Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Terjednek az intelligens technológiák

Az USA vagy Japán esetében a nagyobb produktivitás, a gazdasági növekedés magasabb üteme szorosan összefügg az intelligens technológiák elterjedésével, amelyért a kormányok is, a helyi közigazgatás is minden erőfeszítést és támogatást megadott.
A nemrégiben Spanyolországban megrendezett „Intelligens régiók az új Európáért" fórumon elrettentő példaként mutatta be előadásában Peter Conchrane professzor (Anglia) azokat a szerkezeteket, amellyel az európai szállodákban megakadályozzák az ingyenes internetcsatlakozást a vendégeknek. Ahol felfogták az intelligens világ gazdasági hozadékának mértékét, ott szinte mindenütt ingyenes a csatlakozás, sőt, különféle technikákkal még ösztönzik is a kevésbé „cyberbarát" polgárokat az új eszközök használatára. Könnyen belátható, hogy ha egyszer az állásajánlatok, a pályázatok, az oktatási, átképzési programok az interneten találhatóak, akkor ez a polgárok érdeke is. A fő eszköz az oktatás, hogy a közös jövőről szóló döntéseket valóban közösen hozhassák meg az adott közigazgatási területeken.

A 6. Keretprogramról Yves Maisonny (Európai Bizottság) részletesen is beszámolt. A prioritások között találhatóak a főbb szociális és gazdasági kihívásokra válaszoló alkalmazott információs technológiai kutatások, a biztonság, az elektronikus kereskedelem, az intelligens környezet elsőbbsége. Fontos a kommunikáció, a részprogramok és mikrorendszerek kiépítése, a komputer- és szoftvertechnológiák, valamint a tudástechnológiák elterjesztése.
Az eEurope 2002–2005 három prioritása közül az egyik éppen az e-kormányzás, e-közigazgatás megvalósítása. Éppen ezért a konferencia központi témája, a legizgalmasabb kérdés az e-kormányzás, annak is a regionális és helyi megvalósítása volt. A feltétel: mindenki tudja használni az intelligens eszközöket. Pár évtizede azok az emberek, akik nem tudtak írni-olvasni, lemaradtak a többiektől. Ma ugyanez a helyzet a PC-használattal, és ez lesz a helyzet az internet-hozzáféréssel.
(A cikk folytatása a Kisalföld július 8-i számában, A Pénz Beszél mellékletben megjelent „Intelligens régiók az új Európáért" írásnak.)

Európához viszonyítva

A finnek intelligens térségeiben közel 100%-a a lakosságnak internethasználó. Az Egyesült Királyságban már 50% fölé emelkedett a használók száma. Rendkívül előre tartanak az írek is. Mindemellett szomorúnak tűnt a magyar – mintegy – tíz százalék feletti lakossági hozzáférési adat. De rögtön mellé kell tenni a tényt: nem európai tarifáink mellett is két év alatt 100%-os növekedést értünk el az otthoni használók számában. És miközben a szigetországi adat stagnálónak tűnik, a megkérdezettek többsége nem is gondol rá, hogy 3 éven belül internetkapcsolata legyen, addig nálunk tömegek számára elsősorban pénzkérdés és kevésbé a szándék hiánya az új technológiák meghódítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencselovagok és családjukra keresők

Köztudott, hogy az ország keleti felében nagy a munkaerő-felesleg. Ezt használta ki a dunakiliti… Tovább olvasom