Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Térségünkben hetven százalékkal nőtt a repce vetésterülete

Térségünkben az elmúlt évhez képest hetven százalékkal nőtt a repce vetésterülete. A termelők bizakodók és arra számítanak, hogy az átvételi ár akár tíz százalékkal is magasabb lesz.
Jó ütemben haladnak térségünkben a gazdák a tavaszi gabonafélék vetésével, valamint a talajmunkákkal. A napokban lehullott jelentősebb csapadék épp jókor jött. Az őszi vetésq növények esetében érdekes tendencia figyelhető meg. Repcéből az elmúlt évi 2300 hektárral szemben idén a termelők 3200-at vetettek el. Hajas Dezső, a nagycenki körzetvezető falugazda lapunknak elmondta, az értékesítéssel nem lesz gond.
– Az olajnövény tonnáját jelenleg 60–65 ezer forint közötti áron lehetne eladni – tájékoztatott a szakember. – A termelők abban bíznak, hogy őszre ez az ár akár tíz százalékkal is növekedhet. A fellendülés előtt álló bioüzem-

anyag-gyártás ugyanis növelheti a repce és a kukorica iránti keresletet. A magtárak üresek, ez is jó jel a termelőknek. A cukorrépa esetében már más a helyzet. Itt az uniós kvóta határozza meg a vetésterület nagyságát.
A falugazdásztól megtudtuk továbbá, térségünkben egyelőre még nem ültettek be jelentősebb földterületet fával a gazdálkodók. Miközben az Európai Unió támogatja a termőföldek kivonását, pontosabban az erdősítést.
Szaiff Gyula, a hegykői mezőgazdasági részvénytársaság elnöke szerint jelenleg jók a mezőgazdaság kilátásai. – Úgy számolunk, hogy tavasszal és nyáron tovább nőnek a felvásárlási árak – mondta el a vezető. – Esetünkben a megtermelt gabona felét értékesítjük a kereskedőknek, a többit pedig a szarvasmarhák takarmányozására fordítjuk. A gazdálkodóknak nagy könnyebbséget jelentett, hogy a tavaszi munkák megkezdésekor mind az uniós, mind a nemzeti támogatásokat kifizette a mezőgazdasági hivatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom