Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tényfeltáró delegációt küld Gázába az ENSZ

Tényfeltáró delegációt küld Gázába az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amely csütörtökön Izraelnek a palesztinokkal szembeni katonai akcióit elítélő határozatot fogadott el.
47 ENSZ tagállamot tömörítő Emberi Jogi Tanács az Iszlám Konferencia Szervezetének előterjesztése alapján fogadta el a határozatot. Ebben a tanács "súlyos aggodalmának" ad hangot a palesztin kormány minisztereinek "önkényes őrizetbe vétele miatt", és felszólítja Izraelt, hogy állítsa le a palesztinok elleni katonai műveleteket.

Az Izraelt az emberi jogok megsértésével vádoló határozatot 29 igen szavazattal támogatta a tanács, míg 11 résztvevő nemmel szavazott, 5 delegáció pedig tartózkodott. A tartózkodók között voltak az Európai Unió olyan tagállamai, mint Németország, Franciaország és Nagy-Britannia, akik azt nehezményezték, hogy a határozat nem eléggé "kiegyensúlyozott", mivel nem veti fel a palesztin fegyveres csoportok felelősségét.

A tanács arról is határozott, hogy sürgősen "tényfeltáró delegációt küld a megszállt palesztin területek emberi jogi helyzetének kivizsgálására". A küldöttséget John Dugard, a világszervezet palesztin ügyekben illetékes jelentéstevője vezeti majd. A dél-afrikai jogász a tárgyalások során azzal vádolta Izraelt, hogy megsérti az emberi jogok "legalapvetőbb normáit".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.05.

Tovább olvasom