Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Tendert nyert a Rába rt.

A győri Rába nyolcezer darab terepjárót szállíthat a következő tizenöt évben a Magyar Honvédségnek, miután a cég elnyerte a tendert – közölte lapunkkal Steiner László vezérigazgató a keddi budapesti eredményhirdetés után.
A Rába rt. csaknem évszázados katonaijármű-gyártó hagyományai révén megfelelő tapasztalatokat szerzett.
A Rába rt. eredményesen pályázott a Magyar Honvédség katonaijármű-beszerzési tenderére, miután a bírálók a Rába Járműgyártó Kft.-t választották a Magyar Honvédség beszállítójának a terepjáró járműkategóriában 15 éves időszakra. A Rába várakozásai szerint ez hozzávetőleg 8000 darab gépjármű szállítását teszi lehetővé másfél évtized alatt. A következő hetekben kerül sor a hosszú távú keretszerződés kidolgozására, majd annak aláírása után az első két év, azaz 2003–2004 konkrét szállítási feltételeinek meghatározására.

– Ez nem üzletkötés volt, hanem eredményhirdetés – közölte Steiner László az összeg nagyságát firtató kérdésünkre, s elmondta azt is, az elkövetkezendő hetek feladata lesz a keretszerződés kidolgozása, a részletek megfogalmazása. Így aztán az üzlet nagyságára csak következtetni lehet. Lapunk információi szerint ma a világpiacon harmincmillió forint körüli összegért lehet eladni egy katonai terepjárót, így ha ezt a számot beszorozzuk nyolcezerrel, akkor 240 milliárd a végeredmény. Ugyanakkor a legóvatosabb becslések is legalább 160 milliárd forintra teszik az üzlet nagyságát.

A Rába kedvező ajánlatot nyújtott be.

Évszázados hagyományok

Steiner László hangsúlyozta, hogy a Rába rt. csaknem évszázados katonaijármű-gyártó hagyományai révén megfelelő felkészültséget és tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy ezt a rangos eredményt elérje. Amióta Győrött 1904-ben elkészült a világ első öszkerékhajtású és -kormányzású katonai vontató járműve, majd később a magyar járműgyártás máig híres Botond katonai teherautója, a Rába mindig is a figyelem középpontjában tartotta a mindenkori legmagasabb műszaki követelményeket támasztó, honvédelmi célú járművek fejlesztését, gyártását.

A legnagyobb 54 tonnás

A Rába olyan pályázatot nyújtott be, amely – szem előtt tartva a honvédelem és a nemzetgazdaság érdekeit – kedvező ár/érték arányt képvisel. A terepjáró-járműcsalád öt osztályt foglal magában, az egy tonnától az ötvennégy tonna teherbírású személy- és teherszállító járművekig és járműszerelvényekig. Ezek magas hazai tartalommal rendelkeznek, s piacvezető partnerei – elsősorban a DaimlerChrysler – és saját fejlesztéseiben megtestesülő megoldásokat kínálnak. A Rába ezzel együtt a Magyar Honvédség mindenkori igényei alapján szükségessé váló importnak megfelelő export-ellentételezést és beruházás megvalósítását is vállalta.

Újabb stratégiai üzletág

– A tizenöt éves keretszerződés, illetve az abban vállalt kötelezettségek teljesítése révén a futómű- és a járműipari alkatrészek gyártása mellett a katonaijármű-gyártás a holding harmadik stratégiai üzletévé emelkedik – emelte ki az eredményhirdetés alkalmából a vezérigazgató.Kapcsolódó cikkek >>
Rába-motorok Moszkvának
Rába-tulajdonosváltás: Grabo ki, Wallis be
Két fejlesztés a Rába-gyár helyén
Rába rt.: elkelt a motor kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéves az euró

Egy évvel minden idők talán legnagyobb pénzügyi vállalkozása, az euró bevezetése után… Tovább olvasom