róbert nem is sejtette, hogy egy Győrben készített frizura alapozza meg a szerencséjét... 
– Amikor Zita hazalátogatott, megcsináltam a frizuráját,  a kinti barátnői annyira megirigyelték, hogy összedobták nekem a repülőjegy árát, így őket is „kezelésbe vehettem" – meséli a fodrászként dolgozó fiú. – Amikor ezt meghallotta Malmö egyik legfelkapottabb fodrászszalonjának vezetője – s persze meglátta a „végeredményt" is –, kíváncsi lett. Referenciát kért, majd közölte, hogy szüksége van rám a szalonjában. Kiutaztam hát, és egyelőre, amíg meg nem szerzem a nyelvvizsgát, ideiglenesen én is az étteremben vállaltam munkát. Aztán belevetem magam a munkába, hiszen a szalonban már várnak, ráadásul a svédek gond nélkül elfogadták a szakképesítésemet is.

EU-tagként gyorsabb

Hazánk EU-csatlakozásának köszönhetően Robinak már könnyebb dolga volt: három hét alatt a kezében volt minden hivatalos papír. A munkavállalási engedéllyel sem lesz sok gondja, hiszen míg korábban folyamatosan hosszabbítani kellett (1+1+5 évre), májusban megkapja a végleges, meghatározatlan időre szóló dokumentumot. Mindezt ingyen és bérmentve, ugyanis sem az ügyintézésért, sem a dokumentumokért nem kell fizetni...

Hegedüs Zita szerint bárki megcsinálhatja a szerencséjét a skandináv országban, a külföldi munkavállalókat ugyanis szívesen látják. A magyarokat kifejezetten szeretik, mert szorgalmasak és megbízhatóak, az elmúlt három évben egyedül akkor hallotta negatív felhanggal említeni a „magyar" szót, amikor 2004 októberében egy magyar kamionsofőr halálos balesetet okozott, éppen Malmö közelében. A városban egyébként nagyon sok magyar él – magyar klub, étterem és pékség is működik –, s köztük sokan sikeresek, többek között az egyik legnagyobb svéd takarítóvállalat igazgatója is honfitársunk. A barátságos fogadtatás mellett sok a munkalehetőség is, a kertésztől az informatikusig. Ha valaki úgy vág neki, hogy sem svéd nyelvtudása, sem ismerőse vagy rokona nincs a városban, attól megkövetelik, hogy legalább egyhavi megélhetésre való összeggel rendelkezzen. Átlagosan 3–4 hónap alatt már lehet bizonyítani – nemcsak a svédeknek, magunknak is –, hogy van keresnivalónk az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat méteres hullámok San Francisco térségében

A National Weather Service figyelmeztetést bocsátott ki az Északi öbölben vasárnap délelőttre a nagy… Tovább olvasom