Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Természeti csapások évszázadai jönnek

A következő kétszáz év a természeti csapások évszázadai lesznek, amikor jelentősen megszaporodnak az erdőtüzek, az árvizek, s az emberek sokat szenvednek majd a szárazságtól is – vélik angol tudósok.
A Bristoli Egyetem kutatói 52 komputeres szimulációs modell segítségével igyekeztek megállapítani az éghajlati változások bekövetkeztének veszélyét a világ legfontosabb ökológiai rendszereiben. Az így nyert eredményeket csoportosították aszerint, hogy a globális felmelegedés hatására mely régióban mennyivel emelkedik az átlaghőmérséklet: kevesebb, mint 2 Celsius-fokkal, 2–3 Celsius- vagy 3 Celsius-foknál többel – olvasható a BBC News hírei között. A vizsgálatot irányító Marko Scholze, a Bristoli Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója szerint az eredmények a globális felmelegedés és az ökológiai rendszerek károsodása közötti egyenes összefüggésre világítanak rá.
„ Meredeken emelkedő kockázat és az érintett területek növekedését mutattuk ki a felmelegedés magasabb értékeivel kapcsolatosan” – nyilatkozta a tudós. Véleménye szerint, még ha azonnal sikerülne is csökkenteni a káros anyagok kibocsátását a légkörbe, a Föld egyes régióiban megnő a kataklizmák veszélye.
A kutató szerint az erdőtüzek

Eurázsiában, Kína keleti részében, Kanadában és az Amazonas vidékén pusztíthatnak. A globális felmelegedés miatti szárazság és ivóvízhiány fenyegetésével pedig Nyugat-Afrikában, Dél-Európában, valamint az Egyesült Államok keleti partján kell számolni.
A vizsgálat azt is kimutatta, hogy amennyiben a globális felmelegedés mértéke meghaladja a 3 C-fokot, a természetes lelőhelyek karbonja mintegy „kimosódik” a talajból, s a légkörbe kerülve tovább súlyosbítja a globális felmelegedés okozta gondokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta… Tovább olvasom