Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tenyésztés kicsiben és nagyban

Nyomott árakon adhatók el manapság a lovak, de az állami ménes szakemberének és a néhány lovat gondozó vállalkozónak az a véleménye, hogy jó lóért sok pénzt lehet elkérni.
Csuti Miklós és egyik lova.
Már a nagyapja is lovas ember volt a nagybajcsi lótenyésztőnek, Csuti Miklósnak, így a nemes négylábúak iránti szeretete korán kialakult. Tízesztendős korában ült először nyeregbe, később sportsikereket ért el, segédhajtóként fogathajtó-világbajnokságon is rész vett. Nem csoda, hogy azt akarta, a foglalkozása is a hátasokhoz kötődjön. Ezért annak ellenére, hogy villanyszerelő az eredeti végzettsége és áruszállító vállalkozása jól működik, egy évtizede lovakat tart. Jelenleg tízet gondoz nagybajcsi telepén és sajátjai nyergében, azaz Tinával, Akelával és Amosszal díjugrató versenyekre nevez be.

Magyar fajta, EU-s norma

Az önálló fajtaként elismert magyar sportlovakat Csuti Miklós tenyészszemléken minősíti. Ez az eladás miatt fontos. Bár az árak nyomottak, a gazda azt vallja, a jó ló most is keresett és jó áron lehet eladni. Boldogulását az is segíti, hogy a hobbilovaglás hazánkban egyre népszerűbb. Azt tapasztalja, hogy egyre többen jönnek rá, mennyi előnye, áldásos hatása van a négylábúval töltött szabadidőnek. A nagybajcsi tenyésztő többek közt ezért is akar váltani: a fuvarozást abbahagyva csak lovakkal akar foglalkozni és abból akar megélni. Nem csak emiatt kényszerül azonban telepe és mindennapjai átszervezésére. Az uniós csatlakozásra is készülnie kell. Szakedzőnek tanul, mert az EU-s szabályok szerint ez kell ahhoz, hogy a lovaglást oktathassa. Emellett a tartás feltételeinek szigorodására is ügyel. Nála az istállóban a lovaknak bokszaik vannak és a fedett, biztonságos szállítást is megoldja, de ezer négyzetméternyi legelő még nem jut minden állatára. A fejlesztés érdekében őstermelői igazolványt akar kiváltani, hogy állami támogatást igényelhessen. Uniós pályázatokba illő elképzelései is vannak, de azok megfogalmazásához szakembert keres.

Genetikai kincset őriznek

A tartósan állami tulajdonban maradó Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szintén az igényekhez igazodva nyitotta meg kapuit a turisták előtt. Szőts István PR-igazgató elmondta, hogy a hátasokon az érdeklődők megismerkedhetnek a lovaglás élményével. A két évszázados genetikai kincset őrző állatok szabadidőlovaknak jól használhatók, hiszen a tenyésztés legfőbb szempontja épp a lovagolhatóság. Emellett a hazai galoppversenyeken induló állatok mintegy fele a 250 lóból álló bábolnai ménesből kerül ki. Azzal is büszkélkedhet a tenyészet, hogy egyik unikumnak számító arab mén, El Nabila 90 ezer dollárért kelt el. A küllem és a származás alapján 1,5 vagy akár 4 millió forintot lehet kapni egy lóért, az állatok többségét viszont szinte csak önköltségi áron lehet eladni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden, amit a kert kíván(na)

Erősen érződik a mezőgazdasági szaküzletek forgalmán, hogy megkésett a tavasz. Pedig alaposan… Tovább olvasom