Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tényleges életfogytiglant kaptak Szita Bence gyilkosai

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték mindhárom vádlottat első fokon a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence megölése miatt indított perben.
Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte mindhárom vádlottat első fokon a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence megölése miatt indított perben csütörtökön a Kaposvári Törvényszék.

A bíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen - az első- és a harmadrendű vádlott esetében nyereségvágyból is - elkövetett emberölés bűntette miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

A bizonyítékok alapján a 48 éves kaposvári P. Erika azért bérelte fel a bűncselekmény elkövetésére a két hajléktalant, az 58 éves B. Józsefet és a 42 éves K. Józsefet, mert úgy gondolta, a gyerek okolható azért, hogy volt élettársával - a 11 éves fiú nevelőapjával - megromlott a kapcsolata, ezért meg akart szabadulni tőle.

 P. Erika harmadrendű (k) és B. József (j3) elsőrendű vádlottakat elvezetik az előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövete
P. Erika harmadrendű (k) és B. József (j3) elsőrendű vádlottakat elvezetik az előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt, a 11 éves Szita Bence gyilkosságának ügyében indult büntetőper ítélethirdetéséről a Kaposvári Törvényszék tárgyelőterméből.
Fotó: MTI/Varga György

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek a Pécsi Ítélőtáblához.

Vadócz Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a bíróságnak lett volna lehetősége megállapítani az életfogytiglaninál a próbára bocsátás minimális határát, ám ebben az esetben ez szóba sem került, a vádlottak feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. Egyetért az ügyésszel, hogy az ügyben nem kellett figyelembe venni az enyhítő és súlyosbító körülményeket - jegyezte meg.

A törvényszék nem a társadalmi elvárásnak, hanem a lelkiismeretének és a törvényeknek akart megfelelni - hangsúlyozta a bíró, hozzátéve: ráadásul a társadalmi akarat nem az életfogytiglani lett volna.

Rámutatott: a bíróság az egyik legfontosabb bizonyítéknak a telefonos híváslistákat tartja, ugyanis ez bizonyította, hogy a vádlottak nemcsak felületesen ismerték egymást, mint ahogyan állították, hanem szoros kapcsolatban álltak egymással. A cellainformációk alapján jól követhető és beazonosítható volt a mozgásuk. Emellett az ékszereladás, a kölcsönkért ásó és a vádlottak egymásra tett terhelő vallomásából is azt derült ki, hogy hármuk közül került ki a gyilkos, de a DNS-minták már önmagukban is elegendőek lettek volna a bűnösség megállapításához.

Az ítélethirdetés menetét némileg megzavarta, hogy amikor a bíró kérdésére, hogy megértették-e a vádlottak az elhangzottakat, B. József véleményt akart fűzni az ítélethez, amit a bíró nem engedélyezett, K. József pedig összeesett. Hozzá orvost hívtak és kivitték a tárgyalóteremből, majd pár perc múlva visszavezették.

K. József másodrendű vádlott rosszul lett az ítélethirdetéskor. Fotó: MTI/Varga György
K. József másodrendű vádlott rosszul lett az ítélethirdetéskor.
Fotó: MTI/Varga György

A vádlottak a védőikkel folytatott rövid tanácskozás után közölték: fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen felmentésért, illetve enyhítésért.

B. József a tárgyalás során mindvégig következetesen tagadta, hogy bármi köze is lett volna a gyilkossághoz, K. József azt bizonygatta, hogy csak azért vett részt a bűncselekményben - ő ásta meg a fiú sírját -, mert B. megfélemlítette, gyermekei megölésével fenyegette, P. Erika pedig tagadta a felbujtás tényét. Azt mondta, pénzt (csaknem kétszázezer forintot) a börtönből nemrég szabadult B.-nek nem a gyerek megöléséért, hanem az újrakezdéshez adott, a bűncselekményben való részvételt pedig azzal magyarázta, hogy B. megfélemlítette. Azt állította, hogy Szita Bencével soha nem volt rossz a kapcsolata, és soha nem is beszélt senkinek arról, hogy meg akarja ölni a gyereket. Noha tanúvallomások szerint P. Erika már régóta tervezte a fiú megölését, ő ezt a szembesítések során tagadta.

A vádirat szerint a fiút október 29-én este a Kaposvár melletti sántosi erdőbe csalták, ott B. József a kocsiból kiszállva leütötte, brutálisan bántalmazta - a gyerek testén egyebek között ásóval és késsel okozott 40 szúrt, illetve vágott sebet talált az orvos szakértő -, eközben K. József megásta a fiú sírját, P. Erika pedig mindehhez elemlámpával világítva segédkezett. A még életben lévő fiút a gödörbe tették és betemették, a gyerek halálát fulladás okozta. A fiú ruháit és telefonját a Kaposba dobták.

P. Erika a gyilkosság éjszakáján a rendőrségen bejelentette, hogy a fiú eltűnt. A rendőrök a gyerek holttestét néhány nappal később Kaposvár toponári városrészében találták meg, mivel a sántosi erdőben vadászok megzavarták az elkövetőket, ezért B. József jobbnak látta kiásni és máshová temetni a holttestet.

A május 13-án kezdődött büntetőperben meghallgatott szakértők a vádlottak elmeállapotáról szólva elmondták: mindhárom vádlott büntethető. A két férfi személyiségzavarban szenved, ám beszámíthatóságukat ez nem befolyásolja, tettük következményeit fel tudták mérni. P. Erikánál a pszichiáteri szakvélemény alapján semmiféle elváltozás nem volt megállapítható.

 B. József elsőrendű (b2), P. Erika harmadrendű (b5) és K. József másodrendű (j2) vádlott hallgatja az ítéletet. Fotó: MTI/Varga György
B. József elsőrendű (b2), P. Erika harmadrendű (b5) és K. József másodrendű (j2) vádlott az ítéletet hallgatja.
Fotó: MTI/Varga György

A vádlottak az utolsó szó jogán - csakúgy mint korábban - ártatlanságukat hangoztatták, a bűncselekmény elkövetésével egymást vádolták.

A Kaposvári Törvényszék büntetőtanácsa csütörtökön az ügyészi indítvánnyal egyező ítéletet hozott, míg a védők a korábban elmondott perbeszédükben az elsőrendű B. József és a felbujtással vádolt harmadrendű P. Erika esetében bizonyítottság hiánya, a társtettesként megvádolt K. József másodrendű vádlott estében pedig büntethetőséget kizáró ok miatt védencük felmentését indítványozták.

Korábban:

Csütörtökön délután várhatóan ítéletet hirdet a Kaposvári Törvényszék a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence ügyében bíróság elé állított három vádlott büntetőperében.

A vád szerint a 11 éves fiút P. Erika harmadrendű vádlott ölette meg B. József elsőrendű és K. József másodrendű vádlottal, mert úgy gondolta, a gyerek okolható azért, hogy volt élettársával - a fiú nevelőapjával - megromlott a kapcsolata.

A vádlottak ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség.

A tárgyalássorozat végén az ügyész tényleges életfogytiglant kért mindhárom vádlottra.

B. József védője bizonyítottság hiányára hivatkozva, a társtettesként megvádolt K. József védője büntethetőséget kizáró ok miatt, a felbujtással vádolt P. Erika védője pedig bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában kérte védence felmentését.
Az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak - csakúgy mint korábban - ezúttal is ártatlanságukat hangoztatták, a bűncselekmény elkövetésével egymást vádolták.

Olvasóink írták

  • 1. Pretorianus 2013. június 06. 17:25
    „Ez a minimum, nem a maximum!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nemzeti Dohányboltok alapvetően változtatják meg a dohány kiskereskedelmét

A dohány feketekereskedelme az államra és a piaci szereplőkre is hátrányos, ezért közös érdekük annak visszaszorítása - vélik a hatóságok, a piaci résztvevők és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Tovább olvasom