Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

''Területi képviselő kerestetik!''

Aki területi képviselőnek áll, legyen talpraesett, és szeressen autót vezetni - ezek az alapvető követelmények.

Talpraesett, agilis, dinamikus, energikus területi képviselőt keresünk - sorolják a követelményeket az álláshirdetések. A diploma nem mindig feltétel, a munka mozgalmas, és az állás a kereskedelmi karrier első lépcsőfoka lehet.

Nem ügynök!

Az értékesítési képviselőként vagy angolul "sales representative"-ként hirdetett posztok azok körében igazán népszerűek, akik jobban szeretnek állandóan úton lenni, mintsem irodában ücsörögni, szívesen teremtenek kapcsolatot, nem bánják, hogy sokat kell vezetni, és készek az üzleti cél érdekében egész személyiségüket bevetni. Ma már szinte mindenki tudja, hogy a tréningek során kiképzett, értékesítést segítő területi képviselő nem tévesztendő össze a lerázhatatlannak tűnő, kétes minőségű és eredetű áruval házaló ügynökkel.

Nagy különbségek vannak abban, hogy a területi képviselőnek pontosan mi a feladata, azon a tág kategórián belül, hogy kapcsolatot kell tartaniuk cégük üzleti partnereivel. Lényegében az ő feladatuk az értékesítési forgalom növelése az adott területen, és a rendszeres kapcsolattartás a viszonteladókkal. Időnként árajánlatokat kell kidolgozniuk, a forgalmi adatok alapján üzleti jelentéseket készíteniük, és új kereskedelmi partnereket felkutatniuk. Néhány cég munkatársai átrendezhetik a polcokat vagy akár a boltossal egyeztetve az egész üzletet is a vásárlók csábítása érdekében. Közülük sokan az üzleteket járva csak rendelést vesznek fel, és figyelik a konkurencia áruit, míg mások termékbemutatókkal, különböző akciók megszervezésével igyekeznek minél nagyobb forgalmat generálni. A vállalatok tréningeken, továbbképzéseken, csapatépítő hétvégeken képezik kollégáikat arra, hogyan közelítsenek megnyerő módon az üzleti partnerhez, hogyan értessék meg vele, hogy az együttműködésen mindkét fél nyer, hiszen például a polcrendezés a legmodernebb vásárlásösztönző elvek szerint történik.

Számos poszt van

A kiemelt partnerekkel foglalkozó key account menedzserek kevesebb, de nagyobb forgalmat jelentő cégekkel állnak napi kapcsolatban. Területi képviselők azok a szakemberek is, akik egy-egy nemzetközi cég teljes magyarországi egységét egyedül vagy kevés munkatárssal viszik, tehát lényegében ellátják a külföldön működő vállalat kereskedelmi képviseletét.

A British American Tobacco csoportnál néhány éve direkt értékesítési rendszert vezettek be: területi képviselőik maguk szállítják a megrendelt árut a kereskedőknek. Bede Rita, a cég kommunikációs vezetője szerint a nagykereskedők kiiktatásával ellátott boltok, hotelek és szórakozóhelyek elégedettek a 300 fős flotta szolgáltatásával.

- A munka jellegéből, a pakolás szükségességéből adódik, hogy ebben a munkakörben nálunk főként férfiak dolgoznak. Nemcsak leszállítják az árut és munkájukkal támogatják az értékesítést, hanem felhívják a dohányzással kapcsolatos jogszabályokra is a boltosok figyelmét. A céges autók kivétel nélkül műholdas követőrendszerrel vannak felszerelve, hogy fokozottan megvédjük a nagy értékű áruval megrakottan közlekedő munkatársainkat. Ezt a munkakört diplomával nem rendelkezők is betölthetik.

A diploma nem feltétel

Németh Nóra, a Recruitment International tanácsadója szerint a területi képviselői álláshoz a diploma általában nem alapfeltétel, de a bonyolult, nagy értékű műszaki termékek vagy szolgáltatások értékesítéséhez a vállalatok elengedhetetlennek tartják a szakirányú oklevelet. A felvételnél a személyiség lényegesen többet nyom a latba, azonban ahogy az álláspiac telítődik diplomásokkal, egyre inkább elvárás, hogy a jelentkezőnek legyen valamilyen felsőfokú végzettsége. A speciális tudást nem igénylő területeken a diploma szakiránya közömbös, például sok tanár szegődik el értékesítőnek.

- Erre a pozícióra általában internetes vagy újsághirdetésekre beérkező vagy az adatbázisba korábban beküldött önéletrajzok között keresik a jelölteket. A komolyabb posztokra, ahol elengedhetetlen a többéves, speciális ismereteket is feltételező tapasztalat, fejvadász is kinézheti az új kollégát a konkurencia munkatársai közül - magyarázza a szakember. - Az ideális jelölt nyitott, dinamikus, kiváló kapcsolatteremtő és tárgyalási készséggel rendelkezik, és végtelenül diplomatikus.

Fizetés: fix + jutalék

Elsősorban az üzleti szektortól függ, hogy mennyit lehet ezen a pályán keresni. A próbaidő alatt általában fix fizetés jár, később cégenként egyéni variációkban kapnak a fizetés mellé jutalékot vagy bónuszt a munkatársak. A kezdők 130 és 180 ezer bruttó körüli összegre számíthatnak, műszaki, távközlési vagy gyógyszeripari területen 200-250 ezer forint jár, kiemelt pozíciókban, több- éves tapasztalattal az 500 ezer forintos fizetés sem elképzelhetetlen. A munkát a cégek mobiltelefonnal és cégautóval, néha laptophasználattal is segítik.

Sokan fiatalon, 21-22 éves korban lépnek erre a pályára, hiszen ez a legelső lépcsőfokot jelentheti az értékesítési területen elképzelt karrier építéséhez. Az igazán tehetséges, felsőfokú angoltudással, diplomával és pár év tapasztalattal bíró jelölteknek jó esélyük van továbblépni a cégen belül, bár ezen a pályán a kilencvenes évek elején-közepén lehetett igazán villámkarriert csinálni. Akkoriban a cégek olyan ugrásszerűen fejlődtek, hogy szinte pár hónapos-éves munka után a területi képviselők alá nőtt a cég, így jutottak feljebb. Most két irányba vihet a bevált munkatárs útja. Területi vezető, régióvezető, majd országos értékesítési vezető, később akár kereskedelmi igazgató is válhat belőle, vagy specializálhatja magát a cégen belül kiemelt ügyfélkezelésre, vagyis key account menedzserré léphet elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bajnokok

A Soproni Ünnepi Hetek sportrendezvényein újabb sportágakban avattak bajnokokat, köztük több megyei… Tovább olvasom