Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Tervtanács alakul a Fertő-parton

Az országban elsőként alakul helyi tervtanács a Fertő tó világörökséggé nyilvánított településein. A testület várhatóan nyáron ülhet először össze.
– Megalakulhat a Fertő-parti Tervtanács, amely az Országos Tervtanács kihelyezett intézménye lesz – mondta el Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke. – A tervtanács havi rendszerességgel hoz majd döntéseket, és a helyi viszonyokat ismerő építészek gyors, szakszerű, remélhetően a helyiek érdekeit jobban szolgáló döntésekre lesznek képesek.
A Kisalföld úgy tudja, Győr-Moson-Sopron megye volt főépítésze, Körmendy János lehet a Fertő-parti Tervtanács vezetője. A szakember irányításával felálló, helyi építészekből álló testület feladata az lesz, hogy az átfogó szabályozási tervek kivételével – amelyek továbbra is az építésügyi hivatal fővárosi központja elé kerülnek – döntsön a tájképet befolyásoló építkezések sorsáról.
Taschner Tamás, a világörökség-egyesület titkára elmondta, hogy a Fertő környéki településeken hatalmas igény van a helyben tevékenykedő tervtanácsra. Eddig az építési tervekről, például egy kerítés emeléséről is, Budapesten, az oda továbbított papírokból, látatlanban döntött a központi tervtanács.
A testület működésének költségeit 85 százalékban az építésügyi hivatal, 15 százalékban pedig az egyesület biztosítja majd. Egyedül a munka megkezdésének időpontja bizonytalan. Eredetileg május elsejére tervezték, de a választások miatt ez csúszott. A Fertő-parti Tervtanács modellértékű lesz, hiszen ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor hasonló szervezetek jöhetnek létre az ország más részein is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen nyári szezonra számít?

Tovább olvasom