Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tervezik az idegen nyelvi képzés beindítását

Nappali és levelező tagozaton, továbbá posztgraduális képzés keretében összesen több mint nyolcszáz elsőssel kezdik az idei tanévet a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán. Dr. Székely Csaba dékán elsősorban a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésében látja a fejlődés lehetőségét.
– A több mint kettőezer-ötszáz hallgató magas színvonalú közgazdászképzésén túl az oktatási és kutatási kooperációk határokon átnyúló fejlesztését éppúgy a NYME Közgazdaság-tudományi Kar feladatának tekintjük, mint például az alternatív energiaforrások hasznosítása gazdasági kérdéseinek megvitatását, a gyakorlati alkalmazás előrelendítését, amelyről novemberben, a magyar tudomány napja keretében nemzetközi konferenciát rendezünk – nyilatkozta lapunknak az új tanévvel összefüggésben dr. Székely Csaba, a kar dékánja.

Összehangolt programok

-– Az egyik legfajsúlyosabb kérdésben – a külkapcsolatok erősítésében – is történt előrelépés: szándéknyilatkozatot írtunk alá a kismartoni (Eisenstadt) főiskolával az Interreg III. projektjében való közös részvételre. Ennek értelmében mind a soproni kar, mind a kismartoni intézmény a gazdálkodás és menedzsment (üzemgazdaságtan) területén összehangoltan fejleszti tanulmányi programjait, továbbképzéseit, amelyek elsősorban a nyugat-magyarországi megyék és Burgenland oktatási-kutatási igényeit elégítik ki. Megvizsgáljuk a kettős diploma megszerzésének lehetőségét is. Ezen túlmenően karunkon a kismartoni főiskola, továbbá a kremsi egyetem támogatásával – valószínűleg a 2007-es tanévtől kezdődően – német nyelvű gazdasági képzést indítunk. Hasonló célból kapcsolatot alakítottunk ki a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) főiskolával is. Ilyen jellegű törekvéseinket a kari tanács már jóváhagyta, kezdeményezésünk sikere az egyetem szenátusának döntésén múlik.
– Ugyancsak a nemzetközi együttműködés tárgykörébe tartozik még, hogy karunk – ahol mintegy nyolcvanan folytatnak doktoranduszi tanulmányokat – közös doktorképzést indít a kremsi egyetemmel – folytatta a dékán. – Az oktatás két helyszínnel zajlik majd, Kremsben és Sopronban, ugyanakkor egyetemünk kara ad majd doktori oklevelet.

Négy új szak

A mostani tanévvel kapcsolatban a dékán kifejtette: ősszel négy új szakot indítanak. A gazdálkodás és menedzsment, a közszolgálati, a nemzetközi gazdálkodás, továbbá a kereskedelem és marketing szakok képzési struktúrája minden eddiginél hatékonyabban emeli a gyakorlat szintjére az elméleti ismeretek széles skáláját.
– Karunkon összesen száztizenöten dolgoznak, ebből hetvenhat az oktató, közülük minden második már tudományos fokozattal is rendelkezik – tájékoztatott dr. Székely Csaba. – Jelenleg oktatóink közül harmincöten doktori fokozatszerzési eljárásban vesznek részt. Oktató- és kutatómunkánkat ötven külső óraadó is segíti.
A közgazdaság-tudományi kar tegnap délelőtt együttműködési megállapodást írt alá a Szervezési és Vezetési Tudományos Társasággal a határon átnyúló, regionális csoport és az ifjúsági tagozat megalakításáról.
– A korszerű vezetési módszerek terjesztése nélkül nem látjuk lehetségesnek a gazdaság fellendülését – fogalmazott a dékán. – Ezzel együtt a városi, így például az innovációs cégekkel való kapcsolatrendszer kiszélesítésével, a megnövekedett számú kutatási pályázatokon való részvétellel szeretnénk biztosítani a kar további fejlődését.

A Kisalföld munkatársát is kitüntették

A NYME Közgazdaság-tudományi Kar ünnepélyes tanévnyitó tanácsülésén kitüntetéseket adtak át. A Nyugat-Magyarországi Egyetem sajtódíjával Gosztonyi Miklóst, lapunk munkatársát tüntették ki. A Nyugat-Magyarországi Egyetemért emlékéremben Simon Péterné dr. főtanácsadót részesítették. Kiváló oktató elismerést dr. Závoti József egyetemi tanár, Professor Emeritus címet dr. Rétvári László egyetemi tanár vehetett át. Alma Mater-emlékérmet kaptak Nagy Szabolcs és Pete Gábor okleveles közgazdászok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom