Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Tervezett erőművek

Hetvenmilliárdos erőmű épül Gönyűn, olvastam a Kisalföld december 7-i számában, majd később egy olvasói levélben Bolla Dénes tett említést a ’60-as években tervezett hőerőmű építéséről a Győr és Gönyű közötti területen. Röviden én is hozzájárulnék a témához.

A tervezett hőerőművet azért akarta megvalósítani az ÉDÁSZ, mert a technológiai és a fűtési hőenergiát, különösen télen, csak nehezen tudta biztosítani az üzemeknek. A G. I-es erőmű az ÉDÁSZ területi központjában, a G. II. pedig az MVG területén volt. Hatvankettő szeptember elsején a nehézipari minisztérium jóváhagyta a győri hőszolgáltató erőmű-beruházását és az építés tervét, a G III-as erőművet. A telepítés tervezett helye az Iparcsatorna nyugati partja. Az új erőműben felállítottak volna háromóránként 120 tonna teljesítményű szénportüzelésű gőzkazánt. A kazánokban 2500–3000 kalória/kg fűtőértékű dunántúli barnaszenet tüzeltek volna. A napi szénfogyasztást téli időszakban 3000 tonna körüli tervezték. A gépházban 5, összesen 76 MW teljesítményű turbógenerátor lesz. Az erőmű fő berendezéseit a hazai ipar gyártja a későbbi bővítést is figyelembe véve. A tervek szerint az erőmű 1968. július 1-jére készül el, de az első gépegysége már 1966-os év végén üzembe kerül. Az akkori tervezett beruházás költsége 1100 millió forint.
A nagy terv nem valósult meg. A házgyár mellett felépült a hőszolgáltató, ami gyorsabbnak és olcsóbbnak bizonyult. Felépültek a forró vizet termelő kazánok, amelyek többek között az épülő lakótelepek fűtését látták el. A kazánok fűtését olajjal (pakurával), később már földgázzal biztosították. A ’80-as években a G. I-es erőművet bővítették, fejlesztették. A széntüzelés megszűnt. A pakura és a földgáz lett az energiafejlesztő. Az Audi-gyárat is a G. I. látja el hőenergiával jelenleg is. Az MVG területén lévő G. II-es erőmű 1992. január végén végleg megszűnt. A nagy iparosítás évtizedében, a ’60-as években megépült az ország legnagyobb villamos energiát szolgáltató erőműve Százhalombattán. A ’70-es években épülő paksi atomerőmű pedig ma már képes biztosítani az ország villamosenergia-szükségletének negyven százalékát.
K. F., Csikvánd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomájával vállalna munkát külföldön?

Tovább olvasom