Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Természetes buborék

Irakban főzött olajkutatóknak a győri Tichi János, később sört neveztek el róla, ami magát adja el.

Huszonnyolc évig vendéglátóskodott egy győri férfi itthon és külhonban, ez utóbbi volt későbbi vállalkozásának előiskolája, amelyhez azt tanulta, a vendég az első, és másodszor és huszadszor is az első. Tichi János azt mondja, vásárlóinak köszönheti boldogulását, ők tartják el. Sörfőzdéje van, családi vállalkozás, az ő színvonalukon és minőségükben az egyetlen a megyeszékhelyen.

Tichi János
Tichi János megnyitja a sörcsapot, az az alá tett pohárban emelkedik a beleömlő aranysárga ital. Amikor egyarasznyira van a pohár szélétől, elzárja a csapot, alulról gyöngyöző buborékok szállnak fel és hófehér hab formájában állnak össze.

– Ugye nem lát szénsavas palackot? – kérdezi a mester. – Mert nincs is. A mi sörünk nem pasztőrözött, nem tartalmaz tartósítószert, amikor csapolom vagy ön otthon a palackból pohárba önti, attól a szénsavtól lesz a pohár tetején a hab, ami az italban természetes módon található. Bajor sörtípus a miénk, ízben a keserűhöz képest az édeskés íztartományban. A recept igazán nem tegnapi, 1516-os keltezésű. Legfontosabb előírása a makulátlan tisztaság, s kitétele, hogy mindenben csak a kiváló, a legkiválóbb anyagot használhatja a serfőző. Árpamaláta, ivóvíz, komlóval ízesítve. Egy főzésből 750 liter sörlé után 650 liter sört kapunk, legkevesebb 25 nap érlelés után.

A vállalkozás hármójuké, feleségéé és egyben a fiáé is. Az induláshoz 1964-ig kell visszamenni. A családfő vendéglátó-felszolgáló pályán indult, s mert országos versenyt nyert, társainál három hónappal előbb végzett és mindjárt munkába állt Balatonföldváron 1967-ben. Két évvel később viszont már pincér, egyszersmind szakács és cukrász is. A győri vendéglátósoknál dolgozik, aztán üzemi konyhafőnökük lesz. Később Tihanyban már cukrászkodik, a Balaton mellett fedezi fel magának a „háromoldalú" mestert az olajos társaság. Ők hívják magukhoz, aztán főz három évig Kuvaitban, Irakban olajkutatóknak. Amikor onnan hazajön, nem sokkal később már Bécsben keresi a kenyerét. Amíg csak „gyötri" a németet, elbújik a konyhában, később ha úgy hozza a helyzet, pincérkedik is. Aztán számára is eljön az az idő, amikor úgy érzi, elég a világjárásból. 1991-et írtak akkor.

– Vendéglőt nyitni, úgy gondoltam, nem érdekes, volt abból elegendő. Ugyanakkor nemigen voltam képes másban, mint vendéglátásban gondolkodni. A családdal felruccantunk megnézni az őszi budapesti vásárt, ott láttunk, találkoztunk a bajor sörgyártással. Vágjunk bele – határoztunk. Kellett hozzá a hitünk, hogy legyen saját pénzünk, aztán vettünk fel hitelt. A családi házunk mellé megépítettük a 103 négyzetméteres sörüzemet, megvásároltuk a gyártóberendezéseket, a gyártási eljárást és a receptet. Mindent, ami a sör készítéséhez kellett, és 1993 februárjában indulhattunk. Voltak kezdetben gondjaink, ám a gyártásban, a forgalmazásban kevéssé. Még a régi időkből volt ismeretségem, aztán a termék elkezdte magát is ismertté tenni. Elmondhatom, hogy soha nem csaptunk a sörünknek hírverést, magamagát adta és adja el. Amit a sörgyártáshoz tudni kell, azt meg lehet tanulni. Ami a vállalkozáshoz kellett, azt én a rendszerváltás előtt a világban járva tanultam meg. Valójában nagyon egyszerű a tudnivaló. Annyi csupán, hogy mindig először és huszadszor is a vendég, esetünkben a vásárló az első. Engem, bennünket a vásárlóink tartanak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Sziget 2006-os fellépőinek listája

New York-i art-pop, belga gitárzene, skandináv progresszív metal, gipsy-punk, mali kora-játékos,… Tovább olvasom