Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Terjed a hastífusz Romániában

A marosvásárhelyi kórházban már két gyereket kezelnek a betegség gyanújával, további 27 embert pedig megfigyelés alatt tartanak.
Egy Hargita megyei faluban fertőtleníteni kellett a kutakat, mert szennyezett volt az ivóvíz, az ott élőknek pedig gyógyszereket és fertőtlenítő tablettákat osztanak. A szakemberek attól tartanak, hogy az árvíz utáni rossz higiéniai körülmények miatt újabb betegeket kell kórházba vinni a hastífusz gyanújával Romániában.

Az új árhullám nem fenyeget árvízzel

A román hatóságok még mindig fenntartják a készültségi állapotot a Duna menti körzetekben, noha az árvízveszély csökkeni látszik.

Vasárnap délben a Duna vízhozama Báziásnál 12 700 köbméter volt másodpercenként, ez száz köbméterrel kevesebb volt az előző napon mértnél. Az előrejelzések újabb vízhozam-növekedést helyeznek kilátásba, mégpedig másodpercenként 200-300 métereset. A megye illetékesei azonban hangsúlyozzák, hogy ez már nem jelent nagyobb veszélyt.

Jelenleg több mint tizenkétezer ember van fedél nélkül az ország árvíz sújtotta területein, nekik összesen 157 településen kellett otthagyniuk lakhelyüket, még nem térhetnek vissza otthonukba. Nagyobb részük továbbra is sátortáborokban, középületekben vagy rokonoknál vészeli át a súlyos helyzetet. A legtöbb kitelepített, 8 ezer ember továbbra is a déli Dolj megyében van. A dél-keleti megyékben is sokan kénytelenek még várni a visszaköltözéssel.

Több mint háromezer ház került víz alá, ebből 1078 összeomlott, további 122 épületet fenyeget a leomlás veszélye. Eddig 6 086 háztáji gazdaságot érintettek az áradások.

Híradó/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janikovszky Éva 80 éves lenne – Emlékére díjat alapítottak

Huszonnyolc könyvet írt a három éve elhunyt Janikovszky Éva gyerekekről és felnőttekről –… Tovább olvasom