Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tengeri ütközetek, hadihajók kutatója

Tengeri csaták, hadihajók kutatója a soproni Előhegyi István, aki nem mindennapi hobbiját tengerész édesapjától örökölte. A Horthy-korszakban a folyamőrségnél szolgált, majd az Angol–Magyar Hajózási Rt. alkalmazottjaként bejárta a fél világot.

Hatvanhárom évvel ezelőtt szeptember elsején robbant ki a második világháború. A szörnyű hat esztendő első napján a mai Gdansk kikötőjéből egy német cirkáló adta le a lövéseket a Westerplatte lengyel védőire. A korabeli hajó páncélzatának vastagságát, a motorok teljesítményét, a lövegek tűzerejét csak a haditechnika iránt elkötelezettek ismerik, közéjük tartozik Előhegyi István soproni közlekedésmérnök.
Előhegyi István különleges hobbiját édesapjától örökölte, akit az első világháborúban besoroztak a császári és királyi haditengerészethez. Pulában (Póla) szolgált, matróza volt a híres Viribus Unitis hadihajónak.

A Westerplatte hősei

A Schleswig-Holstein csatahajó
– Apám elbeszélései, fantasztikus történetei a tengeri viharokról, a különleges földrészekről keltették fel bennem az érdeklődést az óceánok világa, a hajózás iránt – mondja Előhegyi István. – A Budapesti Műszaki Egyetemen közlekedésmérnökként végeztem, három hónapig a warnemündei hajógyárban is dolgoztam. Tengerésznek készültem, de a családalapítás eltérített utamról. A ferencvárosi vontatási főnökségtől Sopronba kerültem a GySEV-hez, ahol a gépészeti osztályon dolgozom ma is. Évek óta kutatom a nagy tengeri csaták, a hajózás történetét. Itt van például a második világháború kirobbanásának napja. Ez is kapcsolódik a haditengerészethez. A hadüzenet nélküli támadáshoz csatlakozott Danzig (Gdansk) kikötőjében a német Schleswig-Holstein csatahajó, amely lőni kezdte a lengyel területhez tartozó Westerplattét. A német Wermacht órákon belül sikereket aratott a szárazföldön, de a Westerplatte erődjét még napokig tartották a lengyel védők. Az akkori német hadvezetés a győzelem végén, elismerése jeleként, szabad elvonulást engedélyezett a lengyel hősöknek...

Könyv a királyi haditengerészetről

A hajózás szerelmese jó memóriájának köszönhetően a világháború minden nagyobb csatájának részleteit ismeri. Fel tudja idézni a Csendes-óceáni szigetvilágban vívott nagy amerikai–japán ütközeteket. Külön fejezetként ismeri a német Bismarck csatahajó történetét, amely nagy szakítószilárdságú Wotan páncélzatával szinte elsüllyeszthetetlennek számított. Ennek ellenére többszörös túlerő végzett vele egy nagyon ritka torpedótalálat következményeként.
A hadihajók és csaták történetéből persze nem csupán a XX. század köti le Előhegyi István figyelmét. Azt tervezi, hogy a híres trafalgari ütközet 200. évfordulójára – Nelson admirális 1805 októberében szerezte meg Nagy-Britannia tengerek feletti uralmát – könyvet jelentet meg az angol királyi haditengerészetről.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dombi György – kémikus

Tovább olvasom