Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Természetbarát szennyvízkezelés Derekegyházán

Uniós támogatással létesített természetbarát szennyvíztisztító telepet adtak át szerdán a Csongrád megyei Derekegyházon - tájékoztatta Szabó István (független) polgármester az MTI-t.

A 615 millió forintos összköltségvetésű beruházásra az önkormányzat 485 millió forint támogatást nyert, a Dél-Alföldi Operatív Program pályázatán - mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az 1767 lakosú Derekegyház és a faluhoz tartozó majorság, Derekegyház-Tompahát 600 ingatlanában keletkezett szennyvíz összegyűjtése és elvezetése, valamint tisztítása mostantól a hazai és az európai uniós előírásoknak megfelelően, és természetbarát módon valósulhat meg.

A szennyvíz kezelésénél alkalmazott technológia lényege, hogy tengelyre felfűzött műanyag korongok belemerülnek a szennyvízbe, azokon megtapadnak a szennyvizet feldolgozó baktériumok, majd a korongok kiemelkednek, ekkor a baktériumok plusz oxigénhez jutnak, így nagyobb hatásfokkal dolgozhatnak. A technológia vegyszermentes, a rendszert olcsó villamos motorokkal üzemeltetik. A telep legnagyobb költségét a közvilágítás és az elektromos fűtés jelenti.

Ezen a telepen összesen ketten dolgoznak majd, csupán a felügyeletet biztosítják, mivel a rendszer teljesen automatikus. Meghibásodás esetén például sms-t küld a kezelőnek a javítás szükségességéről és annak elvégzése után az újraindításról is.

A kezelt víz egy tároló tóba kerül, ahol rövid pihentetés után egy nyárfaerdő öntözésére használják fel. A 4,5 hektáros nyárfaligetben hasznosítják a vízben még fellelhető szerves anyagot - magyarázta a község első embere. A tervek szerint 20-25 év múlva az erdőt kitermelik. A bevételből újabb erdőt ültetnek, illetve a telep felújítását is megvalósítják.

Hasonló rendszerek működnek már Németországban és Finnországban, Magyarországon a Dunától keletre ez az első. A telep bemutató projektként is működik, így már csütörtökön román szakemberek érkeznek a tanulmányozására.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 24. 06:41
    „Hangsúlyozta, hogy az 1767 lakosú Derekegyház és a faluhoz tartozó majorság, Derekegyház-Tompahát 600 ingatlanában keletkezett szennyvíz összegyűjtése és ....Talán ott is az a maffia alapú szervezet végzi a kivitelezést amely a Rábaközben? Ott ugyan is a lakossággal fizetteti ki a dombokra épített "átemelős szivattyú" üzemelését szükséges áramot! Így ebbe a kartellbe bevették az áramszolgáltatót is. Tehát a lakossággal szolgáltatnak áramot ingyen az efféle maffia alapú szolgáltatóknak. E rendszerben ez a módi és a pénznyereséges népnyúzás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézőpont: Csökkent Orbán népszerűsége

Orbán Viktor népszerűsége saját táborában az októberi 92 százalékról 78 százalékra csökkent. Tovább olvasom