Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tervezet: egyszerűsödnének

a foglalkoztatási támogatások

A foglalkoztatási törvény szakmai egyeztetés alatt álló módosítási tervezete szerint egyszerűsödnek a foglalkoztatási támogatások, s jobban megfelelnek majd az európai uniós elvárásoknak.
Az álláskeresők foglalkoztatására vállalkozó munkáltatók jelenleg hozzájuthatnak a munkabér és járulékai – az álláskereső hátrányos helyzetétől függő – 50–100 százalékos mértékéhez, ehhez a támogatott időszakkal egyező nem támogatott foglalkoztatási időt is vállalniuk kell. A törvénytervezethez készített magyarázó szöveg szerint ez a támogatás az évek során meglehetősen bonyolulttá vált. A változtatás másik oka, hogy a támogatási formák egy része nem felel meg az európai uniós előírásoknak.
Az 50–100 százalék közötti támogatás attól függően nyújtható, hogy milyen álláskeresőt kíván felvenni a munkáltató. A 45 év felettieknél az átlagosnál kedvezőbb bértámogatást hagyhat jóvá az adott munkaügyi kirendeltség, az 50 év felettieknél kedvezőbb járulékátvállalás érvényesülhet. A részmunkaidős foglalkoztatásnál a bér- és járulékköltségek 75 százalékához adható támogatás. A rehabilitációs foglalkoztatásnál a támogatott foglalkoztatás első harmadában a bér- és járulékköltség, a második harmadban a bérköltség, a harmadik harmadban a járulékköltség vállalható át.
A pályakezdők munkatapasztalat-szerzéséhez a munkabér 50–100 százalékos mértékben vállalható át. Ha a munkáltató az elbocsátás helyett fenntartja az adott munkahelye(ke)t, a bér és járulékai 25–75 százalékára tarthat igényt, de a támogatás elérheti bizonyos esetekben az 50–90 százalékot. Még a munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatáshoz is elnyerhető a bérnek és járulékainak 50 százalékáig támogatás. A pályakezdőknél a munkatapasztalat-szerzésen kívül más jellegű foglalkoztatásnál a munkabér 50 százaléka igényelhető.
A módosítással megszűnne ez a sok igénybevételi forma, a bér- és járulékkedvezményt egységesen az európai uniós ismérvekkel meghatározott hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásakor lehetne igénybe venni, általánosságban 50 százalékos mértékig, bizonyos esetben 60 százalékig. Ehhez legalább egyéves foglalkoztatási kötelezettséget kellene vállalniuk a munkáltatóknak. Fennmaradna ezenfelül a főként az önkormányzatok által szervezett közhasznú munka, amely ugyancsak bértámogatásos foglalkoztatás. Az európai uniós, de minimális szabályokat is figyelembe véve – tehát azt, hogy a vállalkozások háromévente csak legfeljebb 100 ezer eurónyi állami támogatást vehetnek igénybe – az elbocsátás helyetti munkahelyfenntartás is támogatható lesz a tervek szerint. Mivel az európai uniós elvárások szerint a bér- és járuléktámogatás csak egy évig adható, a több évre szóló munkaerő-piaci programokra nem lehetne pályázatot kiírni. Ezért az ilyen programokhoz egy külön támogatási formát javasol a tervezet. Ennek keretében 100 százalékig támogathatnák a bérköltséget, a támogatási forma elnevezése bérköltség-támogatás lenne. A támogatásoknál figyelembe kell majd venni azt az összeszámítási szabályt is, hogy a bértámogatás az egyéb állami és európai uniós támogatásokkal összeszámítva nem lehet több a bérköltségnél. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE-GySEV: oda a veretlenség

Tovább olvasom